Doğumdan itibaren çocukların öz güveni gelişmeye başladığını aklınızdan çıkarmayın. Doğduğu zamandan itibaren, çocuklara bilinçli şekilde yaklaşmanız gerekiyor ve bu sırada iş en çok anneye düşüyor. Çocuklar, öz güveni ilk olarak anne ve baba arasındaki iletişimden alıyor. Bebekler, kendilerini daha çok ağlayarak ifade eder ve bu dönemdeki annenin davranışları çocuklarının öz güveninin gelişmesinde etkili olmaktadır.
Çocuğunuzu çok iyi tanıdığınızdan emin olmalısınız. İlgi alanlarını, yeteneklerini ve tahammül edemedikleri davranışlarını öğrenmek için çaba gösterin. Tanımadığınız birini, çocuğunuz dahi olsa doğru yönlendiremezsiniz.
Çocuğunuzun öz güvenli bir insan olmasını istiyorsanız, kendisine sürekli destek vermelisiniz. Çocuğunuzun iyi ve başarılı olduğu alanları görmeli ve ne olursa olsun kendisini desteklemelisiniz. İlgi alanlarını, çocuklarınızın ne konuda başarılı olduğunu, hangi konuları sevmediğini bilmeli ve yanında olmalısınız.
Çocuklarınızın sorumluluk duygusunun gelişmesi için çaba göstermelisiniz. Küçük yaşlardan itibaren, kendisine yaşına uygun görevler vermeli, cesaretlenmesini sağlamalısınız. Yanlış yaptığı yerlerde, doğru yolu göstermeli ve onu eğitmelisiniz. Bu şekilde sorumsuz bir birey olmasının önüne geçerek, kendine güvenini sağlarsınız.
Çocuğunuzun farklı gruplar ve topluluklar içerisinde yer almasına izin vermelisiniz. Sadece sizin yanınızda değil, başka insanların yanında da kendine güvenmeli ve düşüncelerinizi rahatça ifade etmelisiniz. Değişik ortamlara ve aktivitelere katılmasını sağlayın.
Anne ve babaların yaptığı en büyük hata, onların sizin uzantınız olduğunu düşünmektedir. Çocuklarınnızın kendisine gücenmesini ve başarılı olmasını istiyorsanız, uzantınız gibi yaklaşmamalı ve kararlarınızı çocuğunuzun yerine vermemelisiniz. Çocuklarınız size tıpa tıp benzemek zorunda değiller.
Çocuğunuza öz güven kazandırmanın bir yolu da, onu anladığınızı kendisine hissettirmektir. Anne ve babalar çocuklarını dinlemedikleri zaman, kendilerini değersiz hissederler. Suskunluk ve hırçınlıkları ile tekrar size yansıtırlar. Sordukları sorulara, kısa ve öz cevaplar vermekten kaçının.
Asla ve asla başkalarının çocukları ile kıyaslama yapmayın. Bu yaklaşımınız ile çocuklarınız başarısızlık, suçluluk ve yetersizlik duygusu ile karşı karşıya kalacaktır. Çocuğunuzun öz güvenini sarsmayın ve temiz zihnini kıyaslamaya yönlendirmelisiniz.
Çocuğunuzla oyun oynamak, öz güvenini kazandırmak için mantıklı ve eğlenceli yollardan biridir. Çocuklar, kendilerini en güzel oyun oynarken ifade etmektedir. Anne ve babaları ile oyun oynayan çocuklar, kendilerini çok iyi şekilde ifade eder ve mutlu olur.
Çocuklarınıza söledikleriniz ve yaptıklarınız asla çelişkili olmasın. Çocuğunuza akıl veriyorsanız, bu konuda dikkatli olmalı, bu davranışlara en başta siz uymalısınız. Söyledikleriniz ile yaptıklarınız arasında kesinlikle zıtlık olmasın.