Panama Kanalı Hakkında Bilgiler

Dünyanın önemli ticaret merkezler biri Panama Kanalı'dır. Peki Panama Kanalı'nın özellikleri nelerdir? İşte Panama Kanalı hakkında bilgiler...
Panama Kanalı Hakkında Bilgiler

Panama Kanalı Hakkında Bilgi

Panama Kanalı, 1914 yılında ABD tarafında hizmete açılan, uzunluğu 77 kilometre olan bu kanalın yapımı sırasında bir çok bulaşıcı hastalık doğmuş ve büyük toprak kaymaları yaşanmıştır. Bu kazalar ve hastalıklar sonucu 27.500 gibi büyük sayıda insan canından olmuştur. Ayrıca 1881-1914 yılları arasında inşa edilen Panama Kanalı tarihinde yapılmış en büyük ve en zorlu mühendislik projelerindendir. Yapım aşamasında birçok zorluklar olan bu kanalın en büyük özelliği Güney Amerika ve Kuzey Amerika'yı birbirinden ayırır. Peki Panama Kanalı'nın özellikleri nelerdir ya da Panama Kanalı nerededir?

İşte Panama Kanalı'yla ilgili tüm bilgiler;

1. Panama Kanalı'nın Haritada Görünümü

Panama Kanalı Hakkında Bilgi

Panama Kanalı, Orta Amerika'da bulunmaktadır. Orta Amerika'nın en güneyde bulunan ülkesi olan ve adını da bu ülkeden alan Panama'da bulunan kanal, Atlas Okyanusu ile Büyük Okyanus'u birbirine bağlar.

Panama'da gezilecek yerler hakkında bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.

2. 1994'den  2002’ye Kadar Panama Kanalı

Panama Kanalı Hakkında Bilgi

Açılışından 2002 yılına dek, yaklaşık 800.000 geminin geçtiği tahmin edilen Panama Kanalından her yıl 14.000'den fazla gemi geçmekte olup taşınan yük miktarı 203 milyon tonu bulmaktadır. Yapılacak olan bu proje ile birlikte bu sayı daha da artacak. Kanal boyunca yolculuk yaklaşık 9 saat sürüyor. Bu Panama kanalının ne kadar büyük olduğunu gösteriyor.

3. Panama Kanalı Bir Ticaret Merkezi

Panama Kanalı Hakkında Bilgi

Dünya üzerindeki büyük bir ticaret kapısı olan Panama Kanalı'nda 144 ticaret rotası, 1700 liman ve 160 ülke ile bağlantısı bulunmaktadır. Kanalın, ulusal ekonomiye olan katkısı ise 2.889 milyar dolardır.

4. Panama Kanalı Nasıl Çalışıyor

Panama Kanalı Hakkında Bilgi

Panama Kanalı bir su asansörü görevini görüyor. Atlas Okyanusundan Pasifik Okyanusuna geçmek isteyen gemiler bu yolu kullanıyorlar. Kanal üç havuzda oluşuyor. Kanalı geçmek isteyen gemi ilk olarak birinci havuza giriş yapar. Geminin havuz girişi sonrası kapağı kapatılır. Kapakların kapanmasından sonra birinci havuzun tahliye delikleri kapatılır. Kapak ve havuz tahliye kapaklarının kapatılması ardından ikinci havuz tahliye kapakları açılarak havuza su doldurulmaya başlanır. Bir süre sonra birinci havuzun su seviyesi ikinci havuzun su seviyesine eşitlenir. Bu eşitleme sonrası ikinci havuzun kapağı açılarak geminin ikinci havuza girmesi sağlanıyor. İkinci havuza giren geminin ardından birinci havuzun kapağı kapatılır ve ikinci havuzun birinci havuzla bağlantısı kesilir. Aynı işlem ikinci havuz ve üçüncü havuz arasında da yapılır. Üçüncü havuza geçen gemi artık karşıya geçişi sağlanmış olacaktır.

5. Proje Sürekli Durdu

Panama Kanalı Hakkında Bilgi

Proje ilk etapta bir çok formülle yola çıkıldı; büyük gemilerin geçebilmesi için yeni yollar açarak buralara havuzların kazılması ve var olan kanalların genişletilmesi gibi.. Projenin yedi veya sekiz yıl sürmesi bekleniyordu. 2012 yılında projenin hedefine ulaşmada geciktiğini ve bu nedenle 2015 yılının Nisan ayında açılması öngörülüyordu. Ancak 2014 yılında yani kanalın açılmasının yüzüncü yılında belli başlı ertelemeler oldu böylelikle proje açılışı 2016 yılına sarktı.

Dünyadaki diğer önemli kanallar hakkında bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.

6. Panama Kanalı Büyüyor

Panama Kanalı Hakkında Bilgi

Büyük bir çoğunluğu tamamlanan Panama kanalının genişletilme projesi 2016 yılında başladı. Ve bu proje sayesinde Panama kanalının kapasitesi iki katına çıkarttı. Tabi bu proje ile Panama Kanalı'ndan beklentilerde artıyor. Artık gemicilik faaliyetleri artmalı ve burada çalışan insan sayısında artış gösterilmelidir. Bu kanalın maliyeti yaklaşık 17 milyar dolardı.

YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum