Panik Atakla Baş Etmenin Yolları
Yayınlanma:
05 Eylül 2015 Cumartesi 16:48
Güncelleme:
07 Eylül 2015 Pazartesi 19:28
Genellikle stresin neden olduğu panik atak, nöbetlerle kendini gösteren çarpıntı, nefes darlığı ve bulantı gibi belirtiler gözlemlenen bir rahatsızlıktır.
1 10
Tek başına bir hastalık olmayan ve birçok psikiyatrik veya fiziksel sorunun belirtisi olarak meydana gelen panik atak, doğru teşhis ve tedavi ile olumlu sonuçlar alınabilen bir rahatsızlıktır. Panik atak hastalarının korkulu rüyası olan nöbetlerde çarpıntı, aşırı terleme ve bulantı gibi birçok belirti gözlemlenmektedir. Özellikle ilk kez panik atak geçiren kişilerin kalp krizi geçirdiklerini zannetmeleri durumun ciddiyetini ortaya koymaktadır.
2 10
Panik atak geçiren hastada hızlı kalp atışları, nefes darlığı, ellerde titreme, uyuşma ve terlemenin yanı sıra mide bulantısı gibi durumlar gözlenir. Panik atak nedenlerinin başında stres gelmektedir. Ani duygu değişimleri, üzüntü, stres ve duygusal değişkenlikler panik atağı tetikleyen başlıca unsurlardandır.
3 10
Psikolojik sorunların yanı sıra panik atağa neden olan diğer faktörler ise trioid bozuklukları, vitamin eksiklikleri, enfeksiyonlar, aşırı kafein tüketimi, kansızlık, epilepsi ve beyin tümörü olarak sıralanabilir. Panik atak geçirilmesi durumunda sakin olmaya çalışmak ve birinden yardım istemek öncelikli kurallardandır.
4 10
Panik atak geçiren kişilerin öncelikle sakin olmaları ve bu durumun kısa bir süre sonra geçeceğini düşünmeleri oldukça önemlidir. Korkulacak bir şey olmadığını ve bir süre sonra kendiliğinden geçeciğini tekrar ederek düşünmek rahatlamanıza yardımcı olacaktır.
5 10
Hissettiğiniz kaygı ve stresin hafiflemesi için düzenli olarak nefes egzersizi yapmalısınız. Panik atak sırasında düzensiz nefes alıp verme bulanık görmenin yanı sıra el ve ayaklarda uyuşmalara neden olmaktadır. Bu nedenle doğru ve kontrollü nefes alıp vermek panik atak belirtilerinin azalmasını sağlayacaktır. Temiz hava almak rahatlamınızı sağlayacaktır.
6 10
Panik atak korkusundan dolayı kendinizi sosyal yaşamdan soyutlamayınız. Dışarı çıkın, gezin, eğlenin ve sosyalleşin. Panik atak korkusu nedeniyle kendinizi toplumdan soyutlamanız ve kalabalık ortamlara girmekten kaçınmanız üzerinizde daha fazla baskı ve stres hissetmenize neden olacaktır.
7 10
Panik atak problemiyle başa çıkmak ve daha kolay atlatmak istiyorsanız mutlaka bir psikiyatri uzmanına başvurmalısınız. Bir uzman yardımı almak atakları daha kısa sürede ve daha kolay atlatmanıza yardımcı olacaktır. Ancak psikiyatrist veya psikoloğun önerilerine mutlaka uymalı tedavi sürecini aksatmamalısınız.
8 10
Sevdiğiniz yerlere gitmeli ve hobilerinizle ilgilenmek için daha çok zaman ayırmalısınız. Dikkatinizi olumlu şeylere yöneltmeniz ve sevdiğiniz işlerle uğraşmanız atakların sıklığını uzatacaktır.
9 10
Sağlıklı beslenme her rahatsızlıkta olduğu gibi panik atakta da oldukça etkilidir. Vitamin ve mineral bakımından zengin besinlerle beslenmenin yanı sıra düzenli beslenme panik atak tedavisinde oldukça önemli bir yere sahiptir. Vitaminsizlik ve vücut direncinin düşmesi panik atağı tetikleyen unsurlardandır.
10 10
Sağlıklı yaşamın olmazsa olmazlarından olan sporu hayatınızın bir parçası yapmalısınız. Uyku düzeninize dikkat etmeli ve hergün egzersiz veya yürüyüş yaparak sağlıklı yaşamın koşullarını yerine getirmelisiniz.