Peygamberlerin Sıfatları Nelerdir? İsimleri ve Anlamları
Peygamberlerin Sıfatları
Allah’ın yeryüzündeki elçileri olan peygamberler, her türlü ahlak güzellikleriyle insanlara örnek ve yol gösterici olmuşlardır. Peygamberler genelde günahkar toplumlara gönderilmiş ve buradaki kötülükleri yok etmek için Allah’ın yardımını alarak var olan sorunları çözmeye çalışmışlardır. Peygamberler, yolunu kaybetmiş, bataklığa saptanmışlar için bir pusuladır. Bizler de sizler için bu içerikte peygamberlerin sıfatlarını ve anlamlarını bir araya getirdik. Ayrıca Kur'an'da ismi geçen peygamberlerin isimleri başlıklı içeriğimize linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.
İşte Peygamberlerin 7 sıfatı ve anlamları...
1. Sıdk
Sıdk sıfatı "doğruluk" demektir. Peygamberler son derece doğru insanlardır, asla yalan söylemez ve verdikleri sözleri her daim tutmuşlardır. Peygamberlerin yalan söyleyecek olması onların insanlara yol gösterici olarak gönderilmesi olayını ortadan kaldırır. Bu da dini tebliğin zorlaşacağı anlamına gelir. Buradan yola çıkarak Allah2ın görev verdiği peygamberler insanlara doğruyu göstermek zorundadırlar. Sıdk sıfatı da bu minvalde ortaya çıkmıştır.
2. Emanet
Güvenilir demektir. Peygamberler her daim güvenilir kimselerdir. Emanetlere asla hıyanet etmez ve gözleri gibi korurlar. Peygamber efendimize her kesimden insanın eşyalarını emanet etmesi bunun en güzel örneğidir. Tüm peygamberler emanete canları gibi sahip çıkar ve asla ihanet etmezlerdi. İslam düsturunda emanet edilen her hangi bir malın korunması oldukça önemlidir. Müslümanlar da peygamberlerinden öğrendiklerini günlük hayatlarında uygulamak zorundadırlar. Geçmişten günümüze gelen emanet kültürü peygamberlere dayanmaktadır.
3. Fetanet
Akıllı ve uyanık olmak demektir. Peygamberler zekası yüksek ve akıl sahibidirler. Peygamberlerin dini tebliğ ve insanları ikna etme gücü bu sıfattan gelmektedir. Akıllı ve zeki insanların tolumları peşinden götürme gibi bir özelliği vardır. Buradan anlamamız gereken şey ise peygamberlerin akıl ile insanları kendi inancına yöneltmeleri onlarda "Fetanet" sıfatınn olduğunu göstermektedir.
4. İsmet
Günah işlememek anlamına geliyor. Peygamberler gizli ve açık hiçbir günah işlemezler. Bu durum onların günahtan uzak olduğunu gösterir. İnsanları iyilik ve hayra yönlendirmek üzere gönderilen bir insanın günah işleyerek insanlara kötü örnek olması kabul edilebilir bir durum değildir. Bu sebeple peygamberlerin İsmet sıfatına sahip olduklarını söyleyebiliriz.
5. Tebliğ
Bildirmek demektir. Peygamberler Allah'tan aldıkları bilgileri hiçbir değişiklik yapmadan doğrudan insanlara bildirmişlerdir. Tebliğ olayı dini tebliğ ve kitapları tebliğ olarak daha kolay anlaşılabilir. Peygamberlerin ilk ve asıl amacı olarak görebileceğimiz tebliğ sıfatı Allah'ın emirlerini direkt olarak insanlara aktarılması demektir.
6. Adalet
Peygamberler hiç zulüm ve haksızlık yapmamıştır. Adaletin hassas tartısına sahiptirler. Peygamberler tüm insanlığa eşit ve adil davranırlar. Öyle ki peygamber efendimiz kendisini taşlayan Taif halkına dahi belki bir gün doğru yolu bulurlar diyerek kin gütmemiş peygamberlik görevini onlara karşı da adaletli bir şekilde yapmıştır.
7. Emnül- azl
Peygamberlikten atılmazlar. Dünya ve ahrette hep peygamberdirler. Bu sıfatın peygamberler ve insanlar için Allah'ın gösterdiği bir hikmetidir. Allah-ü Teala peygamberlerini önceden seçmiş ve onlara hayat vermiştir. Peygamberlik sıfatlarını taşıyan bu insanların görevlerini yerine getirememe veya atılma gibi bir durumları olamaz.