Pişik Neden Olur ve Nasıl Tedavi Edilir?
Pişik Nedir?
Tıp dilinde “amonyak dermatiti” olarak adlandırılan pişik, candida albicans mantarının neden olduğu bir cilt rahatsızlığıdır. Bebeklerin yanı sıra yetişkinlerde de görülen bir cilt tahrişidir. Genellikle yaz aylarında sıklıkla karşılaşılan bir durum olan pişik çocuk ve yetişkinlerde de gözlenebilir.
Kaşıntı ve yanma hissi veren oldukça rahatsız edici bir rahatsızlık olan pişik, aşırı terlemeye bağlı olarak da gelişebilir. Ciltte bulunan koruyucu yağ tabakasının idrar ve nem nedeniyle ortadan kalkarak cildin tahriş olmasına neden olmaktadır. Pişik, özellikle 9 ile 12 ay arasında sıklıkla görülmektedir.
Özellikle yaz aylarında çocuklarda ve bebeklerde görülen pişik, bebek bezlerinin kalitesiz ve emicilik özelliğinin az olmasından dolayı sıklıkla oluşmaktadır. Pişiğe neden olan mantar nemli ve ıslak alanları sever. Bu nedenle bebeklerin bezlerinin sıkça değiştirilmemesi, idrarırın uzun süre cilde temas etmesi ve aşırı terleme nedeniyle oluşmaktadır.
Pişik aynı zamanda cildin katlanma bölgelerinde daha sık görülmektedir. Sıcak havalarda aşırı terleme nedeniyle terin katlanma bölgelerinde birikmesiyle cildin tahriş olmasına neden olmaktadır.
Pişik Belirtileri
Pişik belirtileri arasında; kızarıklık, kabartılı kızarıklık, yanma ve batma hissi, kırmızı döküntüler, zamanla içi su dolu kabarcıklar yer alır.
Pişik ilk olarak hafif kabarıklık şeklinde ortaya çıkar. Zamanla içerisinde su birikir, acı verici yanmalar şeklinde kendini gösterir. Önlemi alınmayan pişikler genelde enfekte olur, deri döküntüleri kırmızı parlak bir renge dönüşür. Son derece rahatsız edici bir durumdur.
Pişiğe Neden Olan Faktörler
Aşırı terleme nedeniyle cildin nemli kalması, idrar yolu enfeksiyonları ve ishal gibi sindirim sistemi rahatsızlıkları, sıcak havalarda terlemeyle birlikte cildin sürtünmesi, çeşitli mantar enfeksiyonları, bazı besinlere karşı oluşan alerjik durumlar, çinko eksikliği, dar kıyafetler, sıcak havalarda kalın ve terlemeye neden olan kıyafet seçimi pişiğe neden olabilmektedir.
Şampuan, ıslak mendil ve benzeri kimyasal içeren kişisel temizlik ürünlerinin yeteri kadar durulanmaması ve ciltte kalıntı kalması durumda pişik oluşmaktadır. Bakımsızlık ve hijyen eksikliği bakteri ve mantar oluşumunu tetikleyerek pişik oluşumuna neden olmaktadır.
Pişik Oluşumunu Önlemenin Yolları
Pişiği önlemenin başlıca unsuru cildi kuru ve temiz tutmaktadır. Özellikle bebeklerin bezlerinin sık sık değiştirilmesi ve emici özelliği yüksek olan bezler tercih edilmelidir. Pişik oluşumunun başlıca nedeni kötü hijyen ve nemdir.
Özellikle bebeklerin bezleri değiştirilirken ara sıra altlarının açık tutularak cildin hava alması sağlanmalıdır. Aynı zamanda bezin çok sıkı bağlanması da cildin hava almasını engellemektedir.
Özellikle bebeklerin bezleri değiştirilirken kullanılan ve kimyasal içeren ıslak mendiller ciltte kalıntı bırakarak cildin tahriş olmasına neden olmaktadır. Bu nedenle ıslak mendil kullanımının yanı sıra su ve sabun ile hijyenin sağlanması önerilmektedir. Ancak sabunun iyice durulanması gerekmektedir.
Pişiği tetikleyen unsurlardan biri de tüketilen besinlerdir. Aynı zamanda emziren annelerin sağlıklı ve doğal gıdalarla beslenmeleri oldukça önemlidir. Annenin antibiyotik kullanımı bebeği etkileyerek çeşitli enfeksiyonların oluşumunu tetiklemektedir.
Pişik Tedavisi
Pişik tedavisinde önemli olan bebeğin veya kişinin cildinin temiz ve kuru olmasıdır. Özellikle bebeklerde meydana gelen pişiklerin tedavisinde bez kullanımına dikkat edilmelidir. Cildi tahriş eden bezler ve ıslak mendiller kullanılmamalıdır.
Bebeğin dışkı temizliği su ve sabun ile yapılmalıdır. Aynı zamanda pişik oluşan bölge ıslatılmış pamukla silindikten sonra zeytinyağı sürülerek cildin yumuşaması sağlanabilir.
Bebek bezleri uzun süre tutulmamalı ve bebeğin cildinin güneş görerek hava alması sağlanmalıdır. Pişik problemi olan bebeklerin tedavilerinde doktor onayı ve kontrolü ile çeşitli pişik kremleri kullanılabilir. Ancak kullanılan pişik kremlerinin a ve d vitamini bakımından zengin kremler olmasına dikkate edilmelidir.
Aynı zamanda pişik tedavisinde kullanılan bir diğer yöntem ise pudra kullanımıdır. Pudra cildin nemini azaltarak kuru kalmasını sağlar ve sürtünme esnasında oluşan acıyı hafifletir. Pişik tedavisinde kullanılan doğal yöntemlerden biri de yumurta akı tedavisidir.
Pişik oluşan bölgeye yumurta akı sürülür ve kuruması beklenir. Yumurta akı cildin rahatlamasına yardımcı olurken acıyı da hafifletir. Daha sonra yumurta akı su ile durulanır.
Pişik en hızlı nasıl geçer?
Pişiği en hızlı geçirmenin yöntemi pişiğe iyi gelen kremleri veya losyonları tercih etmek olacaktır. Bu kremler, losyonlar pişiğin etkisini kaybetmesine ve acısının hafiflemesine yardımcı olur. İyice temizlenen, kurulanan bölgeye merhemler sürülür pişik problemi kısa sürede ortadan kalkar.
Geçmeyen pişiğe ne iyi gelir?
Bebeklerde veya yetişkinlerde geçmek bilmeyen pişiğe yumurta beyazı, hindistan cevizi yağı, doğal zeytinyağı, ceviz yaprağı, sarı kantaron yağı, yoğurt ve adaçayı iyi gelmektedir. Bu besinler ve yağlar pişik olan bölgeye yavaş yavaş sürülür.
Pişik ne kadar sürede geçer?
Pişik eğer ilerlemişse geçmesi zor olacaktır. Henüz kabarcık halinde olan pişik, kısa süre içerisinde ortadan kalkar. Pişik olan bölgenin hijyenine dikkat etmek gerekir. Sürekli olarak kuru kalmasını sağlamak ve kaşımamaya özen göstermek pişiğin birkaç gün içerisinde geçmesini sağlar.
Bir insan neden pişik olur?
Pişik, terleme ya da banyo sonrası cildin düzgün kurutulamaması, katı gıdaya geçiş, ishal sonrası oluşabilmektedir. Terli bölgedeki kumaşın sürekli olarak deriye temas etmesi pişiğin en önemli sebeplerindendir. Bebeklerde bezin kirli, ıslak ve uzun süreli kalması pişiğe neden olur.
En iyi pişik kremi hangisi?
En iyi pişik kremi Bepanthol markasının pişik kremidir. İçerdiği koruyucu etkisi ve performansı ile birçok kullanıcısı tarafından beğenilen bir markadır. Cildi nemlendiren, pişik olan kısmın kısa sürede geçmesini sağlayan krem aynı zamanda esneklik kazandırır. Tahrişi kısa sürede yok eder.
En İyi Pişik Kremi Önerisi | Bebeklerde Cilt Hastalıkları |
---|
Yoğurt pişiğe iyi gelir mi?
Evde kendi mayalamış olduğunuz yoğurt sayesinde pişiği önlemek mümkündür. Marketten alınan yoğurt sadece pişiğin kaşıntı etkisini azaltır. Pişiği tedavi etmek için doğal yoğurt tercih edilmelidir. Çok soğuk olmayan ev yoğurduğunu pişik olan bölgelere sürün ve cildin yoğurdu çekmesi için bir süre bekleyin. Kısa sürede pişiğin yok olduğunu göreceksiniz.
Apış arası pişik neden olur?
Apış arası pişik oluşumunun nedeni terlemedir. Mantar da pişiğin oluşmasına neden olur. Dar giyinen bireylerin apış arasında pişik görülme ihtimali yüksektir. Dar pantolonlar daha kolay terleme sağladığı için apış arası nefes alamaz ve deri tahriş olur. Aşırı kilolu insanlarda da koltuk altı, vajinal ve genital bölgelerde pişik oluşumu sık görülür.
Pişik kaşıntı yapar mı?
Pişik genelde yaz aylarında ortaya çıkan ve günlük yaşantıyı etkileyen bir deri hastalığıdır. Kaşıntı yapmasından dolayı eliniz sürekli pişik olan bölgeye gider. Hareket ettiğinizde acı veren pişik, bazen kaşısak dahi rahatlama sağlamaz.