Polimiyalji Romatika Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Kas hastalıklarından birisi olan polimiyalji romatikanın nedenlerini, belirtilerini, tanı kriterlerini ve tedavisini içeriğimizde bulabilirsiniz.
Polimiyalji Romatika Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Erkeklere oranla kadınlarda görülen bir hastalık olan polimiyalji romatika, kas ağrısı ve sertlikle kendisini göstermektedir. Diğer kas hastalıklarıyla benzerlik göstermesi sebebiyle teşhisi uzun sürebilen polimiyalji romatika hakkında detaylı bilgiyi içeriğimizde bir araya getirdik. Yazımızda polimiyalji romatika nedir, neden olur, tanı kriterleri nelerdir, belirtileri ne şekilde ortaya çıkar, bitkisel ve normal tedavisi nasıldır gibi soruları yanıtladık.

İşte polimiyalji romatika hakkında bilinmesi gerekenler...

Polimiyalji Romatika Nedir?

Polimiyalji Romatika

Polimiyalji romatiika, kas hastalıklarının bir çeşididir. Bu hastalık kaslarda tutulmaya neden olan romatizmal bir hastalıktır. Polimiyalji romatika, kronik bir hastalık olarak karşımıza çıkmaktadır ve nedeni tam olarak bilinmemektedir.

Uzmanlar bu hastalığın genetik yatkınlıklardan dolayı yaşandığını düşünmektedir. Bir başka neden ise bağışıklık sistemi bozuklukları olduğudur. Polimiyalji romatika hastalığı aylar hatta bazı vakalarda yıllar sürebilir. Bu yüzden bir an önce tedavi edilmesi gerekir.

Polimiyalji Romatika Belirtileri Nelerdir?

Polimiyalji Romatika

Polimiyalji romatika kas ve bağ dokuları etkilemektedir. Belirti ve bulgular genellikle her hastada farklılık göstermektedir. Hastalık derecesine göre de farklı belirtiler gösteren polimiyalji romatika, vücudun birçok bölgesinde bulgular vermektedir.

Polimiyalji romatika rahatsızlığı ateş, yorgunluk, halsizlik, uyuşukluk, kas ağrıları, kaslarda gerginlik, eklem ağrısı ve kilo kaybı gibi genel belirtilere sahiptir. Bu belirtiler hastalığa yakalanan neredeyse herkeste görülmektedir.

Bu belirtilerin dışında bazı ciddi belirtiler vardır. Bu durumlar hayati tehdit eden boyuta gelmektedir. Ruh halinde değişim, bilinç kaybı, felç, kısmi felç, konuşma bozukluğu, halüsinasyon görme, göz ağrısı ve görme kaybı bu belirtilerdir.

Polimiyalji Romatika Nedenleri

Polimiyalji Romatika

Polimiyalji romatika hastalığının nedeni tam olarak bilinmemektedir fakat bu hastalığa sebebiyet veren bazı durumlar olduğu düşünülmektedir. Bu hastalığı tetikleyen bazı etkenler olduğu yapılan araştırmalara göre tespit edilmiştir.

Bu etkenler çevresel ve genetik faktörlerdir. Bazı ülke ve bölgelerde bu hastalığın daha sık görüldüğü uzmanlar tarafından ifade edilmektedir. Ayrıca bazı kişilerde ise genetik yatkınlık yüzünden bu rahatsızlık ortaya çıkmaktadır.

Polimiyalji Romatika Tanı Kriterleri

Polimiyalji Romatika

Bu hastalığı kesin olarak teşhis eden bir test yoktur. Bu yüzden fiziksel muayenelerden, kan testlerinden ve belirtilerden faydalanılır. Eğer kişide iki taraflı omuz ağrısı, kalça kuşağında ağrı, 45 dakika süren sabah tutukluğu varsa ve kan testlerinde ESR 50 üstü çıkmışsa polimiyalji rahatsızlığı teşhisi koyulmaktadır.

Polimiyalji Romatika Tedavisi

Polimiyalji Romatika

Polimiyalji romatika hastalığının tedavisinde tıbbi ilaçlar kullanılmaktadır. İlaç tedavisinde ağrıyı, acıyı ve iltihabı hafifleten ilaçlar kullanılır. Polimiyalji romatika hastalığında her hastanın belirtileri ve şikayetleri farklılık göstermektedir. Bu nedenle her hastada farklı ilaçlar ve buna uygun dozlar kullanılmaktadır

Tedavide önemli olan hastanın şikayetlerini azaltmak ve ilerde tekrarlamasını engellemektir. İlaç tedavisinin yanı sıra bu hastalığı yaşayan kişiler yaşamlarına özen göstermelidir. Dengeli ve düzenli beslenmeli, spor ve egzersizler yapmalı, ideal kiloya ulaşmalıdır. Bu sayede rahatsızlığın etkilerini kısa sürede ortadan kaldırabilirsiniz.

Polimiyalji Romatika Bitkisel Tedavisi

Polimiyalji Romatika

Birçok romatizmal hastalıkta olduğu gibi polimiyalji romatikada da kullanabileceğiniz bazı bitkisel çözümler bulunuyor. Bu bitkisel çözümleri kullanarak tedavi sürecinizi destekleyebilirsiniz. Ancak yöntemleri kullanmadan önce doktorunuza danışmanız gerektiğini söyleyelim.

Polimiyalji romatika hastalığında bitkisel tedavi olarak en çok ağrı giderici çay tercih edilmektedir. Ağrı giderici çay yapmak için 1 tatlı kaşığı ısırgan yaprağı, tane karabiber, papatya, 1 yemek kaşığı kuşburnu ve 1 çay kaşığı zencefil gerekiyor. Bu bitkileri bir demlikte 200 cc kaynar su koyarak demlediğiniz takdirde tüm ağrılarınızdan kurtulabilirsiniz.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Myasthenia Gravis Nedir ve Neden Olur?Miyofasiyal Ağrı Sendromu Belirtileri ve Tedavisi
Polimiyozit Belirtileri ve TedavisiKas Hastalığı Nedir?
Kas Yırtılması Nedir?Dermatomiyozit Teşhisi ve Tedavisi

Polimiyalji romatika ne demek?

Kısaltması PMR olan polimiyalji romatika, ağrılı ve iltihaplı kas romatizması demektir. Bu hastalık yaşlılarda çok sık bir şekilde karşımıza çıkmaktadır ve yaygın bir şekilde ağrıya neden olmaktadır. 50 yaş üstü herkesin risk altında olduğu bu rahatsızlığın tedavisi ise zor d eğildir.

Polimiyalji romatika geçer mi?

Bazı kas gruplarında kitlenme ve ağrıya sebep olan polimiyalji romatika tedavisi olan bir rahatsızlıktır. Bu hastalık kendiliğinden geçmese de uygun bir tedavi yapıldığı zaman kolayca iyileşmektedir.

Polimiyalji romatika ne iyi gelir?

Bu rahatsızlığın tedavisi ilaçlarla yapılmaktadır. Dolayısıyla polimiyalji romatikaya iyi gelen şey ilaçlardır. İlk olarak günlük 12,5-25 mg prednizolon seçeneklerinden birisini doktorunuz size önerecektir. Daha sonra ise durumunuza göre tedaviyi ilerletecektir.

Polimiyalji romatika ciddi semptomları nelerdir?

Polimiyalji romatika rahatsızlığı bazı kişilerde ciddi semptomlar oluşturabilmektedir. Bunlar kısmi felç, konuşma bozukluğu, görme kaybı ve ruh halinde bozukluktur. Bu belirtileri kendinizde görüyorsanız vakit kaybetmeden doktora görünmeniz gerekiyor.

Polimiyalji romatika tedavi edilmezse ne olur?

Bu rahatsızlık tedavi edilmediği takdirde kas ve eklemlere binen yük artmaya devam eder. Bu da en sonunda kasların ve eklemlerin zayıflamasına neden olur. Bu da hareketimizi kısıtlar ve kalıcı felç gibi problemlerin oluşmasına sebebiyet verir.

YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum