Polimiyozit Nedir? Polimiyozit Belirtileri ve Tedavisi
Kişiden kişiye farklı belirtilerle kendini gösteren ve özellikle kadınların baş belası olan polimiyozit, romatizmanın iltihaplı olan halidir. Kişide kasların zayıflamasına neden olarak günlük aktivitelerimizi yapmamıza engel olan hastalık hakkında bilinmesi gerekenleri içeriğimizde bir araya getirdik.
İşte polimiyozit hakkında her şey...
Polimiyozit Nedir?
Polimiyozit, halk arasında iltihaplı kas romatizması olarak bilinmektedir. Bağışıklık sisteminin iltihaplı hücrelerinin kas liflerine saldırısı ile ortaya çıkan polimiyozit, kas hücrelerinin ölmesi sonucunda fonksiyon gösterememesine neden olmaktadır. Bu durumlardan dolayı kas güçsüzlüğü gelişmektedir.
Sadece yetişkinlerde görülen bu hastalık erkeklere oranla kadınlarda daha çok görülmektedir. Polimiyozit hastalığının tedavisi mümkündür ancak aylar hatta yıllarca sürebilir. Bazı vakalarda ise nadiren kendiliğinden iyileşebilir.
Polimiyozit Belirtileri Nelerdir?
Polimiyozit hastalığı birkaç belirtiyle kendisini göstermektedir. Bunlar çarpıntı, solunum güçlüğü, kollarda güçsüzlük, bacaklarda güçsüzlük, yorgunluk, parmak uçlarında renk değişikliği ve şiddetli kas güçsüzlüğüdür.
Yukarıda saymış olduğumuz belirtiler polimiyozit hastalığına yakalanan kişilerde görülmektedir. Eğer kendinizde bu belirtileri görüyorsanız bir an önce alanında uzman bir doktora başvurmanızı öneririz. Doktorunuz muayeneyi ve gerekli testleri yaptırdıktan sonra tedaviyi başlatacaktır.
Polimiyozit Neden Olur?
Polimiyozite kesin olarak neyin neden olduğu henüz tespit edilebilmiş değildir. Ancak yapılan araştırmalara göre bazı virüslerin ya da genetik faktörlerin bu rahatsızlıkta rol oynadığı düşünülmektedir.
Bağışıklık sistemimiz vücuda zararlı olan virüsleri yok etmek için çalışmaktadır. Bazı nedenlerden dolayı ortaya çıkan kaslardaki virüslere de bağışıklık sistemimiz müdahale etmektedir. Bunun sonucunda da polimiyozit dediğimiz hastalık ortaya çıkar.
Polimiyozit Tanı Kriterleri
Bu rahatsızlığın teşhis edilebilmesi için bazı tanı kriterleri kullanılmaktadır. Bunlar kaslarda 12 aydan fazla süren güçsüzlük, 35 yaş üstü olmak ve yutma güçlüğü yaşamaktır. Bu tanı kriterlerinin hepsini karşılıyorsanız polimiyozitten şüphelenilmelidir.
Polimiyozit Tedavisi
Polimiyozit tedavisi mümkün olan bir hastalıktır fakat önemli olan hastalığın erken teşhis ve tedavi edilmesidir. Eğer erken tedaviye geç kalınır ise hastanın şikayetlerinde daha ağır durumlar görülmekte ve daha uzun bir tedavi süreci ile karşılaşılmaktadır.
Tedavi süresi hastadan hastaya değişmektedir. Aynı şekilde kullanılan ilaç dozuda hastadan hastaya değişmektedir. Tedaviyi yönlendiren durum hastanın vücudunun ilaca verdiği yanıttır. Polimiyozit hastalığında tedavi yöntemi olarak ilaç tedavisi uygulanmaktadır. İlaç tedavisinde kortizon ilaçları kullanılır.
Kortizon tedavi ilk olarak tedavinin başında yüksek dozda verilmektedir. Belli bir süre boyunca bu şekilde tedavi devam etmektedir. Hastanın şikayetleri geçtiğinde ve kas gücünde düzelme görüldüğünde ise kortizon dozu düşürülmektedir.
Kortizon tedavisi tek olarak uygulanmamaktadır çünkü diğer ilaçların olduğu gibi kortizonun da farklı yan etkileri bulunmaktadır. Bu nedenle bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar da tedavide yer almaktadır.
Polimiyozit Fizik Tedavisi
Polimiyozitin şiddetli dönemlerinde dinlenmek daha doğru bir seçim olacaktır. Ancak belirtiler hafiflediği zaman egzersize başlamalısınız. Bu sayede kaslarınız kuvvetlenecektir. Özellikle aerobik egzersizler bu rahatsızlığın tedavisi için çok faydalıdır. Başlangıçta bir fizik tedavi uzmanından destek almanız hızlı bir şekilde aşama kaydetmenizi sağlar.
Fizik tedaviye başladığınız zaman çabuk yorulabilirsiniz. Ancak etkili bir sonuç için birkaç ay gerekebilir. Ya da kaslarınız tam anlamı ile eski kuvvetine kavuşamayabilir. Bunların hepsi polimiyozit hastaları için son derece normaldir. Israrlı ve disiplinli bir çalışma ile bu durumları aşabilirsiniz.
Polimiyozit nedir tıp?
Polimiyozit kollarda ve bacaklarda zayıflamaya neden olan bir hastalıktır. Bu hastalık gün geçtikçe ilerlemektedir ve kişinin günlük hayatını etkilemektedir.
Polimiyozit sebepleri nelerdir?
Bu hastalık bağışıklık sisteminin vücutta bulunan kas liflerine saldırması sonucunda oluşmaktadır. Daha çok kollarda ve bacaklarda karşımıza çıkan bu rahatsızlık kaslarda tahribata neden olmaktadır.
Polimiyozit semptomları nelerdir?
Polimiyozit rahatsızlığına sahip olan bireylerde bazı semptomlar görülmektedir. Bunlar yorgunluk, kaslarda, bacaklarda güçsüzlük, kollarda ve solunumda güçlüktür. Bu semptomları yaşayan bireyin kas romatizmasından şüphelenmesi gerekir.
Polimiyozit tedavi edilmezse ne olur?
Polimiyozit hastalığı tedavi edilmediği takdirde ciddi problemlerin oluşmasına sebebiyet verecektir. Git gide şiddetini arttıran bu rahatsızlık günlük hayatınızı ciddi anlamda etkileyecektir.
Polimiyozite hangi doktor bakar?
Her kas problemine olduğu gibi polimiyozite de dahiliye uzmanı bakacaktır. Alanında uzman bir dahiliye uzmanı bu rahatsızlığınızı tedavi edecektir.