Prematüre Anemisi (Yenidoğan Anemisi) Nedir?

Prematüre anemisi nedir? Hastalığın nedenleri nelerdir? Erken doğan bebeklerde görülen bu hastalık hakkındaki her bilgiyi yazımızda bulabilirsiniz.
Prematüre Anemisi (Yenidoğan Anemisi) Nedir?

Prematüre Anemisi (Yenidoğan Anemisi) Nedir?

Prematüre Anemisi Nedir?

Yenidoğan anemisi yani prematüre anemisi, erken doğan bebeklerdeki kırmızı kan hücresinin azlığına ve kan hücrelerinin ömrünün kısa olmasına verilen isimdir. Prematüre anemisinde organlara ulaşan kan hücreleri yetersiz kalabilir. Bu durumun şiddetli geliştiği bebekler için kan nakli gerekebilir çünkü hastalık ciddi sorunlara neden olabilir.

Anemi, kırmızı kan hücrelerinin seviyesinin düşük olma durumuna denilmektedir. Eğer kırmızı kan hücreleri düşük seviyede ise yeterli oranda oksijen alınamaz. Bu durum genellikle prematüre bebeklerde çok sık görülmektedir.

Kırmızı kan hücrelerinin ömrü sonsuz değildir. Kanda bulunan alyuvarlar belli bir süre sonra yaşlanır ve yerine yenileri oluşur. Normal zamandan önce doğan bebeklerde yani prematüre bebeklerde alyuvarlar daha kısa ömürlüdür. Üretim hızı da oldukça düşüktür.

Bu durum bebek için ciddi ve tehlikelidir. Anemi şiddetli ise bebek için birçok risk ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle acil bir şekilde tedavi edilmesi gerekmektedir.

Prematüre Anemisi Nedenleri Nelerdir?

Prematüre Anemisi Nedir?

Yenidoğan anemisine neden olan şeyler arasında fizyolojik sorunlar, yetersiz beslenme, vitamin eksikliği, kan uyuşmazlığı, kan kaybı ve erken doğum bulunur. Genetik yatkınlık bu belirtilerin başında gelir. Doğum sırasında yaşanan bazı olumsuz durumlar da anemiye neden olmaktadır. Anne adayının ikiz ya da çoğul bebek beklemesi durumu da diğer etkenler arasındadır.

Aynı zamanda anne ve bebek arasındaki kan uyuşmazlığı durumu prematüre anemisine sebebiyet vermektedir. Doğum sonrasında bebeklerden testler için alınan kan da bazı vakalarda anemiye neden olabilmektedir.

Prematüre anemisinde annenin önemi büyüktür. Annenin yetersiz beslenmesi ve vitamin eksiklikleri gibi durumlar bebeğin anemi durumunu yaşamasını neden olur.

Prematüre Anemisi Belirtileri Nelerdir?

 Prematüre Anemisi Nedir?

Prematüre anemisi ciltte solgunluk, kanda çekirdekli alyuvar fazlalığı, karaciğer ve dalak büyümesi, beslenirken yorulma ve sarılık ile kendini gösterir. İleri derecede anemi taşikardiye de neden olmaktadır, kalp ritmi bozulur ve nefes alıp verme hızlanır. Vücutta bir takım gelişim sorunlar da meydana gelebilmektedir.

Yenidoğan bebeklerde bu tip belirtiler görüldüğünde vakit kaybedilmeden kan testi yapılmalı ve bebeğin anemi olup olmadığı ve aneminin boyutu tespit edilmelidir.

Prematüre Anemisi Teşhisi Nasıl Konur?

 Prematüre Anemisi Nedir?

Prematüre bebeklerde anemi sıklıkla görülmektedir. Prematüre olarak dünyaya gelen bebeklerde eğer anemi bulguları ve şikayetleri var ise aileler bu durumu dikkate almalıdır. Bebeğin tıbbi geçmişi araştırılır. Daha sonra ise fiziki muayene yapılır. Fizik muayene sonrasında test yapılmaktadır. Kan testi yapılarak bazı durumlar gözlemlenmektedir. Bu gözlem sonucunda anemi tanısı koyulmaktadır.

Prematüre anemisi teşhisi için yapılan kan testlerinde kırmızı kan hücrelerinin sayısı, kırmızı kan hücrelerinin ne kadar hızlı üretildiği, kandaki B vitamin seviyesi, kandaki demir vitamini seviyeleri belirlenir. Dikkat edilen değerlerde eksiklik görülürse bebeğe prematüre anemisi teşhisi konur.

Prematüre Anemisi Tedavi Yöntemleri

Prematüre Anemisi Nedir?

Prematüre anemisi tedavisinde eğer sorunun boyutu çok ileriyse ve bebek çok hastaysa bebeğe kan nakli uygulanır. Eğer sorun çok büyük değilse bebeğin vücudundaki kan hücrelerinin artması için ilaçlar verilir. Tedavide bebeğin gerekli vitaminleri alabilmesi için doğru beslenme önemlidir.

İleri seviye anemilerde bebek hastanede belli bir süre kalabilir. Hastanede bebeğe kan nakli ya da EPO uygulanabilir. Alyuvarlarda sitokin görevini üstlenen hormon olan EPO da anemi tedavisi için önemlidir.

EPO'nun görevi kemik iliğinden kırmızı kan hücreleri üretmektedir. Kanda alyuvar sayısı artınca kanın oksijen taşıma kapasitesi de artmış olur. Bu şekilde taşınan oksijen miktarı yeterli seviyelere ulaşır. Alyuvar üretimi belli bir seviyeye çıkar. Kan nakli yöntemi ile prematüre bebeklerde görülen anemi durumu düzetilmektedir. EPO yönteminde olduğu gibi alyuvar miktarı artırılarak hastalığın tedavisi yapılmaktadır. 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Serebral Palsi Nedir?Akdeniz Anemisi Nedir?
Yenidoğan Sarılığı Belirtileri ve TedavisiKan Uyuşmazlığı Nedir?

Yenidoğan anemisi hangi vitamin eksikliğinden olur?

Yenidoğan anemisi B12 ve demir eksikliğinden kaynaklanabilir. Annenin yetersiz beslenmesi, bebeğin besin alamaması ve vitaminlerindeki düşüş yenidoğan anemisine yakalanma oranını artırabilir. Bu tür anemiler eğer durum çok ileri seviyede değilse bebeğin doğru beslenmesiyle sorun çözülebilir.

Prematüre bebekler ne kadar yaşar?

Prematüre bebeklerde farklı sağlık sorunları görülebilir. Ancak 32. haftadan sonra doğan prematüre bebeklerin yüzde 85'i yaşatılabilmektedir. Gelişen tıp ve teknoloji sayesinde bebeklerdeki sorunlar kontrol altına alınabilir ve durum iyileştirilebilir. Bu süreçte uzman gözetimi önemlidir.

Yenidoğan bebeklerde kansızlık nasıl geçer?

Yenidoğan anemisinin tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Tedavide kan nakli, EPO transferi ve çeşitli ilaçlar kullanılır. Buna ek olarak bebeğin doğru ve vitamin bakımından zengin gıdalarla beslenmesi önemlidir. Tedavi ile birçok bebekte görülen kansızlık sorunu düzelebilir.

Kansızlık ne zaman tehlikelidir?

Kansızlık durumu oksijen yetersizliğine kadar ilerlerse tehlikeli bir hal alabilir. Vücut oksijen yetersizliğine karşı savaşır. Hayati organ ve dokulara yeterli oksijen sağlanamaz. Bu durumda kalp gibi önemli organlarda büyüme ve yetersizlik görülebilir. Hayati olan bu duruma karşı acilen önlem alınması gereklidir.

Bebeklerde kan düşüklüğü nelere yol açar?

Bebeklerde anemi ve kan düşüklüğü fiziksel ve zihinsel gelişimleri etkileyebilir. Gelişme geriliğine sebep olan bu sağlık sorunu çok ilerlerse hayati riskleri de beraberinde getirebilir. Bebeğe doğru tedavi uygulanması ve sağlıklı beslenme çok önemlidir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.