Ramazanda Susuzluğu Azaltan Yiyecekler ve Besinler

Birçok kişi oruç tutarken susuzluk nedeniyle zorluk yaşamaktadır. İşte oruçluyken susamamak için tüketilmesi gereken besinler.
Ramazanda Susuzluğu Azaltan Yiyecekler ve Besinler

İnsanların en çok ihtiyaç duyduğu kaynaklardan biri şüphesiz sudur. Peki oruç tutarken susuzlukla nasıl başa çıkabiliriz? Bu yazımızda oruç tutarken susuzluk sorununuzu en aza indirecek tüketilmesi gereken besinleri bir araya getirdik

Susuzluğu Azaltan Yiyecekler

Susuzluk etkisi yaratmamasıyla bilinen bu yiyecekler insanlar tarafından genellikle ramazan aylarında fazlasıyla tüketilmektedir. Bu sayede sahur ile iftar arasındaki zamanı rahat bir şekilde geçirebilmektedirler.

1. Hurma

Susuzluğu Azaltan Yiyecekler

Hurma bol miktarda içerdiği potasyum, magnezyum ve demir sayesinde bol mineralli bir üründür. Spor yapanların harcadıkları enerjiyi hızlı bir şekilde yeniden almaları, şeker oranını dengelemek için kullanılan hurmanın, Ramazan Ayında iftarda olduğu kadar, sahurda da tüketilmesi tavsiye ediliyor. Çöl meyvesi olan hurma, gün boyunca susuzluğu gidermekte büyük öneme sahip olan bir yemiş.

2. Meyan Şerbeti

Susuzluğu Azaltan Yiyecekler

Çoğumuzun adını duymadığı meyan şerbeti, Şanlıurfa’da sokaklarda su gibi satılıyor. Kolaya rakip olan Meyan şerbeti ramazan ayında tüketimi de bir hayli artıyor. Peki meyan şerbeti nasıl yapılıyor?

Malzemeler:

  • 10 gr. Meyan Kökü
  • 2 Litre İçme Suyu
  • Çubuk Tarçın
  • Tane Karanfil

Meyan şerbeti yapımı oldukça basit; istenilen miktarda lif halindeki meyan kökü normal içme suyu içerisine konur ve bir süre bekletilir. kökün suya renk vermesiyle birlikte Meyan şerbeti hazır hale gelir. Meyan kökü baharatçılarda soyulmamış bütün kök olarak, ya da soyulup liflendirilmiş olarak satılıyor. Meyan şerbetine fazladan koku ve tat vermek için çubuk tarçın ve tane karanfili isteğiniz doğrultusunda ekleyebilirsiniz.

3. Domates

Susuzluğu Azaltan Yiyecekler

Yüzde 95 oranında su içeren domates, Ramazan ayında susuzluğu gideren besinlerin başında geliyor. Domateste bol miktarda magnezyum, potasyum ve kalsiyum ve lif bulunuyor. Bunun yanı sıra evde yapılmış olan doğal yoğurt da susuzluğu giderir. Yulaf ezmesi de hem doyurucu hem de susuzluğu giderici olarak kullanılıyor. Yulaf, yoğurt, kefir veya süt ile karıştırılarak tüketilirse daha da doyurucu ve besleyici oluyor.

4. Yulaf Ezmesi

Susuzluğu Azaltan Yiyecekler

Yulaf ezmesi içindeki vitaminler ve sağlıklı yağlar nedeniyle doktorlar tarafından sabah kahvaltısında tüketilmesi öneriliyor. Ramazan ayında ise uzmanlar sahurda da yulaf ezmesi yenmesini öneriyor. Doyurucu ve tok tutma özelliğinin yanı sıra yulaf ezmesinin; yoğurt, süt ya da kefirle karıştırıldığında susuzluğa da iyi geleceği ifade edildi.

5. Yoğurt

Susuzluğu Azaltan Yiyecekler

Yoğurdun sağlığa yararı saymakla bitmez. Ramazan ayında susuzluğa karşı kurtarıcımız olarak da yoğurt karşımıza çıkıyor. Evinizde mayalayacağınız tuzsuz yoğurttan sahurda bir kase yemeniz durumunda gün boyu susamanız engellenir. Yoğurt aynı zamanda acıkmanızın da önüne geçer.

6. Yumurtanın Beyazı

Susuzluğu Azaltan Yiyecekler

Yumurta beyazı genellikle içerisinde bulunan protein ile konuşulur. Yumurta beyazının açlığa ve susuzluğa da iyi geldiği kanıtlanmıştır. Sahurda yiyeceğiniz bir tuzsuz yumurta beyazı orucu rahat tutmanızı sağlayacaktır.

7. Salatalık

Susuzluğu Azaltan Yiyecekler

Salataların vazgeçilmezi olan ve içeriğinin büyük bir kısmı sudan oluşan salatalık, sizleri susuzluktan kurtaracak yiyeceklerin başında yer alıyor. Sahurda bir adet salatalık yemeniz gün boyunca suyu vücudunuzda tutmanızı sağlar.

8. Marul

Susuzluğu Azaltan Yiyecekler

Marul da tıpkı salatalık gibi salata türlerimizin vazgeçilmezi arasında yer alıyor. Salatalıktaki kadar olmasa da marulun içerisinde de su bulunuyor. Sahurda bir kase tüketmeniz ise gün boyu susuzlukla mücadele etmenizin önüne geçecektir.

9. Şeftali

Susuzluğu Azaltan Yiyecekler

Şeftali ramazan ayında hem iftardan sonra hem de sahurda susuzluğu önlemek için yenmesi gereken besinlerden sadece bir tanesidir. Şeftali'nin vücudun hastalıklara karşı direncini arttırdığı bilinen bir gerçektir. Bağırsakları yumuşatır. Hazmı kolaylaştırır. Susuzluğu ve ağız kokusunu giderir. Cildi nemlendirir dudaklara sürüldüğünde nemlendirici özelliği ile oruç tutanların dudaklarının kurumasını önler. Ramazan ayında sahurda içilecek şeftali kompostosu, mide ve bağırsakları düzenlediği gibi susuzluğu da giderecek besinlerin başında geliyor.

10. Siyah Üzüm

Susuzluğu Azaltan Yiyecekler

Antioksidan özelliği çok kuvvetli olan ve yaz aylarında kolayca bulunabilen siyah üzüm de susuzluğu gideren gıdaların başında geliyor. Eğer imkanınız varsa, ramazanda susuzluğu önlemek için hem iftarda hem de sahurda bol bol siyah üzüm tüketebilirsiniz. Bu sayede Ramazan'da gün içerisinde su ihtiyacınızı en alt seviyeye indirebilirsiniz.

11. Kavun ve Karpuz

Susuzluğu Azaltan Yiyecekler

Yaz meyvelerinden olan kavun ve karpuz da sahurda soğuk olarak tüketildiğinde uzun süre su içme ihtiyacını gidererek, gün içinde rahat etmenizi sağlayacak. İçerisinde yer alan lifli vitaminler ve mineraller sayesinde ramazanda susama ihtiyacınızı hissetmeyecek hatta ve hatta su ihtiyacınızı gün sonuna kadar saklayabileceksiniz.

12. Nar Ekşisi

Susuzluğu Azaltan Yiyecekler

Nar ekşisi normalde şeker ve tansiyon hastalıklarına iyi gelmesiyle biliniyor. Ramazan aylarında ise sahurda yiyeceğiniz bir kaşık nar ekşisi susuzluğa karşı direnç oluşturuyor.

13. Çörek Otu

Susuzluğu Azaltan Yiyecekler

Bağışıklığı güçlendirmesi için ve hastalıklarla mücadelede kullanılan çörek otunun susuzluğa da iyi geldiği biliniyor. Sahurda bir tatlı kaşığı çörek otu tüketmeniz susuzluğa karşı etkili olurken bağışıklığınızı da güçlendirir.

Ramazanda Susuzluğu Azaltmak İçin Neler Yapılmalıdır?

Susuzluğu Azaltan Yiyecekler

Ramazan ayında gün içerisinde susamak en önemli problemlerin başında gelmektedir. Bu problemi ortadan kaldırmak için öncelikle dikkat edilmesi gereken şey, iftarda tüketilen yemeklerin hafif ve sulu olmasıdır.

  • Çorba ile başlayan iftar yemeğinin devamında ızgara, tavuk, balık ve sebze yemekleri tüketilmelidir. Özellikle Ramazan ayı içerisinde su ihtiyacının en aza indirilmesi konusunda yenilen yemeklerdeki tuz miktarının düşürülmesi gerekmektedir. Ramazan ayında hazır besinlerden özellikle uzak durulmalıdır.
  • Ramazan’da iftarda ve sahurdan kesinlikle baharatlı besinlerden ve soslardan da olabildiğince uzak durulmalıdır. Yemeklere ille de baharat katılacaksa bu en az seviye de olmalıdır.
  • Su ihtiyacını arttıracak besinler yerine daha çok lifli gıdalar tüketilmelidir.
  • Sahurda kesinlikle kızartma türü besinler tüketilmelidir daha çok meyve, sebze ve su tüketilmelidir.
  • Susuzluk kadar açlığı da engelleyen besinlerden olan süt, yumurta ve peynir gibi gıdalar ne kadar çok kıvamında tüketilirse ramazanda susuzluğu engellemek o kadar basitleşecektir.

Ramazan Ayında Susamamak İçin Sahurda Ne Yapılmalıdır?

Susuzluğu Azaltan Yiyecekler

Ramazan ayının en en önemli öğünü içerisinde yer alan sahurda tercih edilecek besinler ve su tüketimi, gün içerisinde susuzluk yaşamaya engel olacaktır. Burada dikkat edilmesi gereken konuların başında sahurda tüketilen suyun aşırı olması, gün içerisinde susuzluk çekmeme de çok katkı sağlamamasıdır.

Eğer Ramazan'da gün içerisinde susuzluk çekmek istemiyorsanız, iftardan sonra su tüketimini belli aralıklarla yapmanız gerekmektedir. Sahurda içilen bir bardak su bile gün boyu sizin su miktarınızı karşılayabilmektedir. Bu durumun geçerli olabilmesi için iftardan sonra da belli aralıklarla su tüketimi yapmaya dikkat etmelisiniz.

Sahurda Hangi Yiyecek ve İçeceklerden Uzak Durulmalıdır?

Susuzluğu Azaltan Yiyecekler

Sahurda tüketilecek besinler, gün içerisinde insanların su ihtiyacına direk etki etmektedir. Bu yüzden Ramazan ayında sahurda besin tüketirken, yağlı ve kızartmalı yiyeceklerden uzak durmalı, çay, kahve ve soda gibi içecekler ise tüketilmemelidir. Soda vücutta yer alan suyun hızlı bir şekilde dışarı atılmasını sağlar. Çay ve kahve ise vücudun daha çok su ihtiyacı çekmesine sebep olur.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Ramazanda İçilmesi Gereken Bitki ÇaylarıRamazanda Kilo Almadan Beslenme

Ramazan'da susuzluğu azaltmak için ne tür yiyecekler tüketilmelidir?

Ramazan'da susuzluğu azaltmak için su içeren yiyecekler tüketebilirsiniz. Örneğin, karpuz, salatalık, çilek, portakal, greyfurt, kavun, domates ve diğer meyve ve sebzeler gibi su içeriği yüksek yiyecekler idealdir.

İftar ve sahur öğünlerinde ne tür yiyecekler tüketmeliyim?

İftar ve sahur öğünlerinde dengeli bir beslenme planı oluşturmak önemlidir. İftar öğününde protein, karbonhidrat ve sağlıklı yağlardan oluşan bir yemek tercih edebilirsiniz. Sağlıklı bir iftar menüsüne örnek olarak çorba, salata, et, tavuk veya balık gibi protein kaynakları, sebzeler ve bir miktar tahıl ürünü önerilebilir. Sahur öğününde ise tok tutan yiyecekleri tercih etmek önemlidir. Örneğin, yulaf ezmesi, tam buğday ekmeği, yumurta, yoğurt gibi yiyecekleri tüketebilirsiniz.

Ramazan'da hangi yiyecekler susuzluğu artırabilir?

Ramazan ayında susuzluğu artırabilecek bazı yiyecekler arasında tuzlu ve baharatlı yiyecekler, kafein içeren içecekler, şekerli gıdalar ve alkol yer alır. Bu yiyecekleri mümkün olduğunca azaltmak veya tüketmemek susuzluğu önlemeye yardımcı olabilir.

YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum