Regl & Adet Azlığı Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir?

Kadınların ortak problemlerinden biri olan regl, kişiden kişiye değişkenlik gösterir. Eğer siz de regl azlığından şikayet ediyorsanız cevabı aşağıda.
Regl & Adet Azlığı Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir?

Regl Azlığı Nedir?

Kadınların ortak sorunlarından biri olan regl düzensizliği, en çok sorulan soruların başında gelmektedir. Regl düzeni kişiden kişiye değişmekle birlikte kanamalar 1-7 gün arasında sürmektedir. Adet döngüsü ortalama olarak 28 günde bir hesaplanır ve bu süreç içinde kanamanın düzeninden regl döneminin kaç gün sürdüğüne kadar çeşitli bilgiler elde edilir.

Regl & Adet Azlığı

1-7 gün aralığında süren regl dönemi bazı kişilerde 4-5 gün sürerken bazılarında ise 6-7 gün boyunca devam etmektedir. Regl döneminde ortalama olarak 35-40 ml kan gideri söz konusudur. Ancak tıpki gün hesabında olduğu gibi kan gideri de kişiden kişiye değişkenlik göstermektedir. Regl döneminde kan giderinin 35 ml az olması durumunda kanamanın az olduğu belirtilirken; kan giderinin 80 ml üstüne çıkması ise aşırı kanama olarak nitelendirilmektedir.

Regl Azlığı Nasıl Ölçülür?

Regl & Adet Azlığı

Regl döneminde kanama miktarının ölçümü ortalama olarak ped değiştirme sıklığı ile ölçülmektedir. Ancak herkes aynı sıklıkla ped değişimi yapmamaktadır. Kimileri 1-2 damla kanamada ped değiştirirken kimileri günde 2-3 kez ped değiştirmektedir. Ortalama bir oran vermek gerekirse günde 3-4 ped değişimi normal olarak kabul edilmektedir. Ancak kişi 1-2 damlada bir ped değiştiriyor ve 5-6 kez ped değiştirdiğini ifade ediyorsa bu oran yine normal olarak kabul edilir.  

Regl Sıklığı Nasıl Olmalıdır?

Regl & Adet Azlığı

Regl döneminin kişiden kişiye değişkenlik göstermesinin başlıca nedenlerinden biri hormonal değişikliklerdir. Hormonal değişimlerin yanı sıra doğum kontrol hapı kullanımı regl düzenini doğrudan etkileyen unsurlardandır.

Regl döngüsü ortalama olarak 28 günde bir olarak hesaplanmaktadır. Ancak regl döneminin başladığı tarihler arasında en az 21, en fazla 35 gün olması gerekmektedir. Herkesin regl döneminin aynı olmaması nedeniyle “28 günde bir” ifadesi ortalama olarak belirtilen bir tarihtir.

Bu konuda en çok yanılgıya düşülen nokta yalnızca temiz kalınan günlerin sayılmasıdır. Regl sıklığının doğru hesaplanması için adetin başlangıç tarihinden başlangıç tarihine sayılması gerekmektedir. Kısacası yalnızca temiz kalınan günler sayılması doğru değildir.

Regl Düzensizliğine Neden Olan Faktörler

Regl & Adet Azlığı

Regl düzensizliğine neden olan faktörler arasında; aşırı egzersiz, kilo kaybı, kilo alımı, doğum kontrol hapı, diyabet, tiroid sorunları, kan inceltici ilaçlar, stres, rahim kanseri, dış gebelik, östrojen düzensizliği yer alır. 

Bu sorunlar ortaya çıktığı taktirde adet düzensizliği yaşanabilir. Adet düzensizliği sonucunda da kanama azlık veya çokluk görülebilmektedir. 

Adet Kanaması Neden Az Olur?

Uzmanlar regl döneminin en az 2 gün sürmesi gerektiğini belirtmektedir. Ancak regl dönemi 1 gün sürüyorsa bir sorun var demektedir. Regl döneminin 1 gün sürmesi durumunda doktora başvurmalı ve gereken tetkikleri yaptırmalısınız.

Regl dönemi en az 2 gün sürmeli ve günde en az 2 ped değiştirilmelidir. Ancak bundan daha az miktarda regl dönemi ve ped değişimi hipomenore olarak adlandırılmaktadır. Hipomenore, düzenli ancak az miktardaki adet kanamalarına verilen addır. Hipomenore adet düzensizliğinden bağımsız olarak az miktarda kanamanın görülmesidir.

Adet kanamasının azlığı gün ile belirlenmez. Ortalama olarak 6-7 gün süren adet kanamaları normal olarak kabul edilirken 3-4 günlük kanamalarda normal olarak kabul edilmektedir. Önemli olan kanamanın toplam miktarıdır.

Regl & Adet Azlığı

Regl azlığının temel nedeni hormonal değişimlerdir. Yaşın ilerlemesi, menapoza yaklaşılması ve kadınlık hormonunun azalması gibi durumlar regl azlığının başlıca nedenlerindendir. Bir diğer hormonal değişimler hipotiroididir. Tiroid bezi hormonlarının azalması olarak bilinen hipotiroidinin bir diğer ismi guatrdır.

Regl azlığının birçok nedeni bulunmaktadır. Bu nedenlerden diğerleri ise kürtaj işlemi veya rahim içi ile alakalı olarak gerçekleştirilen ameliyatlardır. Bu işlemler sonrasında rahim içinde meydana gelen yapışıklıklar kanamanın az olmasına neden olabileceği gibi ileri derece yapışıklıklarda ise adet kanaması hiç gerçekleşmez.

Bazı durumlarda adet kanamasının düzensizleşmesi ve azalması hamilelik olasılığını akıllara getirmektedir. Bu tip durumlarda kanamanın azalmasıyla birlikte üstüne görme durumu gerçekleşebilir. Aynı zamanda regl azlığına yol açan durumlardan bir diğeri ise spiral kullanımıdır.

Regl Azlığı Tedavisi

Regl azlığının tedavisine başlanmadan önce altta yatan neden belirlenmeli ve öncelikle bu neden ortadan kaldırılmalıdır. Eğer regl azlığı guatrdan dolayı kaynaklanıyorsa öncelikle guatr tedavi altına alınmalıdır. Menapoz, spiral kullanımı, gebelik veya hormonal bozuklardan birinin tespit edilmesi durumunda öncelikle bu sorunlar tedavi edilmelidir. Aksi takdirde regl azlığının tedavisi başarılı bir sonuç vermeyecektir.

Regl & Adet Azlığı

Regl azlığı tedavisinde genellikle hormon takviyesi uygulanmaktadır. Erken menapoz nedeniyle görülen regl azlığında kadınlık hormonları desteklenebilir. Eğer spiralden kaynaklı bir regl azlığı söz konusu ise öncelikle spiralin çıkarılması gerekir. 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Adet Döneminde Dikkat Edilmesi GerekenlerAdet Düzensizliğine Ne İyi Gelir?
Doğal Adet Söktürücü BitkilerAdete İyi Gelen İlaçlar ve Çaylar
Adet Söktürücü Yiyecekler ve İçeceklerReglken Cinsel İlişkiye Girmek Günah mı?
Reglken Cinsel İlişkiye Girmek Zararlı mı?Hamileyken Regl Olunur mu?
Regl Öncesi ve Regl Dönemi Cinsel İstekErkekler Regl Olur mu?
Adet Söktürücü HareketlerAdet Geciktirici Hap Nasıl Kullanılır?
Adet Düzensizliği ve NedenleriAdet Gecikmesi Neden Olur?
Regl Döneminde Şişkinlik Neden Olur?Adet Sancısı Nedir, Neden Olur?
Adet (Regl) Döneminin Hesaplanması

Adetim çok az geldi neden?

Hormonların üretiminde etkili olan hipofiz bezi ve tiroid bezi bozuklukları durumunda adet kanamasının az gelmesi gibi bir durum yaşanabilir. Tiroid hormonu düşüklüğü, yüksek insülin seviyesi gibi hormon bozuklukları sonucunda adet kanı az gelir.

Adetin 3 gün sürmesi normal mi?

Adet kanaması başladığı andan itibaren 3 ile 7 gün arasında sürmelidir. Bundan daha az sürmesi veya daha fazla sürmesi durumunda doktora başvurmak en sağlıklısı olacaktır. Bunun yanında adet kanamasının az olması veya  aşırı olması da normal bir durum değildir.

Adetin az gelmesi hamilelik belirtisi olabilir mi?

Hamile olduğunuzu anlamanın en kolay yolu sık sık belirgin akıntıların gelmesi olacaktır. Eğer regl dönemi içerisinde veya dışında vajinadan regl kanamasına benzemeyen az az gelen kanamalar mevcutsa hamile olma ihtimaliniz yüksektir.

Kansızlık adet olmayı engeller mi?

Kansızlık adet kanamasının az veya çok gelmesine neden olmaz. Adet olmayı engelleyecek bir durum değildir. Yoğun bir şekilde yaşanan adet kanaması kansızlığa neden olabilir. Özellikle adet dönemlerinde kansızlık oranı yükselir.

Adet kanamasını artırmak için ne yapmalı?

Adet kanamasını artırmak için dereotu ve çörekotu gibi bitkileri tüketebilirsiniz. Bu bitkiler hem adeti düzenliyor hem de hormonal sorunların giderilmesini sağlıyor. Zencefil çayı, ada çayı düzenli olarak tüketildiği zaman adet kanamasını artırıyor.

Bir ped kaç ml kan alır?

Bir ped, içerisine 15 ile 20 cc civarında kan hapsedebilir. Adet dönemi boyunca 1 paketten daha fazla ped kullanımı olursa adet kanamanızın şiddetli olduğunun belirtisidir. Aşırı kan kaybı sonucunda kendinizi yorgun hissedebilirsiniz. 4'ten az ped kullanıyorsanız, bu da adet azlığına işarettir.

Kaç saatte bir ped değiştirilmeli?

Adet döneminde pedlerin 6 ile 8 saat arasında değiştirilmesi gerekmektedir. Adet döneminde vajinanın temiz tutulması oldukça önemlidir. Her 2, 3 saatte bir pedin kontrol edilmesi, kanın ne kadar aktığına bakılması gerekir.

YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum