Regl Döneminde Şişkinlik Neden Olur, Ne Zaman Geçer?
Adet Şişkinliği
Tüm kadınların en büyük sorunu olan her ay yaşanan reglinin yarattığı şişkinlik. Çok tuz tüketiyorsanız vücudunuzda ödem olması çok normaldir. Özellikle regl döneminde tuzu tamamen keserseniz ödeminizi atmış olursunuz.
Bol bol sıvı tüketmelisiniz ve bitki çaylarından da yardım alabilirsiniz. Regl döneminde kafeini maksimum derecede azaltın. Bu dönemde bol bol su tüketmelisiniz. Yediğimiz içtiğimiz gıdalarında regli öncesi ve regli döneminde büyük önemi vardır. Bu dönemlerde yediğimiz içtiğimiz besin ve gıdalara dikkat edilirse regli dönemini doğru şekilde atlatılabilir.
Ayrıca adet döneminizde kanamayla birlikte demir kaybı da yaşarsınız. Regl döneminde yediğiniz besinler protein ağırlıklı olmalı. Tatlı krizine girdiğinizde kuru meyveleri tercih edebilirsiniz. Bol bol yeşil sebze ve c vitamini tüketirseniz bu dönemde halsizlik hissetmezsiniz.
Regl Döneminde Alınması Gereken Gıdalar
Regl döneminde günde 2 2,5 litre su tüketmeye dikkat etmeliyiz. Beyaz ekmek yerine tahıllı ve tam tahıllı ekmekler tüketmek gerekmektedir. Regl döneminde yaşanan tatlı krizleri meyve ve bitter çikolata ile karşılamakta fayda var.
Yoğurt, taze meyve ve sebze, çiğ fındık, kaju semizotu tüketimi faydalı olacaktır. Regl öncesi ve regl döneminde siyah çay yerine yeşil çay tüketilmesi rahatlama etkisi sağlayacaktır. Kiraz sapı ve maydanoz sularının içilmesi şişkinlik için ilaç etkisindedir.
Regli Döneminde Alınmaması Gereken Gıdalar
Regli öncesi ve regli döneminde gazlı ve şekerli içecekler içmemeye özen gösterilmeli. Gazlı ve şekerli içeceklerin içerisinden bulunan karbondioksit şişkinliğe yol açar. Gaz ve şişkinliğe sebep olan yiyecekleri yememekte dikkat edilmelidir.
Brokoli, karnabahar, nohut, kuru fasulye ve lahana gibi yiyecekler şişkinlik yaratan yiyecekler arasında listenin en başında yer almaktadır. Aşırı tuz kullanımı ve tuzlu gıdalarda şişkinliğe sebep olur.
Turşu, cips, ketçap, işlenmiş et, salata sosları da şişkinliğe davetiye çıkarmaktadır. Bu dönemde kafeinli içecek tüketimi yapmamalılardır. Yağlı yiyeceklerden kızartmalardan uzak durulması gerekmektedir.
Adet şişkinliği ne zaman geçer?
Kadınlar adet döneminde karın ve göğüs bölgesindeki şişkinlikten şikayet edebilmektedir. Bu şişkinlik adet başlamadan bir hafta öncesinde kendisini hissettirir, kanama ile birlikte şişkinlik azalmaya başlar. Adet döneminin tamamlanmasının ardından tamamen biter.
Adet döneminde metabolizma hızlanır mı?
Adet döneminde metabolizma hızında bir artış olmaktadır. Genellikle adet dönemine bir hafta kala metabolizma hızlanır. Bu dönemde kadınların kilo alması daha da kolaylaşır. İştah artışının nedeni de metabolizmanın hızlanmasından kaynaklanır.
Regl şişkinliği nasıl gider?
Adet döneminde tuz kullanımını azalttığınız taktirde şişlik, ödem, göğüs kısmında hassasiyet ve büyümenin azaldığını göreceksiniz. Regl şişkinliğini en kısa sürede götürmenin yolu tuzu azaltmaktır.
Regl döneminde kilo fazla çıkar mı?
Adet öncesinde metabolizma hızınızda ortalama 200 kalori kadar artış olabilir. Bu da günlük alınan enerjinin 200 kalori artmasına işarettir. Bu dönemde tartıda 1 ile 2 kilo arasında fazla çıkmanız normaldir.
Adet iken neden çok su içilir?
Adet döneminde hormonal değişime bağlı olarak vücut su tutar. Tutulan suyu atmak için de yine bol miktarda su içilmesi gerekir. Adet döneminde kişi istemsiz olarak su tüketmek isteyebilmektedir.
Regl göbeği nasıl anlaşılır?
Regl göbeği 1 hafta önceden kendini gösterir. Reglin yaklaşmasıyla birlikte yavaş yavaş büyümeye başlar ve şişer. Göbek deliğinin altında sert bir şişkinlik oluşur. Göbek deliğinizin altına dokunduğunuz zaman sertleşme varsa regl göbeğiniz çıkmış demektir.
Adetin kaçıncı günü tartılır?
Adet dönemlerinde tartılan kadınların neredeyse hepsi kilo aldığını iddia eder. Adet döneminde vücutta su tutulumu yapılır. Ayrıca ödemlerin vermiş olduğu bir şişkinlikte vardır. Adet dönemi bitiminden 3 gün sonra doğru tartım yapılabilir.