Reye Sendromu Nedir, Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir?

Reye sendromu, çocuklarda görülen bir hastalıktır. Erken tanı ve tedavi büyük önem taşımaktadır. Beyin hasarlarına neden olan hastalık ölüme yol açabilir.
Reye Sendromu Nedir, Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir?

Reye Sendromu Nedir?

Reye sendromu, genellikle çocuklarda görülen bir hastalıktır. Nadir olarak yetişkinlerde de görülmektedir. Bu sendrom beyin ve karaciğer olmak üzere birçok organı etkilemektedir.

Reye sendromu, karaciğerde ve diğer organlarda yağ birikmesine ve beyinde basınca neden olmaktadır. Çocuklarda görülen bu hastalık suçiçeği, grip veya virüs oluşumu nedeniyle meydana gelmektedir. Genellikle bu hastalıkların yaşandığı sırada ya da hastalıklardan sonra ortaya çıkmaktadır.

Reye Sendromu Nedir, Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir?

Reye sendromu yaşayan çocuklara genellik yanlış teşhis konulmaktadır. Bu nedenle aileler dikkatli olmalıdır. Bu sendrom çeşitli hastalıklarla karıştırılmaktadır.

Bu hastalıklar; beyin iltihabı, şeker hastalığı, menejit, zehirlenme, aşırı dozda ilaç alımı, ani çocuk ölümü sendromu ve akıl hastalığı gibi yanlış tanılar konulmaktadır. Bunun nedeni ise belirtiler ve şikayetlerdir.

Reye sendromunda çeşitli belirtiler görülmektedir. Mide bulantısı, kusma, ilgisizlik, uyku hali, zaman ve yer bilincinin yitirilmesi, solunum durması, nöbetler ve koma reye sendromu belirtileridir. 

Yapılan araştırmalara göre aspirin ve salisit içeren ilaçların hastalığın gelişmesini sağladığı belirtilmektedir. Reye sendromunun kesin olarak nedeni bilinmemektedir. Yaşamın sürmesi için erken tanı ve tedavi büyük önem taşımaktadır.

Tedavide amaç beyni koruyarak tedavi etmektir. Hastalığın tedavisi bulunmaktadır. Bu hastalığın tedavisinde her vaka iyileşme göstermemektedir. Beyinde yaşanan şiddetli şişkinlikten dolayı beyin zarar görebilir.

Reye Sendromu Neden Olur?

Reye Sendromu Nedir, Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir?

Reye sendromunun neden oluştuğu bilinmemektedir. Yaygın olarak soğuk algınlığı, su çiçeği, grip gibi viral enfeksiyondan iyileşen gençlerde veya çocuklarda görüldüğü bilinmektedir. Yapılan araştırmalara göre bu tip hastalıkların tedavisinde kullanılan aspirinin reye sendromunu tetiklediği gözlemlenmiştir.

Reye sendromunda mitokondri adı verilen hücrelerdeki yapıların hasar gördüğü görülmektedir. Mitokondri, hücrelere enerji sağlar ve karaciğerin sağlıklı çalışmasına yardımcı olur. Karaciğer enerji kaynağını kaybettiği zaman sağlıklı çalışamaz. Bu da tüm vücuda zarar verir, beynin ciddi hasarlar almasına yol açacak kimyasalların vücutta birikmesine neden olur.

Reye Sendromu Belirtileri

Reye Sendromu Nedir, Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir?

Reye sendromu belirtileri arasında sık sık kusma, yorgunluk, uykusuzluk, ishal, hızlı nefes alma, asabiyet, görme bozukluğu, agresif davranışlar, ağır işitme, konuşma bozukluğu, yoğun kas zayıflığı, bilinç kaybı ve nöbetler yer alır.

Bu belirtiler diğer hastalıklara da benzediği için reye sendromu hastalığının anlaşılması biraz uzun sürebilir. Alanında uzman bir doktora giderek reye sendromu tedavisinde geç kalmamak gerekir.

Reye Sendromu Teşhisi

Reye Sendromu Nedir, Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir?

Reye sendromu hastalığının teşhisi için özel bir test veya muayene yoktur. Genelde idrar ve kan tahlilleri yapılır. Karaciğer biyopsileri, deri biyopsileri, MRI veya BT taramaları, Lomber ponksiyon yöntemiyle beyinden omurilik sıvı almak hastalığı öğrenebilmek için uygulanan bazı yöntemlerdir.

Reye Sendromu Tedavisi

Reye Sendromu Nedir, Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir?

Reye sendromu tedavi edilebilir bir hastalıktır. Bu sendrom genellikle hastanede tedavi edilmektedir. Çocukların hastalık derecesi yüksek ve hastalığı ciddi ise yoğun bakımda tedavi edilir. Hastalığın ilacı bulunmamaktadır. Bu nedenle destekleyici tedavi uygulanmaktadır. Çocuk gözlemlenerek kontrol altında tutulmalıdır.

Vakaya bol su içirilmeli ve elektrolit dengesi korunmalıdır. Gıda alımı ve dolaşım, solunum durumu gözlemlenmelidir. Elektrolitler ve karaciğer fonksiyonlarını gözlemlemek için kan testi yapılmalıdır.

Beyni gözlemlemek için ise bilgisayarlı tomografi MR çekilmelidir. Vakada solunum sorunu varsa solunum makinesi veya nefes filtresi destek amaçlı kullanılmaktadır. Beyindeki şişliğin giderilmesi ve kasılma nöbetlerinin ortadan kalkması için ilaç tedavi uygulanmaktadır.

Reye sendromu vakalarında iyileşme gelişim göstermektedir. Her hastalıkta olduğu gibi bu hastalıkta da erken teşhis ve tedavi önem taşımaktadır. Tedaviler sırasında hayatta kalma oranında artış görülmektedir. Bu oran % 80’lere ulaşmıştır. Sendromun ilerleyen aşamalarında vakalarda beyin hasarları ve engellilik yaşanabilir. Bu nedenle erken teşhis ve tedavi önemlidir.

Reye Sendromunun Bıraktığı Hasarlar

Reye Sendromu Nedir, Neden Olur, Nasıl Tedavi Edilir?

Reye sendromunun sonucunda bazen kalıcı beyin hasarları oluşabilmektedir. Bu durumda kişi görme veya işitme kaybı, odaklanmada güçlük, zayıflamış hafıza, yutma güçlüğü, giyinme zorluğu, tuvaleti kullanamama, hareket ile ilgili sorunlar, duruş bozuklukları, konuşmada zorluk çekme gibi sorunlar yaşayabilmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Kızamık Belirtileri ve TedavisiEl Ayak Ağız Hastalığı Nedir?
Su Çiçeğinin Belirtileri ve TedavisiZona Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?
Gül Hastalığı Nedir & Nasıl Tedavi Edilir?Bebeklik Döneminde Yapılması Gereken Aşılar
Ensefalit (Beyin İltihabı) HastalığıÇocuklarda Yazın Görülen Hastalıklar

Reye sendromu ne demek?

Reye sendromu karaciğer ve beyinde kalıcı hasarlara neden olabilecek kadar güçlü, nadir görülen bir hastalıktır. 20 yaşın altındaki kişilerde veya yaşlılarda görülen hastalık üst solunum yolu enfeksiyonlarından sonra gelişebilmektedir.

Reye sendromu neden olur?

Reye sendromu grip, su çiçeği gibi viral enfeksiyonlarda alınan aspirinin etkisiyle ortaya çıkmaktadır. Son derece tehlikeli bir hastalıktır. Son yıllarda ateş düşürücü olarak aspirinin verilmemesi, doktorların bu konuda aileleri bilinçlendirmesi sonucunda bu hastalık azalmıştır fakat yine de görülebilmektedir.

Reye sendromu kendini nasıl gösterir?

Reye sendromuna yakalanmış kişiler kollarda veya bacaklarda zayıflık hisseder, aşırı uyuşuk olurlar, sinirli ve mantıksız davranışlar sergilerler, sık sık halüsinasyon görürler, nöbet geçirme olasılıkları yüksektir.

Reye sendromu kalıcı hasar bırakır mı?

Reye sendromu kalıcı hasar bırakabilen bir hastalıktır. Hastaların bazıları tamamen iyileşse de bazılarının beyninde hasar yaşanmıştır. Bunun sonucunda günlük hayattaki işlerini yardımcı olmadan yapamaz hale gelebilirler.

Reye sendromu kimlerde görülür?

Genel olarak yaşlı bireylerde görülen bu hastalık gençlerde de görülebilmektedir. Aspirinin içerisindeki maddeler reye sendromu oluşumuna neden olabilmektedir. Yaşlı insanlar, ağrı kesiciler yerine bilinçsizce aspirin kullandığı için görülme olasılığı artar.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.