Rottweiler Cinsi Köpek Bakımı ve Özellikleri

Asil, güçlü ve kaslı görünümüyle en popüler bekçi ve koruma köpekleri arasında yer alan Rottweiler hakkında merak edilenleri cevapladık. Eğitilebilir kişiliğiyle kendisini ailesine adayan sevimli dostumuz Rottweiler cinsi köpek bakımı ve özellikleri...
Rottweiler Cinsi Köpek Bakımı ve Özellikleri

Rottweiler Köpek Cinsi Hakkında Merak Edilenler

Rottweiler Köpek Cinsi

Rottweiler köpeğinin İtalyan Mastif köpeğinden türetildiği söylenmektedir. Orta Çağ yıllarında dahi var olduğuna inanılan bu tür oldukça yaygın kullanımı ile 1800’lü yıllarda popüler bir ırk haline gelmiştir. Alman kökenli bir bekçi ve koruma köpeği olan cins, adını Almanya'nın Rottweiler kasabasından almaktadır. Bir hayli asil, güçlü ve kaslı görünümü ile karşısındakini büyüleyebilen bu sevimli dostumuz yabancılara karşı her daim temkinli hareketleri ile iyi bir bekçi köpeğidir.

Her geçen gün popülerliği artan Rottweiler köpeği, günümüzde dünyanın bir çok farklı noktasında aile dostu olduğu gibi ülkemizde de sıklıkla tercih edilen cinslerdendir. Ancak bu köpeğin yavruluktan itibaren alınması ve büyütülmesi önerilmektedir. Yalnızca sahibine karşı itaatkar tavırlar sergilemekte olan Rottweiler, düzgün yetiştirilmemesi ve iyi sosyalleştirilmemesi durumunda oldukça saldırgan tavırlar sergileyebilmektedir.


Rottweiler Köpek Kişiliği

Rottweiler Köpek Cinsi

Rottweiler, sakin, eğitilebilir, cesur ve ailesine kendini adayan bir köpektir. Güvenilir bir karakteri vardır. Ailesini büyük bir kararlılıkla korur. Acıya karşı duyarsız ve güçlü köpeklerdir. Ciddi, kendinden emin ve güvenilirdir. Dikkatli ve disiplinli bir eğitim şarttır, aksi takdirde güçlü ve saldırgan bir köpekle karşı karşıya kalınabilir. Ancak sabırlı bir eğitimle güvenilir, sadık ve sevgi dolu birer arkadaş olabilirler. Böylesine iri cüsseli bir köpeği kontrol edebilecek bir sahibe gereksinim duyar.

Rottweiler, sakin yaradılışlı doğal bir koruma köpeğidir. Oldukça zekidir ve pek çok ülke de polis, askeri ve gümrük gibi görevlerde kendilerini kanıtlamışlardır. Boyutlarından dolayı eğitim erken başlamalı ve köpeğin vahşileştirilmemesine büyük dikkat edilmelidir. Bu ırk, bol ilgi ve diğer hayvanlar ve insanlarla sosyalleştirilmeye ihtiyaç duyar. Diğer köpeklerle anlaşamayacağından toplum içinde tasmasız dolaştırılmamalıdır. Rottweiler, tutarlı bir biçimde yetiştirilip eğitildiğinde çocuklar için iyi bir oyun arkadaşı olur.


Rottweiler Köpeği Sağlık Durumu

Rottweiler Köpek Cinsi

Rottweiler köpeği küçük bedeni ve fit duruşu ile bir hayli sağlıklı bir görünüme sahiptir. Köpeğinizin her daim uzun ömürlü olması için kişisel bakım ihtiyaçlarını düzenli olarak gerçekleştirmeniz önerilmektedir. Öte yandan Rottweiler köpeğinin yaşamsal faaliyetlerini en üst düzeyde tutabilmek için her daim kaliteli köpek maması ve yaşına uygun mama tüketimi gerçekleştirilmektedir. Ayrıca vücut-kilo endeksine göre diyet maması da kullanılması gerekebilir.

Yapılan araştırmalar neticesinde Rottweiler köpeğinin ortalama yaşam beklentisi 11 ile 13 yıl arasında değişiklik göstermektedir. Her daim sağlıklı olduğundan emin olmak için düzenli veteriner hekim kontrolü önemlidir. Ayrıca Rottweiler köpeğinin doğuştan gelen bazı kalıtsal hastalıklara sahip olma riskine karşı kontrollü olmanızda fayda var.


Rottweiler Köpek Görünümü

Rottweiler Köpek Cinsi
Rottweiler'ın iri ve güçlü bir bedeni vardır. Adaleli ve atletik olan bu ırk, geniş bir kafaya ve yuvarlak bir alına sahiptir. Çeneler iyi gelişmiştir ve dişler makas ısırışı ile kapanır. Gözler ırkın iyi huy ve sadakatinin ifadesini yansıtır ve koyu renklidir. Kulaklar üçgen, düşük ve ileri doğru taşınır. Burun geniş ve siyahtır. Dudaklar siyah ve ağız içi koyu renklidir. Tüyleri kısa, sert ve sıktır. Rengi siyahtır ve yanaklar, burun kısmı, patiler ile bacaklarda pas rengi lekeler vardır.


Rottweiler Köpek Bakımı

Rottweiler Köpek Cinsi
Diğer köpek cinslerinde olduğu gibi Rottweiler köpeğinin de sağlıklı ve uzun ömürlü bir yaşam için bakım oldukça önemlidir. Köpeğinizin bakım uygulamalarını yaparken düzenli tarama ölü tüylerden kolayca arınmasına yardımcı olmaktadır. Tüy uzunluğu ve yapısına göre Rottweiler köpeğini günlük yada haftalık olarak tarayabilirsiniz. Öte yandan köpeğinizin patilerinin sağlıklı kalması için düzenli tırnak kesimi yapmalısınız. Bu uygulamaları köpek kuaförü merkezinde gerçekleştirebilirsiniz.

Rottweiler köpeği bakım uygulamalarında ağız içerisinde oluşabilecek enfeksiyon riskine karşı diş fırçalama önerilmektedir. Ayrıca açık alanda zehirli otlara karşı her daim dikkatli olmanız gerekmektedir. Köpeğinizin mikrop ve parazitlere karşı korunması için düzenli aşı uygulamaları yaptırınız. Aşı uygulaması bağışıklık sistemini kuvvetlendireceği gibi vücut direncini de arttırmaktadır. Son olarak Rottweiler köpeğinizin her daim fit kalması için düzenli egzersiz ihtiyacını gidermeyi ihmal etmeyiniz.


Rottweiler Köpeği Çocuklar ve Diğer Evcil Hayvanlar İle İletişimi

Rottweiler Köpek Cinsi

Her ne kadar vahşi görünümü ve güçlü çenesi ile saldırgan bir köpek olarak bilinse de Rottweiler köpeği iyi yetiştirilmesi durumunda çocuklarla mükemmel arkadaşlıklar kurabilmektedir. Özellikle çocukların etrafında olmaktan ve onlarla vakit geçirmekten hoşlanan tür her daim koruyucu ve itaatkar bir köpek olacaktır.

Diğer evcil hayvanlar ile bir araya getirilebilmesi için iyi sosyalleşmiş olması gerekmektedir. Aksi taktirde tehlike hissetmesi durumunda saldırıya geçebilen Rottweiler çevreye zarar verebilir. Ancak birlikte büyüdüğü evcillere karşı zararsız olmayı tercih etmektedir.


Rottweiler Köpeği Kalıtsal Hastalıklar

Rottweiler Köpek Cinsi

Rottweiler her ne kadar sağlıklı bir ırk olarak bilinse de bazı kalıtsal hastalıklara sahip olabilmektedir. Eğer ki kendinize bir Rottweiler sahiplenmeyi düşünüyorsanız köpeklerde yaygın görülen hastalıklar konusunda bilgi sahibi olmanızda fayda var. Özellikle Rottweiler köpeğinde rastlanmakta olan kalıtsal hastalıklar;

Kalça Displazisi (Bu hastalık uyluk kemiğinin kalça eklemine sıkıca oturmaması durumunda ortaya çıkmaktadır. Bazı köpek cinslerinde arka bacaklarından birinde veya her ikisinde de ağrı ve topallama gösterirken, bazı köpek cinslerinde hiçbir ön belirtiye rastlanmamaktadır. Genellikle bu hastalık köpeğin yaşlanması ile şiddetlenecektir. Hastalığın tanısının konması için kalça röntgeni gerekmektedir. Bu hastalık kalıtsal olmasına rağmen, yüksek kalorili besin tüketimine bağlı hızlı büyüme, şiddetli ters hareket yada düşerek yaralanma sonucunda kötüleşmektedir.)

Katarakt (Genellikle genç katarakt olarak bilinen bu hastalık köpeklerde 1 ile 2 yaş aralığında görülmektedir. Nadiren de olsa ileri aşamada körlüğe sebebiyet vermektedir. Bu kalıtsal sorunu taşıyan köpekler çiftleştirilmemelidir.

Hipotiroidizm (Bu hastalık genellikle zor tespit edilmektedir. Tiroid hormonlarının anormal derecede düşük üretilmesi sonucunda ortaya çıkmaktadır. Genellikle bu hastalığa sahip köpeklerde göz akıntısı, soluk almada sıkıntı ve halsizlik görülmektedir. Teşhisin konulması durumunda günlük tiroid hapı tüketilmesi gerekmektedir. Ayrıca bu tedavi köpeğin yaşamı boyunca devam ettirilmelidir.)

Hemeralopia (Gündüz körlüğü olarak bilinen bu hastalık genellikle yavru köpeğin sekiz haftalık olduğu dönemde sahibi tarafından kolayca fark edilebilmektedir. Hastalığın en belirgin yan etkisi yavrunun hareket halinde sürekli bir şeylere çarparak tökezlemesi olarak tanımlanır. Güneşe çıktığında oldukça sersem hareketler sergileten bu hastalık gece olduğunda ortadan kaybolmaktadır. Erken teşhis oldukça önemlidir.

Kalıtsal Polinöropati (Bu hastalık genellikle yürüme bozukluğuna yol açması ile bilinmektedir. Köpekte koordinasyon ve dengesizlik durumuna yol açmaktadır. Genellikle oldukça hafif yada çok şiddetli görülmektedir. Genellikle bir yaşının altında ki köpeklerde görülse de oldukça ani bir şekilde çıkabilmektedir. Bu hastalığa sahip köpek yürüme zorluğu çekebilir hatta düşebilir.

Yukarıda belirtmekte olduğumuz hastalıklar yalnızca bu cinse özgü değildir. Rottweiler köpeğinde bu kalıtsal hastalıklar görülebileceği gibi hiç biri ile karşılaşmaması da oldukça olasıdır. Ancak köpek cinslerinde genellikle rastlanan bu kalıtsal sorunlara karşı köpeğinizi yavruluktan yetişkinliğe kadar düzenli veteriner hekim kontrolüne götürmeniz de fayda var.

Önerilen İçerik: Köpek Cinsleri, Türleri ve Irk Özellikleri

YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum