Ruh Sağlığımız Cinsel Hayatımızı Nasıl Etkiliyor?
Ruhsal Bozukluklar Cinsel Yaşamımızı Nasıl Etkiliyor?
Pek çoğumuz depresyon, bipolar bozukluklar, anksiyete ve kronik hastalık gibi şeylerle mücadele ediyoruz. Bu tip ruhsal bozukluklar günlük yaşamımızda, arkadaşlık ve ilişkilerimizde derin ve kalıcı etkiler yaratabiliyor. Fakat seks hayatımızda oynadıkları rol nedir? Akıl sağlığından kaynaklanan düşük libidodan muzdarip olmamız durumunda kendimize nasıl yardımcı olabiliriz? Cinsel güdü, ilişki ve zihinsel sağlığımızın her şeye nasıl bir etkisi olduğunu, ilişkimiz yaşanıp bittikten sonra nasıl iyileşebileceğimiz konularında uzmanlardan bazı tavsiyeleri sizlere sunuyoruz.
Her Şey Bağlantılıdır
İlk olarak, aklınızdaki her şeyin bedeninizi etkilediğini bilmelisiniz. Vücudumuzdaki her şeyin birbirine bağlantılı olduğunu ve bunun da sekse uzandığını söylüyor. Fiziksel olarak hasta olmanızın, bir konu hakkında mutsuz ve üzgün hissetmenizin tabi ki de cinsel istek ve dayanıklılığınızı da etkileyebileceğinden bahsediyor. Bir kişinin ruh sağlığı sadece enerjilerini etkilemekle kalmaz, aynı zamanda seks yapma isteğini de artırabilir. Bu durum karşınızdaki kişinin güvenini sorgulamayı ve kendiniz hakkında nasıl hissettiklerini de önemsemeyi beraberinde getiriyor Bu rahatlama ve deneyiminizin keyfini çıkarmanızı zorlaştırabilir. Kendinizi depresyonda ya da endişeli hissediyorsanız, var olmak ve doğru yerde doğru şekilde olmak zordur.
Düşük Libido İlişkilerimizi Etkileyebilir
Zamar, “normal” bir seks hayatı diye bir şey olmadığını söyler, çünkü bir çiftin (veya kişinin) yaşayabileceği seks miktarı onlara özgüdür. Bununla birlikte, libidonuz düşükse ve normal sıklığınızdan daha az seks yapıyorsanız veya eşinizin reddetmesine neden olacak bir sorununuz varsa, bu durum ilişkiniz üzerinde olumsuz sonuçlara neden olabilir. Eğer cinsel dürtünüzün eksikliği sürekli aklınızdaysa ve bunu karşı tarafa hissettiriyorsanız bu bir soruna yol açabilir. Bu durumun uzun sürme ihtimali de partnerinizi endişelendirebilir.
Beynimiz Cinsel Arzularımızın Başladığı Yerdir
Beynimizin bir seks organı olduğunu söylerken şaka yapmıyoruz. Beynimizi etkileyen bir bozukluğumuz varsa, cinsel isteğimiz azalabilir veya tam tersi artabilir. Bu bozukluklardan iştahımız ya da uykumuz da etkilenebilir.
İletişim Anahtardır
Cinsel isteksizliğinizin ruhsal sağlık problemlerinden kaynaklandığını düşünüyorsanız, bunu eşinizle veya partnerinizle açıkça konuşmalısınız. Sorun hakkında konuşabilmek bu süreci hızlıca atlatmanızda önemli bir rol oynayacaktır. Desteğe ihtiyacınız varsa ve partneriniz yaptıklarının farkında değilse iletişim kurmak ikili ilişkinizi de yoluna sokacaktır. Cinsel anlamda baskı hissetmek sizi problemlerinizin dışındaki farklı psikolojilere sürükleyebilir. Bu yüzden partnerinizin her şeyin farkında olmasını sağlamalısınız. Ayrıca tıbbi yardım alarak da cinsel hayatınızı iyileştirebilmeniz mümkündür.
İlaç Kullanımı
Şu anda ilaç kullanıyorsanız ve normalinden daha düşük bir libidodan muzdaripseniz uzmanlar bunu değiştirebileceğinizi söylüyor. Örneğin, bazı insanlar antidepresan almanın bir yan etkisi olarak düşük bir cinsel dürtü yaşarlar. Bu yan etki tamamen normal olmasına rağmen kesin olarak yaşanacak bir durum değildir.
Ayrıca yetenekli bir terapistle, psikologla ve eşinizle konuşmaya da açık ve istekli olmalısınız. Beyin hormonlarınıza yardımcı olabilmek amaçlı sanat veya müzikle iç içe olmanızı öneriyoruz. Cinsel olmanın yanı sıra başka yollarla nasıl bağlanacağınızı öğrenmek de ilişkinizin güçlü kalmasına yardımcı olabilir. Nihayetinde ne sıklıkla seks yaptığınız sizin bileceğiniz iştir. Fakat düşük cinsel isteğinizin sebebi olarak ruh sağlığınızdaki bozukluklardan şüpheleniyorsanız doktorunuza veya bir profesyonelle iletişime geçmeniz gerekmektedir.
NeOldu.com / Sosyal Fayda