Rus Edebiyatı ve Okunması Gereken Yazarları
Aleksandre Puşkin (1799 - 1837)
Rus edebiyatının kurucusu sayılan Aleksandre Puşkin, genellikle yapıtlarında Rus toplumunun toplumsal özelliklerini yansıtan karakterlere yer vermektedir. Şiirleri toplumsal içerikli eleştiri niteliğinde olsa da, bazı şiirlerinde romantizmin izleri görülür.
Puşkin, isyankâr şiirleri dolayısıyla sürgün cezasına çarptırılmış, aynı zamanda "Boris Godunov" adlı oyununun sahnelenmesi yasaklanmıştır.
18. yüzyılın ikinci yansında Rusya'yı tehdit eden Kazak ve köylü isyanlarını anlattığı "Yüzbaşının Kızı" adlı romanı en yetkin yapıtıdır.
Eserleri:
- Yüzbaşının Kızı: Roman
- Yevgeniy Onegin: Şiir-roman
- Maça Kızı: Öykü
- Çingeneler: Şiir
- Boris Godunov: Oyun
Gogol (1809-1852)
Mizahi üslübu ile yapıtlarını oluşturan Gogol, realizmin etkisinde kalmıştır. Yapıtlarında Rusya'nın siyasi ve toplumsal sorunlarına yönelik eleştirilerinin yanı sıra kapitalizme geçiş sürecindeki Rusya'da, kölelik sistemine de işlediği konularının arasında değinmiştir.
Eserleri:
- Ölü Canlar
- Taraş Bulba: Roman
- Müfettiş: Oyun
- Palto: Öykü
Turgenyev (1818-1883)
Rus edebiyatının realist yazarlarının öncüsü olarak kabul edilen Turgenyev, romanlarında güncel ve sosyal olayları dile getirmiştir. "Babalar ve Oğullar" adlı romanında, gericiliği temsil eden liberal soylularla, ilericiliği temsil eden demokrat aydınlar arasındaki görüş ayrılığını dile getirmiştir.
Eserleri:
- Babalar ve Oğullar
- Rudin
- Duman: Roman
Anton Çehov (1860-1904)
Çehov, modern öyküclüğün kurucusu olarak kabul edilir. Yazdığı oyunlarında soyluların ve aydınların iç dünyasını başarılı bir biçimde yansıtmıştır. Tiyatro alanında birçok oyun yazmıştır.
Eserleri:
- Martı
- Vişne Bahçesi: Oyun
- Vanya Dayı
- Üç Kız Kardeş
- Köylüler
- Altı Numaralı Koğuş
- Hikâyeler: Öykü
Maksim Gorki (1868 - 1936)
Toplumcu gerçekçi romanın öncülerinden olan Gorki, yapıtlarında Rusya'daki yoksulluk yıllarını anlatmıştır. 1906'da yazdığı ve Rus Devrimi'ne adadığı "Ana" adlı romanı en başarılı yapıtıdır.
Eserleri:
- Ana
- Foma
- Küçük Burjuvalar Roman İtalya Hikâyeleri: Öykü
Dostoyevski (1821 -1881)
Dostoyevski, realizmin güçlü temsilcilerindendir. Yapıtlarında, dine ve geleneklere bağlı kalarak, insanların ruh tahlillerine yer vermiş, kuşakları rahatsız eden ahlaksal, dinsel, siyasal konuları çarpıcı bir söyleyişle dile getirmiştir. Adını duyurduğu, ilk romanı "İnsancıklar" Rusya'nın toplumsal romanı sayılır. Genç liberallere katılmasıyla yaşamının akışı önemli ölçüde değişmiş, ölüm cezasına çarptırılmış ve cezası sürgüne çevrilmiştir.
Eserleri:
- İnsancıklar
- Öteki
- Suç ve Ceza
- Karamazof Kardeşler
- Budala
- Ezilenler
- Beyaz Geceler
- Ecinniler
- Kumarbaz
- Yeraltından Notlar
- Ölüler Evinden Anılar: Roman
Tolstoy (1828 -1910)
Birçok Avrupa ülkesini gezerek, ülkelerin eğitim sistemlerini incelemiş, ülkesinde eğitim dergisi ve ders kitapları yayımlamıştır. Gerçekçi edebiyatın temsilcilerindendir. Sanatta ahlakçı bir anlayışı savunmuş, yapıtlarını bu doğrultuda oluşturmuştur.
Eserleri:
- Savaş ve Barış
- Anna Karenina
- Diriliş
- Hacı Murat
- Kazaklar
- İvan İlyiç'in Ölümü: Roman
- İnsan Ne İle Yaşar
- Halk İçin Hikâyeler
- Efendi İle Uşak
- Sivastopol Hikâyeleri: öykü