Rusya Hakkında Daha Önce Duymadığınız Gerçekler

Yüzölçümü bakımından dünya yaşam alanının sekizde birini kapsayan Rusya hakkında bilgileri sizlerle paylaşıyoruz. İşte Rusya ile ilgili ilginç gerçekler.
Rusya Hakkında Daha Önce Duymadığınız Gerçekler

Rusya, dünyanın en büyük ülkesi olarak tanınır ve görkemli tarihi, zengin kültürel mirasıyla dikkat çekmektedir. Doğal güzellikleri ve ileri teknolojisi ile dünya çapında önemli bir turistik ve ticari merkezdir. Bu yazımızda, Rusya hakkında daha önce duyulmamış bilgileri sizlere aktaracağız.

Rusya Hakkında 11 İlginç Bilgi

Köklü tarihi ve esrarengiz olayların yaşandığı Rusya hakkında bazı araştırmalar yaptık. Dünyanın en büyük yüzölçümüne sahip ülkesi Rusya hakkında en ilginç ve gerçek bilgileri bu içeriğimizde sizler için derledik.

Rusya hakkında esrarengiz bilgiler...

1. Sis Perdesiyle Örtülmüş Bir Bulmaca

rusya-hakkinda-bilgi.webp

"Rusya adeta bir muammanın ortasında, sis perdesiyle örtülmüş bir bulmaca” İşte bu sözü 1939'da Winston Churcill söylemiş. Evet. Gerçekten de Rusya, içinde bulunduğu coğrafik koşullar nedeniyle bir türlü işgal edilememiş ve hatta işgal edenlerin de sonu olmuştur. 

2. Yüzölçümü En Büyük Ülke

rusya-hakkinda-bilgi-001.webp

Rusya'nın resmi adı Rusya Federasyonu’dur. 17 milyon 125 bin 200 km² yüzölçümüyle dünyanın en büyük ülkesidir. Dünyadaki ekilebilir arazinin ise %10'una sahiptir.

3. Rus Ülkesi Rosia

rusya-hakkinda-bilgi-002.webp

Rusya'nın adı, Bizans İmparatorluğu tarafından telaffuz edilen "Rosia" yani "Rus Ülkesi" kelimesinden gelmektedir.

4. Anlam Yüklü Bayrak

rusya-hakkinda-bilgi-003.webp

Rus bayrağındaki renkler, Panslavizm renkleri olan mavi, beyaz ve kırmızıdan oluşmaktadır. Slav kökenli uluslar bayraklarında genelde mavi, beyaz ve kırmızı renkleri tercih etmişlerdir. Beyaz: Asillik, soyluluk, büyüklük, açık yüreklilik, samimiyet. Mavi: Bağlılık, sadakat, vefa, namus, dürüstlük, kusursuzluk, ahlaki temizlik. Kırmızı: Cesaret, yiğitlik, mertlik, yüreklilik, gönül yüceliği, alicenaplık ve sevgiyi simgeler.

5. Hem Asya Hem Avrupa

rusya-hakkinda-bilgi-004.webp

Rusya hem Avrupa'da hem de Asya’da toprakları bulunan bir ülkedir ve üç bölgeden oluşur. Bunlar Avrupa Rusyası; Sibirya Bölgesi ve Uzakdoğu Rusya olarak söylenebilir. Rusya toprak büyüklüğünden dolayı hem Asya'dan hem de Avrupa'dan birçok ülkeyle komşudur. Batı'dan Doğu'ya sayacak olursak Norveç, Finlandiya, Estonya, Letonya, Litvanya, Polonya, Belarus, Ukrayna, Gürcistan, Azerbaycan, Kazakistan, Moğolistan, Çin Halk Cumhuriyeti ve Kuzey Kore ile komşudur.

6. Plüton’dan Büyük Yüzölçümüne Sahiptir

rusya-hakkinda-bilgi-005.webp

Rusya'nın yüzölçümü Plüton'un toplam yüzölçümünden daha büyüktür.

7. Nüfusun Çoğu Avrupa Bölgesinde

rusya-hakkinda-bilgi-006.webp

Rusya, ilhak ettiği Kırım ve Sivastopol'u saymazsak 145 milyon nüfusa sahiptir. Nüfusun yaklaşık %77'si Rusya'nın Avrupa bölgesinde yaşamaktadır. Toplam nüfusun %80'ini Ruslar oluşturur. Rusya Devlet İstatistik Kurumu'nun 2014 verilerine göre kadın nüfusu erkek nüfusundan 10.5 milyon fazladır. Kadın ve erkek nüfusları arasındaki bu uçurum kentsel bölgelerde daha da büyüyor.

8. 9 Farklı Saat Dilimi!

rusya-hakkinda-bilgi-007.webp

Rusya günümüzde 9 farklı saat dilimi kullanmaktadır. Rusya için "güneşin batmadığı ülke" desek yeridir.

9. Ata Yurtları Ukrayna

rusya-hakkinda-bilgi-008.webp

Rusya ilk olarak Ukrayna'nın başkenti Kiev'de kuruldu. Evet, yanlış duymadınız.  Rusya'nın ata yurdu Ukrayna'dır. Kurulduktan sonra Kiev Knezliği, bir dizi küçük devletler halinde parçalandı. 1237-1240 yılları arasındaki Moğol istilası, Kiev Knezliği'ne son darbeyi vurarak yıkılmasına ve Slav nüfusunun yarısını kaybetmesine yol açtı. Daha sonra kurulan Türk-Moğol devleti olan Altın Orda Devleti'nin kolları haline geldi. Kıpçaklar ve Peçenekler gibi göçebe Türk boyları tarafından sürekli yapılan akınlar Slav nüfusun kuzeyde güvenli yoğun ormanlık bölgelere göç etmelerine neden oldu.

Kiev Knezliği'nden parçalanan prenslikler yavaş yavaş yeniden birleşip, Moskova Knezliği'ni kurmuş ve Kiev Knezliği'nin kültürel ve siyasi mirasının ardılı olmuştur. 1382 yılında Altın Orda Devleti Hanı Toktamış Han Moskova'yı kuşattı. Başarı gösteremeyince hileye başvurarak para karşılığında kuşatmayı kaldıracağına dair söz vermesine rağmen şehrin kapılarının açılması üzerine şehre saldırarak yerle bir etti ve büyük ganimetler elde etti. 18. yüzyıla gelindiğinde ise dengeler değişti ve büyük ölçüde fetih, ilhak ve keşif yoluyla Polonya'dan Alaska’ya kadar uzanan tarihin en büyük üçüncü imparatorluğu olan Rus İmparatorluğu haline geldi.

10. Napolyon ve Hitler’in Sonunu Getirdiler

rusya-hakkinda-bilgi-009.webp

Rusları düzenli ordu disiplinine sokan ve ilk defa Avrupa coğrafyasına girmelerini sağlayanlar Türklerdir. Ruslar savaşçı kimliğini Avarlar'dan almışlardır. Rus askeri geleneğinde kış mevsimine  "General Kış" denir. Uçsuz bucaksız Rus toprakları işgale gelen orduların mezarı olmasıyla bilinir. Bu özelliğinin ana nedeni Rusya'nın o sert kışıdır.

Ruslar sert koşullara dayanabilen yarı asyalı bir millet oldukları için tarih boyunca kışı kendi avantajlarına olabildiğince kullanmışlar, ülkenin sonbaharda yağışların olduğu ve çamurlardan dolayı adeta bataklık haline döndüğü "Rasputitsa" adını verdikleri dönem ile kış gelene dek oyalama taktiği ve gelen işgalcilerin faydalanmaması için ulaşım, barınma, gıda sağlayan tüm unsurların yok edildiği "Yanmış Toprak Politikası" uygulamışlar. İşgalci birliklerin etkisi azalınca da karşı saldırı yapmış ve ağır kayıplar yaşatmışlardır. Rusya'nın hava muhalefetine dayalı taktiği Napolyon ve Hitler'in sonunu getirmiştir.

Napolyon, Hitler'e göre nispeten daha başarılı olmuştur. Çünkü Moskova'ya girebilmiştir. Hitler ise St. Petersburg'a girmiş ve hatta St. Petersburg kentinde bulunan The Astoria Hotel'de kutlama yemeği yemiştir. Fakat Moskova'dan önce geri püskürtülmüştür. Napolyon ise gücünün doruğundayken General Kış'la birlikte inatçı bir direniş sonucu ordusunun %95'ini kaybetmiştir. Rus Ordusu gücünü kaybeden Napolyon'u Avrupa'ya kadar sürmüş ve sonunda da Paris'e girmiştir. Ruslar aynı taktikle Hitler'in de sonunu getirmiştir.

11. Büyük Dedikodu; Baltacı Mehmet - Katerina

rusya-hakkinda-bilgi-010.webp

Osmanlı Döneminden günümüze kadar ulaşan en büyük dedikodu, Baltacı Mehmed Paşa ve Rus Çariçe Katerina ilişkisidir. Peki bu olayın aslı neydi ve gerçekte neler yaşanmıştı? İsveç'i savaşta bozguna uğratan  Rus Hükümdar Çar Büyük Petro, İsveç Kralı'nın Osmanlı Devleti'ne sığınmasıyla Rus-Osmanlı ilişkileri kopma noktasına gelmiştir. İsveç karşısında galip gelen Petro, Osmanlı içindeki hristiyanların da destek vereceğini düşünerek savaşmayı göze almıştı. Fakat Petro'nun umduğu gibi olmadı. 1711 Prut Savaşı'nda Osmanlı ordusu çok hızlı davranarak Tuna Nehri’ni geçti.

60 bin askerine karşı 140 bin kişilik Osmanlı ordusunu gören Petro adeta bozguna uğramıştı. Sayıca üstün olan Osmanlılar kısa sürede Rus ordusunun etrafını sardı. 20 Temmuz günü bütün Rus ordusu Tuna nehrinin kenarına sıkıştırıldı. Artık kaçacak hiçbir yer kalmamıştı. Rus ordusu hendekler kazarak geriye kalan askerleri ve toplarıyla iyi bir savunma hattı oluşturdu. Fakat Osmanlı'nın uzun süre boyunca Rus ordusunu kuşatacak kuvveti vardı. Oysa Rus ordusunun besini ve cephanesi tükenmekteydi. Büyük Petro çaresizce bu kuşatmadan çıkışın yollarını arıyordu. Osmanlı ordusu ise sabırsızlıkla son taarruz emrini beklemekteydi. Sadrazam Baltacı Mehmed Paşa da taarruz emrini çıkartmak için uygun anı bekliyordu. Tam bu anda tarihin seyrini değiştirecek bir şey oldu. Petro'nun karısı Katerina, Osmanlı'ya teslim olarak bir barış teklifinde bulunmayı önerdi.

Osmanlı, Türk-İslam geleneklerince aman dileyerek teslim olan düşmanlarını öldürmüyordu. Baltacı Mehmed Paşa tarihteki yenilgileri göz önüne getirerek hiçbir riske girmemek adına Rusya'nın barış teklifini kabul etti. İşte asıl dedikodular da bu olaydan sonra başladı.  Zira Rusya bu barışın şartlarını layıkıyla uygulamadı. Rus ordusunu hükümdarıyla beraber imha etmeyip kurtulmalarına imkân tanıdığı için herkes Baltacı Mehmed Paşa'ya kızgındı. İstanbul'da Paşa'nın rüşvet aldığı ve hatta Çariçe Katerina'nın kendisine sunulduğu ve bu yüzden barışı kabul ettiği söylentileri bile yayıldı. Baltacı Mehmed Paşa ise barış şartlarının Devlet-i Aliyye lehine olduğu ve bunun büyük bir zafer olarak addedilmesi gerektiğini söyleyerek kendini savunuyordu. Oysa bunların hiçbiri fayda etmedi ve  Baltacı Mehmed Paşa, Padişah III. Ahmed tarafından 20 Kasım 1711'de görevden alınarak Midilli'ye sürüldü. Doğrusu Osmanlı sadrazamının basit bir kağıt parçasıyla antlaşmayı kabul etmesi mümkün değildi. Kendisine ve yanındaki mühim devlet adamlarına 7 araba dolusu mücevherat, para ve hediyeler yollanmıştı. Bu paralardan nasibini alanlar idam edildiler. Baltacı Mehmed Paşa da 1712'de hayata veda etti. Zaferin en büyük galibi ise tartışmasız Büyük Petro olmuştu. Kendi canından ziyade Rusya tarihinin istikbalini kurtarmıştı.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Rusya Gezilecek YerlerSovyetler Zafer Günü Nedir?

Rusya'nın başkenti neresidir?

Dünyanın en büyük ülkeleri arasında yer alan Rusya'nın başkenti Moskova'dır.

Rusya'nın para birimi nedir?

Rusya günümüz dünyasının piyasasında büyük bir pay sahibidir. Rusya'nın para birimi Ruble'dir.

Rusya'nın en büyük şehri hangisidir?

2015 yılındaki verilere göre Rusya'nın tam olarak 1107 adet şehri bulunmaktadır. Bu şehirler arasında en büyük olanı Moskova'dır.

YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum