Rüya Ne Kadar Sürer? Uyku Evreleri Hakkında Bilgi

Bazen saatlerce uyuyup kısa rüyalar gördüğümüzü düşünür, bazense kısa uykularımızda saatlerce anlatacağımız rüyalar görürüz. Peki rüyalar kaç saniye sürer?
Rüya Ne Kadar Sürer? Uyku Evreleri Hakkında Bilgi

Rüyalar, insan beyninin birçok sırrını barındıran ilginç ve gizemli bir fenomendir. Bazıları için rüyalar, gerçek hayatın bir yansımasıdır, bazıları içinse tamamen farklı bir dünya. Peki, rüyaların ne kadar sürdüğünü hiç merak ettiniz mi?

Rüya Nedir?

Uykunun bir süreci olan rüya tüm insanlar tarafından görülmektedir. Genel olarak sabaha doğru görülen rüyanın görülmesi durumunda kaslar yavaşlayarak dururken göz küresi hareketlerinde hızlanma görülür. Rüyada gerçekleşen olayları rüyayı gören kişi yaşıyormuş hissine kapılır. Görülen rüyalar genel olarak yaşam içerisinde yaşanan olayların bilinçaltına yerleşmesiyle ortaya çıkar.

Rüyalar Kaç Saniye Sürer?

rüyalar ne kadar sürer

Her ne kadar kesin olarak belirlenmemiş olsa da bilim insanlarının araştırmaları neticesinde rüyaların REM evresinde göz hareket hızında gerçekleştiği bulunmuştur. Normal olarak 3-5 saniye süren rüyalar en fazla 20 saniyeye kadar çıkabilmektedir. Ancak bu rüyaların saatler boyunca anlatılabildiği bilinmektedir.

Rüyalar ve Uyku

rüyalar ne kadar sürer

Rüyalar ve uyku, insanların hayatlarının önemli bir parçasıdır. Uyku, insanların fiziksel ve zihinsel sağlığı için gereklidir. Aynı zamanda rüyalar, insanların zihinsel ve duygusal sağlığı üzerinde de etkili olabilir. Rüyaların ne kadar sürdüğü ise, uyku döngüleri ile ilgilidir.

Uyku, farklı aşamalardan oluşan bir döngüdür. Bu döngüde dört aşama vardır: uykuya dalma, hafif uyku, derin uyku ve REM (Rapid Eye Movement) uykusu. REM uykusu, genellikle rüyaların gerçekleştiği aşamadır. Bu aşamada, beynin etkinliği artar ve vücut hareketsizleşir. Bu nedenle, REM uykusu sırasında gördüğümüz rüyalar, hareketlerimize yansımaz.

Rüyaların süresine doğrudan etki eder. Uyku süresi arttıkça, REM uykusu aşaması artar ve dolayısıyla rüyaların süresi de artar. Uykunun sadece birkaç saat sürdüğü kısa uyku dönemleri sırasında, REM uykusu ve rüya süresi de kısadır. Ancak uzun süreli uyku dönemleri sırasında, REM uykusu süresi artar ve dolayısıyla rüya süresi de uzar.

Rüyada Neler Olur?

rüyalar ne kadar sürer

İnsanın rüyasında olup bitenler tamamen bilinçaltına yerleşen olaylardan kaynaklıdır. Gün içerisinde yaşanan olaylar bilinçaltımıza gider ve uyku esnasında düşüncelerimizle harmanlanarak rüya yoluyla kendisini gösterir. Çoğu zaman çok gerçekçi olan rüyaları saatlerce gördüğünüzü sanabilirsiniz fakat gördükleriniz birkaç saniye içerisinde gerçekleşir. Yapılan araştırmalar sonucunda kişi rüya görürken göz kapaklarının hızlı bir şekilde hareket ettiği gözlemlenmiştir. Göz kapaklarının hareket sürelerine göre rüyaların süreleri hesaplanmıştır.

Rüyalar Gerçek mi?

rüyalar ne kadar sürer

Hatırlanmayan bazı rüyaları yaşadığımız anlarda "Ben bunu daha önceden yaşamıştım." veya "Ben bunu bir yerden hatırlıyorum." etkisi oluşturur. Rüyada gelecekte yaşayacağınız bir anıyı görmüşsünüzdür ancak hatırlamamışsınızdır. Olayı yaşadıktan sonra daha önce yaşamış hissi oluşur. Bu da rüyaların önsezi olabileceğini veya gerçek olabileceğini gösterir.

Rüyalar Ne Kadar Sürer?

rüyalar ne kadar sürer

Rüyaların ne kadar sürdüğü henüz belirlenmemiştir fakat bazı bilim insanlarının yaptıkları araştırmalara göre rüyaların saniyeler sürdüğü belirlenmiştir. Bu araştırmalar sonucunda uykunun REM evresinde göz hareket hızında olduğunu savunmaktadırlar. Bu evrede rüyaların 45 dakika sürdüğü kanısına varılmıştır. Fakat bazı bilim insanları ise yaptıkları araştırmalar sonucunda rüyaların daha uzun sürdüğünü iddia etmişlerdir. Bu nedenle birbirinden farklı araştırmalar yapılmış ve farklı sonuçlar ortaya çıkmıştır.

Amerikalı bilim adamı Dr. B. Klein ve yardımcıları, rüya süresi hakkında bir araştırma yapmıştır. Bu araştırma da farklı bir çalışma yöntemi uygulayarak, daha farklı bilgilere ulaşmıştır.

Dr. B. Klein ve yardımcılarına bu araştırmada gönüllü denekler destek olmuştur. Araştırmalarda hipnoz yöntemi kullanılarak farklı bir uygulama yapılmıştır. Gönüllü denekler hipnoz edilerek uyutulmuştur. Deneklerle yapılan bu çalışmalarda uyutulan denekler, uykularının bazı evrelerinde uyandırılmıştır.

rüyalar ne kadar sürer

Uyandırılan deneklere rüyalarında ne gördükleri sorulmuştur. Bu soru neticesinde ise rüyaların 2 saniyeden fazla olmadığı düşünülmüştür. Bu aşamada anlatılan bazı rüyaların 3 - 5 saniye sürmesine rağmen uzun saatler boyunca rüyaların anlatıldığı görülmüştür. Bu çalışmaların sonucunda Dr. B. Klein ve yardımcılarının yaptığı araştırmalar sonucunda rüyaların 90 saniyeden fazla olmadığı belirlenmiştir.

Uyku Evreleri Nelerdir?

rüyalar ne kadar sürer

Normal bir uyku düzeninde yani 8 saatlik bir uyku halinde insan 2 evre yaşamaktadır. Bu uyku evreleri rem ve Non - Rem olarak ikiye ayrılır. Non - Rem ve Rem evrelerinde de rüya görülmektedir fakat Non - Rem evresinde görülen rüyalar siyah beyaz ve sıradan rüyalardır. Rem evresinde görülen rüyalar renkli rüyalardır. Bu evrede yani Rem evresinde genellikle mümkün olmayan durumlar görülmektedir.

Rem

Rem, hızlı göz hareketleri olarak adlandırılmaktadır. Bu durumda beyin aktivitesi uyanıklığı yakın bir evrededir. Rem evresinde vücut, geçici bir felç haline girer. Bu evre insanların yeniden yapılanmasını sağlamaktadır. Rüyaların %80 ya da %90'ı Rem evresinde görülmektedir.

Non - Rem

Yavaş uyku olarak adlandırılmaktadır. Bir diğer anlamı ise hızlı olmayan göz hareketleridir. Non-Rem derin uyu halinde yaşanır. Bu uyku evresinde kişi rahat uykuyu yaşar. Gün boyu yaşadığı yorgunluğu Non-Rem evresinde atmaktadır. Bu evre uykunun %75'ini oluşturmaktadır. Non- Rem evresi 4 farklı evreden oluşmaktadır.

1. Evre

Yüzeysel ve yavaş durumudur. Bu evre uykuya dalma evresi olarak adlandırılmaktadır. Kas hareketlerinde ve göz hareketlerinde yavaşlamalar yaşanır. Göz hareketleri aynı zamanda iki yönlüdür.

2. Evre

Yüzeysel ve yavaş uyku durumudur. Göz hareketlerinde yavaşlamalar devam etmektedir. Kas aktivitesinde daha da azalma görülür. Beyinde teta dalgaları aynı şekilde seyreder.

3. Evre

Derin yavaş uyku durumudur. Bu evrede uykunun iyice derinleşme hali yaşanır. Yavaşlayan göz hareketleri çok az görülür. Kas aktivitesi ise daha da azalır. Beyinde delta dalgaları görülmeye başlar.

4. Evre

Derin yavaş uyku durumudur. Bu evrede kişinin uyandırılması oldukça güçtür. Eğer kişi uyandırılırsa kendisini uykulu olarak hissedecektir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
En Çok Görülen KabuslarNeden ve Nasıl Rüya Görürüz?

Kimler rüya görür?

Kişide herhangi bir problem olmadığı sürece herkes rüya görür. Rüya göremeyen tek kesim ise doğuştan kör olanlardır. Bu kişiler imajlar içeren rüyalar göremezler. Ancak sonradan gözlerini kaybeden kişiler de normal insanlar gibi rüya görmeye devam ederler.

Rüyaların gerçek olma olasılığı nedir?

Çoğu zaman ben bu anı bir yerlerden hatırlıyorum deriz. Bu durum aslında o anı rüyamızda görmemizden kaynaklanıyor. Bilim insanlarının yaptıkları araştırmalara göre bir insanın 10 yıl boyunca gördüğü rüyaların hiçbirinin çıkmama olasılığı (0.9999)^3650 = 0.6941. Bu sebeple geleceği tahmin eden bir rüyayı görme olasılığının %30.59 olacağını söyleyelim.

Bir insan neden rüya görür?

Vücudumuz günün sonunda yorgun düşer. Buna bağlı olarak organlarımız ve bünyemiz zayıflamaya başlar. Bunun sonucunda halsizlik ve uyku ile birlikte yarı uyanık bir şekilde imajlar görmeye başlarız. Bu imajların tamamının o günlerdeki duygu ve düşüncelerimizle birleşmesiyle rüyalarımız oluşur.

YORUMLAR (3)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum