Sabahattin Ali Kimdir? Sabahattin Ali’nin Hayatı ve Eserleri Hakkında Bilgi
Yazdığı kitaplarla ismini günümüze kadar taşımayı başaran Sabahattin Ali’nin hayatını sizler için araştırdık. İşte genç yaşta hayata veda eden yazar Sabahattin Ali Kimdir? ve Sabahattin Ali Nasıl Öldü? gibi soruların yanıtı.
Sabahattin Ali Kimdir?
25 Şubat 1907 ve 2 Nisan 1948 yılları arasında yaşayan önemli Türk yazar Sabahattin Ali, yazdığı eserlerle günümüze kadar gelmeyi başarmıştır. Hayata çok genç yaşta veda etse de kariyerinde birçok önemli işe imza atmayı başarmıştır. Türkiye’de yaşadığı sıkıntılardan kurtulmak için gittiği Bulgaristan sınırında Ali Ertekin tarafından kaçma girişiminde bulunduğu sebebiyle öldürüldü.
Sabahattin Ali Hayatı
Sabahattin Ali, 25 Şubat 1907 tarihinde Eğridere’de dünyaya gelmiştir. Günümüzde bu yer Bulgaristan sınırları içerisinde olsa da o dönemler Osmanlı İmparatorluğu tarafından yönetilmekteydi. Aslen Trabzon kökenli olan Sabahattin Ali’nin büyükbabası Bahriye Alay Emini Oflu Salih Efendi’dir.
24 Ağustos 1928 tarihinde Sabahattin Ali tarafından yazılmış olan mektupta yazan “Babam İstanbul’un eski ve asil bir ailesinin çocuğu idi” cümlesi, aslında dedesinin buraya daha çocukken gelip hayatını yeniden kurmasından dolayıdır.
Yazdığı eserler genellikle öykü türünde yazılmış olsa bile romanları daha çok beğenilmekteydi. Hikaye ve şiir yazmaya ilk olarak Balıkesir’de başlayan Sabahattin Ali, sonrasında İstanbul’a giderek kendi edebiyat hocasından Ali Canip Yöntem’den destek alarak Akbaba ve Çağlayan isimli dergilerde şiirlerini yayınladı.
Sabahattin Ali, az da olsa Anadolu’nun bir bölgesinde öğretmenlik yapmıştır. Oldukça başarılı bir kariyer geçiren Sabahattin Ali, Türkiye Cumhuriyeti tarafından Almanya’da eğitim alması sağlandı. Geri döndüğünde Almanca öğretmenliğine başlayan Sabahattin Ali, komünizm propagandası yaptığı gerekçesiyle tutuklandı. Ardından devletin önemli kişilerine karşı eleştirilerde bulunduğu iddiasıyla tutuklanarak öğretmenlik görevine son verildi.
İlerleyen günlerde Atatürk için yazdığı bir şiir sayesinde yeniden işinin başına döndü. Bu olaylardan sonra kendisi hakkında oluşan sosyalist algısını ortadan kaldırmak için Esirler isimli oyununu yazdı. Sevdiği kişi Nahit Hanım başkasıyla evlendiği için Ayşe Hanım’a evlilik teklif etti. Bu tekliften olumsuz cevap alan Sabahattin Ali, Aliye Hanım ile evlenmeye karar verdi. Yaşadığı sorunlardan ötürü Aliye Hanım’ın ailesi kızı vermek konusunda biraz tedirgindi. Daha sonra Aliye Hanım evlenmek istediğini dile getirince evlendiler.
Soyadı kanunu sonrası ilk olarak Şenyuva soyadını alsa da daha sonra babasının ön adı olan Ali’yi kullanmak istedi. Değiştirmek için yaptığı başvuru kabul edilmedi. İstanbul’da askerliğini yaptığı sırada kızı Filiz Ali, 1937 yılında dünyaya geldi. Gittiği her yere eşini götüren Sabahattin Ali, askerlik sonrası Ankara’da öğretmenlik görevine başladı.
Sabahattin Ali Nasıl Öldü?
Türkiye’den gitmek istediğinde pasaport alamayan Sabahattin Ali, ilk olarak Suriye’ye kaçmak istedi ama işler yolunda gitmedi. Bir süre geçince kaçak yollarla Bulgaristan’a geçmek isteyen Sabahattin Ali, Ali Ertekin’in ifadesine göre çıkan tartışma sonucu kitap okuduğu sırada silahla defalarca kafasına vurularak 2 Nisan 1948 tarihinde 41 yaşında öldürülmüştür.
Sabahattin Ali Sözleri
Seni seviyorum. Deli gibi değil, gayet aklı başında olarak seviyorum.
Bir ümidim yok. Bu sondu. Artık hiçbir şeyin değişmesine imkan yok, lüzum da yok.
Anadolu’da işsizliğin doğurduğu yegane iş dedikodudur.
Sensin, kalbim değil, böyle göğsüme vuran.
Ve çok geçten daha kötüsü yoktur hayatta…
Sabahattin Ali Kitapları
Yaşadığı yıllar arasında önemli eserler yazıp günümüze kadar getirmeyi başaran Sabahattin Ali eserleri sizlerle.
Sabahattin Ali Romanları
- Kuyucaklı Yusuf (1937)
- İçimizdeki Şeytan (1940)
- Kürk Mantolu Madonna (1943)
Sabahattin Ali Öyküleri
- Değirmen (1935)
- Kağnı (1936)
- Ses (1937)
- Yeni Dünya (1943)
- Sırça Köşk (1947)
Sabahattin Ali Şiirleri
- Dağlar ve Rüzgâr (1934)
- Kurbağanın Serenadı (1937)
- Öteki Şiirler (1937)
Sabahattin Ali Oyunu
- Esirler (1936)