Dökülmelere Son: Saç Dökülmesinin Altında Yatan Nedenler
Saç Neden Dökülür?
Kadınlarda saç dökülmesi erkeklerde olduğu gibi hormon dengesizlikler, stres, bazı ilaçlar, çeşitli hastalıklar, kilo kaybı, vitamin ve mineral eksiklikleri nedeniyle yaşanabiliyor. Bu nedenlerin tamamı engellenemez ancak bazılarının önüne geçilebilir. Yetersiz beslenme nedeniyle meydana gelen ve çinko gibi vitamin eksiklikleri sonucu oluşan saç dökülmelerini durdurabiliriz.
İşte saç dökülmesine sebep olan faktörler;
1. Genetik Faktörler
Saç dökülmesinin kadınlarda ve erkeklerde görülme nedenleri farklıdır. Erkeklerde görülen saç dökülmesi genellikle, genetik olan ve toplumun %50’sinden daha fazlasında görülen erkek tipi hormona duyarlı saç dökülmesidir. Bu tip saç dökülmesi kroniktir. Yaş ilerledikçe kellik gelişir ve saç ekimini gerektirebilir.
2. Deri Problemleri
Deri ve iç hastalıkları da saç dökülmesine neden olabilir. Deri kaynaklı dökülmelerin çoğu deriyi tutan hastalıkların saç derisini etkilemesiyle ortaya çıkar. Sedef hastalığı, egzamalar, akne, liken hastalığı, aşırı yağlanan deri, mantar hastalıkları gibi rahatsızlıklardan saç etkilenirse dökülme kaçınılmaz olabilir. Sürekli olarak saçlarımızda kepek oluşması da saç dökülmelerine sebebiyet verebilir. Bu yüzden kepek oluşumlarını da ortadan kaldırmamız gerekiyor.
3. Düzensiz Beslenme
Besinsel nedenlere bağlı saç dökülmeleri de sık rastlanan diğer bir faktördür. Sonuçta saç canlı bir organdır ve onun da beslenmesi, kanlanması gerekir. Düzenli ve dengeli beslenmemek, uzun süreli açlıklar, tek tip beslenme ve karbonhidrat içeriği yüksek gıdalar tüketmek saçı etkileyip dökebilir. Bu yüzden dengeli beslenmek oldukça önemlidir.
4. Vitamin ve Mineral Eksikliği
Beslenme problemi olmamasına rağmen saç için gerekli olan vitamin ve minerallerin kanda eksik olması saçı döken diğer bir nedendir. Eğer B12, D vitamini, folik asit, biotin, çinko, demir gibi vitamin ve mineraller vücudunuzda eksikse saç beslenemez. Bu yüzden de dökülmeye başlar. Eğer demir eksikliği yoksa bile demir takviyesi yapabilirsiniz. Çünkü demir takviyesi aşırı olmamak kaydıyla saç dökülmesini azaltıyor.
5. Hormonal Sorunlar
Eğer kişide adet gecikmeleri ya da düzensizlikleri, tüylenmede artış, aşırı akne, kilo alımında hızlanma gibi sıkıntılar yaşanıyorsa ve bu bulgulara saç dökülmesi eklenmişse hormonal saç dökülmesinden bahsedilebilir. Bu problemlerin kaynağının tespit edilebilmesi için adetin 2 ya da 3’üncü günü dermatoloji uzmanına başvurulmalıdır. Hormonal tedaviler bu tarz dökülmeler konusunda oldukça etkilidir.
6. İç Hastalıkları ve İlaç Kullanımı
Bazı iç hastalıklar, tiroit bezi hastalıkları, romatizmal hastalıklar ya da bu hastalıklar için kullanılan ilaçlar, kullanılan hormonlar, zayıflama hapları, böbrek üstü bezi hastalıkları, insülin direnci, diyabet ve bazen de kontrol haplarının kesilmesi saçı döken diğer nedenlerdir. Bu durumun mutlaka uzman doktorlar tarafından yapılacak muayene ve tetkiklerle kapsamlı bir şekilde araştırılması gerekir.
7. Doğum ve Kemoterapi Süreci
Saç dökülmesinin nedenlerinden birisi de doğumlardan 2-3 ay sonra başlayan pospartum dökülmesidir. Hamilelik boyunca dökülmesi gereken ama dökülmemiş saçların aniden hep birlikte dökülmesinden kaynaklanır. Uzman kontrolünde yapılacak takviyeler bu konuda rahatsızlığın giderilmesinde katkıda bulunur. Dökülmenin nedenlerden bir diğeri de kemoterapi işlemidir. Son yıllarda daha modern ilaçların kullanılmasıyla bu dökülmeler daha az görülmektedir. Ancak tedavi tamamlandığında bu durum kendiliğinden toparlanır.
8. Kozmetik Etkenler
Kozmetik alışkanlıklarının artması saç dökülmesine neden olan diğer faktörlerdir. Yani saçları sıkı bağlamak, iç boneler, aşırı ısıya maruz bırakılan fön işlemleri, kullanılan boyalar, açıcılar ve düzleştirici yöntemler de saça dışarıdan zarar vererek saç kaybına neden olmaktadır.
9. Stres ve Depresyon
Aşırı stres her hastalığa olduğu kadar saç dökülmesine neden olan diğer bir sebeptir. Depresyon, anksiyete, psikozlar ve de bunların tedavisinde kullanılan ilaçlar saçı etkileyip dökülmesine neden olabilmektedir.
10. Duş Sonrası Bakım Yapmamak
Saçların dökülmesine ve mat gözükmesine neden olan etkenlerden birisidir. Duştan sonra saçlara mutlaka bakım yapılmalıdır. Ayrıca saçlarınızı her gün yıkamak saçın kendi yağının azalmasına neden olur bu da dökülmelere yol açar. Saçlarınız 2 günde bir yıkayarak dökülmelerin önüne geçmeniz mümkündür. Duştan sonra besinlerle hazırlanmış karışımlar, bakım kremleri, saç köpükleri, spreyler veya yağlar denenebilir. Bu ürünler masaj şeklinde kullanılarak saçın beslenmesi sağlanır.