Safra Kesesi İltihabına Ne İyi Gelir? Belirtiler ve Tedavisi
Tedavi edilmediği takdirde kısa süre içerisinde tüm vücuda yayılabilen ve safra kesesinin patlamasına neden olan iltihaplanma birçok belirtiyle kendini göstermektedir. Bu belirtileri kendinizde gördüğünüz anda mutlaka doktora gitmenizi öneririz. Bu içeriğimizde size yardımcı olmak için safra kesesi iltihabının neden olduğunu, belirtilerini, tedavisini ve bitkisel tedavi sürecini detaylıca inceledik.
İşte safra kesesi iltihabı hakkında her şey...
Safra Kesesi İltihabı Nedir?
Tıp dilinde “kolesistit” olarak adlandırılan safra kesesi iltihabı, safra kesesinin taşlar nedeniyle tıkanması sonucunda oluşur. Kese içinde oluşmuş taş veya çamur, safra kesesi kanalının ağzına oturarak tıkanıklığa yol açar. Bu da safra kesesinin boşalmasına engel olur. Bu durumda safra kesesi şişer ve kese duvarında ödem ile birlikte dolaşım bozukluğu meydana gelir. Bazı vakalarda bu, bozulma, çürüme ve delinmeye kadar ilerleyebilir.
Safra Kesesi İltihabı Neden Olur?
Safra kesesi iltihabına neden olan birçok faktör bulunsa da en sık görülen nedeni safra kesesi taşıdır. Safra kesesi iltihabı vakalarının %90’ı safra taşından kaynaklanır. Safra kanalını tıkayan taşlar safra yoğunluğuna neden olarak iltihaba yol açabilir.
Safra iltihaplanmasına yol açan nedenlerden bir diğeri ise tümörlerdir. Safra kanalını tıkayacak veya sıkıştıracak büyüklükteki tümörler safra yoğunluğunu arttırır ve bunun sonucunda da iltihaba yol açar. Safra kesesi iltihabı nedenlerinden diğeri ise yaralanmalardır. Herhangi bir yaralanma veya aynı şiddetteki etki sonucunda safra kanalı bükülerek tıkanabilir. Bunun sonucunda da safra kesesi iltihabı meydana gelir.
İskemi ve enfeksiyonun da safra kesesi iltihabına yol açtığı bilinmektedir. Ancak bu durum nadiren görülür. Safra kesesinin kanla yeterince beslenememesi (iskemi) sonucunda iltihaplanma meydana gelebilir. Bazen de kan yoluyla taşınan iltihap yapıcı mikroorganizmalar safra kesesi iltihabına yol açabilir.
Safra Kesesi İltihabı Belirtileri Nelerdir?
Safra kesesi iltihabının en tipik belirtisi karın ağrısıdır. Karnın üst kısmında hissedilen ağrı, sağ omza, bele veya sağ kürek kemiğinin ucuna doğru yayılım gösterebilir. Safra kesesi iltihabı genellikle çok yağlı yemek yedikten sonra meydana gelir.
Kusma, bulantı, karında gaz hissi, iştahsızlık, ateş, dışkıda balçık rengi ve nabızda yükselme safra kesesi iltihabının en sık karşılaşılan belirtileridir. Eğer bu belirtileri kendinizde görüyorsanız mutlaka doktora görünmenizi öneriyoruz.
Safra Kesesi İltihabı Tedavisi Nasıldır?
Öncelikle hasta muayene edilir ve daha sonra röntgen çekilir. Röntgen veya ultrason gibi incelemelerle tıkanmaya neden olan taşların durumuna bakılır. Ani oluşan safra kesesi iltihabı kısa bir süre sonra kendiliğinden geçebilir. Ancak safra kesesi iltihaplanması söz konusu ise hasta mutlaka doktor takibinde olmalıdır. Aksi halde iltihaplanma nedeniyle kan zehirlenmesi yaşanabilir.
Safra kesesi iltihabında tedavi tıkanıklığa yol açan taşların cerrahi müdahale ile alınmasıyla olmaktadır. Ancak taş oluşumunun tekrarlama riski oldukça yüksektir. İlaç tedavisi de yalnızca iltihabın belirtilerini dindirir. Safra kesesi iltihabını tamamen ortadan kaldırabilecek ilaç henüz bulunamamıştır.
Safra kesesi iltihabının tek çözüm yolu kolesistektomidir. Kolesistektomi, safra kesesinin alınması işlemidir. Ayrıca iltihaplanma olmaksızın hastada sadece safra kesesi taşına rastlansa bile en çok tercih edilen tedavi yöntemi kolesistektomidir. Günümüzde gelişen tıp ile birlikte vücutta açılan 1 cm çapındaki delikten safra kesesi dışarı çıkarılabilir.
Safra Kesesi İltihabı Bitkisel Tedavisi
Safra kesesi iltihabını geçirmek için iki farklı bitkisel yöntemi kullanabilirsiniz. Limon ve karbonat bunlardan ilkidir. 1 adet limonu bir bardağın içerisine sıkın ve bir tutum karbonat ilave edin. Ortaya çıkan kabarma söndükten sonra şiddetli ağrılarda günde 2 defa, hafif ağrılarda ise 1 defa içmenizi öneriyoruz.
İltihabı geçirmek için kullanabileceğiniz bir diğer doğal yol ise elma sirkesidir. Elma sirkesinden bir kaşık alarak dilediğiniz meyve suyuna ilave etmeniz durumunda bu iltihabın etkileri azalacaktır. Bu karışım mide asitlerini düzenleyecek ve ağrı, sancı gibi şikayetlerinizi ortadan kaldıracaktır.
Safra Kanalı Tıkanıklığı | Safra Kesesi Ameliyatı |
---|
Safra kesesi iltihabı nasıl tedavi edilir?
Safra kesesi iltihabının kesin tedavisi safra kesesinin alınmasıdır. Açık ya da kapalı laparoskopik yöntem ile kolesistektomi ameliyatı bu hastalığın tedavisinde kullanılan yöntemlerdir.
Safra kesesinde iltihap olursa ne olur?
Safra kesesi iltihabı oluşması durumunda kişide yorgunluk, baş dönmesi, baş ağrısı, bulantı, kusma, mide ağrısı, iştahsızlık ve ateş görülmektedir. Bunun yanında ağrılar karnın sağ üst tarafından sırta kadar ilerleyerek kendisini gösterebilir.
Safra kesesi iltihabına ne iyi gelir?
Safra kesesi iltihabını geçirmek için 1 adet limonu bardağa sıkın ve karbonatı üzerine ekleyin. Bu karışımı günlük en fazla iki defa tüketmeniz durumunda safra kesesi iltihabının etkilerini azaltabilirsiniz.
Safra kesesi iltihabı ilelerse ne olur?
Safra kesesi iltihabı ilerlediği takdirde safra kesesi dokusu canlılığını kaybetmeye başlar. Sonrasında safra kesesinin çürüyerek patlamasına neden olabilir. Bu da iltihabın tüm vücuda yayılmasına sebebiyet verir.
Safra kesesi iltihabı ilaçla geçer mi?
Safra kesesi iltihabında ilaçlar yardımcı olarak kullanılmaktadır. Kısa vadede etkili olan ilaç tedavisi, uzun dönemde o kadar da etkili değildir. Dolayısıyla safra kesesi iltihabının ilaçla tamamen geçmeyeceğini söyleyelim.
Safra kesesi iltihabı ölümcül mü?
Safra kesesi iltihabı ilerlediği takdirde safra kesesinin delinmesine ve enfeksiyonun kana yayılması gibi ciddi sonuçlara sebebiyet vermektedir. Bu durum kalbinize zarar vererek ölümcül sonuçların ortaya çıkmasına neden olabilir.