Sahur Nedir, Faziletleri Nelerdir, Sahur Duası Nasıl Okunur?
Ramazan ayı İslamiyet dininde oruç ayı diye geçmektedir. Bu ayda Müslümanlar günün belirli saatleri arasında kendilerini yemek ve içeceklerden uzak tutarak nefislerini terbiye ederler. İmsak vaktine kadar yapılan sahur ardından tüm gün oruç tutarlar. Tüm ev halkının gece sofrada buluşmasına vesile olan sahur vakti, insanın içine huzur vermektedir.
Müslümanlar sahur vaktinde sadece yemek yemek için uyanmazlar. Aynı zamanda gece ibadetlerini de yerine getirirler. Bu sebeple Ramazan ayı boyunca ''Sahur duası nedir?'' ''Sahur duası nasıl okunur?'' gibi sorular merak edilmektedir.
Bu içeriğimizde sahur yapmanın faziletleri, önemi ve sahur vaktinde okunacak duaları ele aldık. Sizde Ramazan ayı boyunca sahur vaktinde daha fazla sevap almak için sahur duası okuyabilirsiniz. İşte sahur duası ve anlamı...
Sahur Vakti Nedir?
Ramazan ayında oruç tutan kişilerin yemek yiyebildiği imsak vaktinden önceki vakte sahur denir. Sahurda insanlar yemeklerini yedikten sonra iftara kadar kesinlikle bir şey yenilip içilmesi yasaktır. Sahurda yemek yemek Türkçede sahur yapmak olarak anlamlandırılmaktadır.
Hz Muhammed(S.A.V) sahur vaktine çok önem vermiştir. Sahur için berekettir ifadesinde bulunan Hz. Peygamberimiz sahura kalkmış ve Müslümanlara da bunu tavsiye etmiştir.
Sahur Ne Zaman Biter?
Sahur vakti gece başlar imsak vaktinde biter. Hicri ve Miladi takvim arasındaki gün farklarından dolayı günümüzde Ramazan ayı her sene 10 gün geri gelmektedir. Bu nedenle ne sahur ne iftar ne de imsak için kesin bir zaman yoktur. İmsak vakti sabah ezanıyla başlar. Ramazan ayının denk geldiği aya göre ezan saatleri değiştiğinden imsak vakti de değişmiş olur. Bu sebeple oruç tutmak için sahur yapan Müslümanlar, sabah namazının okunmasıyla birlikte yeme ve içmeyi bırakmalıdır.
Sahur Yapmanın Faziletleri ve Önemi
Sahur yapmak hem dini yönden hem de sağlığımız yönünden son derece önemlidir. Oruca dayanma gücünü veren sahur için Hz. Muhammed (S.A.V) bereket ifadelerini kullanmıştır. Hz. Peygamberimiz İslam dinindeki orucun diğer dinlerdeki en büyük ayrımının sahur vakti olarak belirtmiştir. Bu nedenle sahura da fazlaca önem vermiştir.
Büyük din alimleri sahura kalkmanın ve sahur yapmanın sünnet olduğunu belirtmiştir. Hz. Peygamberimiz sahuru “mübarek bir yemek” olarak tanımlamıştır ve bir yudum suyla olsa dahi sahur yapılmalıdır.
Hz. Muhammed(S.A.V) bir hadiste daha sahurun öneminden bahseder. Hadiste “Gündüz orucu için sahur yemeğinden, gece namazı için de öğle uykusundan (kaylûle) yararlanın” şeklinde sahurun önemi ifade edilmektedir.
Sahur Duası Nedir, Nasıl Okunur?
Sahur vaktinde Allaha şükretmek ve huzur bulmak için dualar okunmaktadır. Sahur vaktinde okuyabileceğiniz dua ise şudur:
Arapça Okunuşu:
"Allahümme inni es'elüke bi rahmetikellti vesiat külle şey'in en tağfirali"
Anlamı:
''Allah’ım! Her şeyi kuşatan her şeyi içine alan o geniş rahmetinle beni bağışlamanı diliyor ve benim günahlarımı, hata ve kusurlarımı affetmeni istiyorum.''
Peygamber Efendimizin Okuduğu Sahur Duası
Alimler, Hz. Muhammed(S.A.V)'in de sahur vaktinde şu şekilde dua ettiğini belirtmişlerdir;
"Ey bu gecenin ve biraz sonra olacak sahurun Rabbi olan Allah'ımız.. Bizi iftarlara ulaştırırken günahlarımızdan arınmış olarak orucumuzu açmayı nasip eyle Amin."
Sahur ile İlgili Hadisler
Sahur ile ilgili çok sayıda hadis bulunmaktadır. Bunlar şu şekildedir;
“Bir yudum su ile dahî olsa sahur yapınız.” (Abdurrazzâk, Mu sannef, IV, 227/7599)
“Sahur yemeği yiyin, zîrâ sahurda bereket vardır.” (Buhârî, Savm, 20)
“İftarı acele ediniz; sahûru geciktiriniz!..” (Taberânî, Mûcemu’l-Kebîr, 25, 163)
“Sahur yapınız, zira sahurda bolluk-bereket vardır.” (Buhârî, Savm 20; Müslim, Sıyâm 45)
“Ramazan’da (Teravih) namazından ayrılıp, hizmetçilerden ale’l-acele sahur yemeği getirmelerini isterdik, çünkü fecrin doğmasından korkardık.” (Muvatta’, es-Salâtü fî Ramadân, 7)
Biz Resûlullah ile birlikte sahur yemeği yedik sonra da sabah namazını kıldık. Sahur yemeği ile sabah namazı arasında ne kadar zaman geçti? diye soruldu. “Elli âyet okuyacak kadar” cevabını verdi. (Buhârî, Savm 19; Müslim, Sıyâm 47)
“Gece namazına devam ediniz. Zira bu sizden önceki salihlerin ibadetidir. Çünkü gece ibadeti, Allah’a yakınlık günahlara kefaret olup insanı bedeni hastalıklardan korur ve günahlardan uzaklaştırır.” (Tirmizi, Deavât, 101)
“Nice oruç tutanlar vardır ki, orucundan kendisine kuru bir açlıktan başka bir şey kalmaz! Geceleri nice namaz (terâvih ve teheccüd) kılanlar vardır ki, namazlarından kendilerine kalan yalnız uykusuzluktur.” (İbn-i Mâce, Sıyâm, 21)
İftarda Okunacak Dualar | Ramazan İbadetleri |
---|---|
İmsak Vakti | Yemek Duası |
Sahurda ne söylenir?
Sahur zamanı peygamber efendimiz şunları söyleyerek dua etmiştir; ''Ey bu gecenin ve biraz sonra olacak sahurun Rabbi olan Allah'ımız.. Bizi iftarlara ulaştırırken günahlarımızdan arınmış olarak orucumuzu açmayı nasip eyle Amin.''
Niyet ederken hangi dua okunur?
Sahur vaktinde oruç tutmak için niyet ederken ''Allahümme leke sumtü ve bike âmentü ve aleyke tevekkeltü ve alâ rızkıke eftartü, fe tekabbel minnâ'' duası okunmalıdır.
Sahur için nasıl niyet edilir?
Oruç tutmak için '' Niyet ettim Allah'ım senin rızan için bugünkü orucumu tutmaya. Sen zorlaştırma kolaylaştır Rabbim.'' diyerek niyet edebilirsiniz.
Sahura kalkamazsak nasıl niyet edilir?
Sahura kalkamayan Müslümanlar sabah kalktıklarında hiç bir şey yemeyerek oruca niyet edebilirler. Sahura kalkamayanlar sabah kalktıklarında ''Allah'ım senin rızan için bugünkü orucumu tutmaya niyet ediyorum.'' diye niyet edebilirler.