Sakarya Hakkında Bilmedikleriniz
Nüfus: 917.373
Yüzölçümü :489.500,00 km2
Plaka Kodu: 54
Telefon Kodu: 0264
Sapanca'nın İlçeleri; Adapazarı, Akyazı, Arifiye, Erenler, Ferizli, Geyve, Hendek, Karapürçek, Karasu, Kaynarca, Kocaali, Pamukova, Sapanca, Serdivan, Söğütlü, Taraklı olmak üzere 16 ilçesi bulunmaktadır.
Sapanca'nın Kısa Tarihi
Sakarya ili, klasik dönemlerde Bitinya (Bithynia) olarak bilinen bölgenin içinde yer almaktadır. Bu ad bölgede yerleşmiş ve daha sonra aynı adı taşıyan Bitinlerden gelmektedir. Bitinya (Bithynia), İstanbul’un Anadolu yakası ile, Kocaeli, Yalova, Sakarya, Bilecik, Düzce, Bolu, Bartın, Zonguldak ve Bursa illerinin önemli bir bölümünü içine almaktaydı.
Sakarya ırmağı adını mitolojide Frig Kökenli bir ırmak tanrısı olan Saggarios’dan almıştır.
Sakarya'nın İklimi
Sakarya’da, Karadeniz ve Marmara bölgesinde hüküm süren iklim koşulları etkilidir.
Sapanca Gölünde 14 çeşit balık bulunur. Senede 100 tona yakın balık avlanır. Tatlı su levreği, yayın, turna ve sazan balığı başlıcalarıdır.
Sakarya'nın Coğrafyası
Sakarya, doğal bitki örtüsü yönünden zengindir. Gür ormanlarla kaplı olan Sakarya’da, kayın, gürgen, kavak, kestane, ıhlamur, çınar, akçaağaç ve meşe başlıca ağaç türlerini oluşturur
Sakarya’nın ekonomisi tarım ve sanâyiye dayanmaktadır. Ayrıca sebze ve meyve üretimi bol ve çeşitlidir. Bu nedenle İstanbul’un sebze ihtiyacının çoğu bu bölgeden karşılanır. Patates ve şekerpancarı da iki önemli üründür.
Sakarya ili hayvancılık bakımından da oldukça zengindir. Meraların azalmasıyla koyun ve keçi miktarı azalmış fakat sığır sayısı artmıştır. 200 köyde ipekböcekçiliği yapılır. Bu bölgede dut ağacı boldur.