Toplumumuzda sıkça rastlanılan hastalıklardan olan sedef hastalığı, derinin sedef renginde kabuklanmasıyla birlikte kendini göstermektedir. Kesin çözüm yolu bulunamayan sedef hastalığı genellikle diz, dirsek, bel ve saç derisinde meydana gelmektedir.
Genetik faktörlerin etkin bir rol oynadığı sedef hastalığı aynı zamanda yoğun stresin büyük ölçüde tetiklediği hastalıklardandır. Birçok tedavi yöntemiyle kontrol altına alınmaya çalışılan sedef hastalığında krem, iğne, hap ve ışık gibi tedavi yöntemlerinden yararlanılır.
Öncelikle sabır gerektiren sedef hastalığının tedavi sürecinde mutlaka doktor reçetesine uymak gereklidir. Özellikle ilaç ve iğne kullanımda mutlaka doktor onayı ve kontrolü gerekmektedir. Kişiden kişiye değişen sedef hastalığı tedavisinde kullanılan yöntemler herkeste aynı etkiyi göstermemektedir.
Aloe Vera
Cilt sağlığı açısından oldukça faydalı olan aloe vera, sedef hastalığında da etkili sonuçlar vermektedir. Sedef hastalığının neden olduğu pul pul dökülmekler ve kızarıklar için aloe vera bitkisinden elde edilem jel oldukça faydalıdır.
Kızarıklık ve pul pul dökülmeyi önleyen aloe vera bitkisinin jeli yerine aloe vera içeren krem veya haplarıda tercih edebilirsiniz. Ancak krem ve hap kullanımdan önce mutlaka doktorunuza danışmalı ve ondan onay almalısınız.
Zeytinyağı
Sağlıklı yaşamın olmazsa olmazlarından olan zeytinyağı birçok hastalıkta olduğu gibi sedef hastalığının tedavisinde de oldukça etkili bir rol oynamaktadır. Cildin nemlenmesi ve kaşıntıyı önlemesi nedeniyle iyileşmeyi hızlandıran zeytinyağı, aynı zamanda ciltte oluşan kaşıntıyı en aza indirerek kabuklanmayı önler.
Zerdeçal
İltihap giderici özelliğiyle bilinen zerdeçal, içeriğindeki güçlü antioksidan özelliği ile sedef hastalığının neden olduğu sorunları en aza indirmektedir. Sedef hastalarının sıkça tercih ettikleri bitkisel bir tedavi yöntemi olan zerdeçalı kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmalı ve onay almalısınız.
Elma Sirkesi
Güçlü bir dezenfektan özelliğine sahip olan elma sirkesi vücut sağlığı açısından oldukça önemlidir. Özellikle saç derisinde görülen sedef hastalığının tedavisinde sıkça tercih edilen elma sirkesi, oldukça etkilidir.
Ancak saç derisinde görülen sedef hastalğının tedavisinde elma sirkesi kullanmadan önce mutlaka doktorunuzdan onay almalısınız. Aksi halde derinin çatlamasıyla oluşan açık yaraların tahriş olmasına neden olabilir.
Çay Ağacı Yağı
Antiseptik özelliğine sahip olan çay ağacı yağı, sağlık açısından oldukça faydalı bitkisel yağlardandır. Alerji olması durumuna karşı doktordan onay alınarak kullanılmalıdır. İçeriğinde çay ağacı yağı bulunan şampuanları tercih edebilirsiniz.
Kapsaisin Acı Biberi
İltihap önleyici, ağrı, kızarıklık ve pullanmayı önleyic özelliğine sahip olan kapsaisin, birçok kremin içeriğinde kullanılmaktadır. Özellikle ağrı tedavisi için kapsaisin, zeytinyağı ve cayenne biberi ile hazırlanan karışım kullanılmalıdır.
UYARI
Hastalığın şiddetinin kişiden kişiye değişmesi nedeniyle önerilen bitkisel tedavi yöntemleri de değişkenlik göstermektedir. Bu nedenle önerilen bitkisel tedavi yöntemlerini öncelikle doktorunuza danışınız ve herhangi bir problem sonucunda doktorunuza başvurunuz.