Seferi Namazı Nedir? Nasıl Kılınır?

Yolculuğa çıktığımız andan itibaren namazlarımızı nasıl kılmalıyız şeklide düşünürüz. Bu durum insanlarda bir şüpheye yol açabiliyor. Kimler seferidir, seferi olanlar namaz nasıl kılar, Kur'an-ı Kerim’de bir ayet yardımıyla açıklayacağız.
Seferi Namazı Nedir? Nasıl Kılınır?

Müslümanlık kolaylık dinidir. Eğer bu dinin sizlere verdiği güzel hediyelerle yaşamaya çalışırsanız, o zaman bu dinin sizler için ne kadar kolaylık sağladığını fark edeceksiniz.

Seferi namazı ile ilgili çoğu insan nasıl "2 rekat farz" kılarım diye şüpheyle yaklaşıyor. Bu İslamiyetin sizlere tanımış olduğu bir kolaylıktır, şüphe içine girmeyin. Şüphe şeytanın işidir; içinizi kemirir durur.

Bugün seferilikle ilgili olan bu bilgileri okuyup bundan sonra seferi namazı ile ilgili bir şüpheye düşmeden, uzun yolculuklarda namazınızı bu yönde kılınız. Ancak mezheplere göre farklılıklar söz konusu olabilir. Onun için mezhebinize göre ibadetinizi yapınız.

Artık sizlere seferi namazının ne olduğunu, hangi durumlarda nasıl kılındığı hakkında bilgi verebilirim.

yolcu namazı

Seferi namazı, kişinin seferi vasfına sahip olduğu zaman zarfı içinde kılmış olduğu namazdır. Seferi, bir kişinin herhangi bir nedenden dolayı bulunduğu yerden kalkıp uzak bir mesafeye (90 km aşan uzaklığa) gitmek üzere yola çıkmasıyla başlayıp tekrar bulunduğu yere gelene kadar geçen sürede kişiye verilen addır. Mezheplere göre farklılık gösterir, kişi gittiği yerde 15 günden fazla kalıyorsa seferi değildir. Kişinin kendi evine ya da vatanına gitmesiyle seferiliği son bulur. Şafi mezhebine göre de 4 gün kalmasından sonra seferilikten çıkar.

Yola çıkan kişiler zorluklarla karşılaşabilir. Bunun için İslamiyet bu konuda olduğu gibi birçok konuda da kolaylık sağlamıştır.

Namaz Kısaltılır

Seferi namazlarında, farz sadece 2 rekatı kılınır. Sünnet namazları kılınır. Ancak müsait olunmadığı zaman sünnetler terk edilir. Bu söylediğim Hanefi mezhebi için geçerlidir. Şafi mezhebine göre namazı kısaltmak kişiye kalmıştır.

Seferi Namazı ile İlgili Ayet

Nisa Suresi 4/101: Yeryüzünde sefere çıktığınız zaman, eğer kafirlerin size kötülük etmesinden korkarsanız, namazlarınızı kısaltmanızda sakınca yoktur.

 

Seferi Olan Kişinin Namazı Kısaltması Mecburi Midir?

Hanefi mezhebine göre, namazın kısaltılması gereği hükmü Allah’tan alındığına göre vaciptir. Vacip terk edilmeyeceğine göre mecburidir. Bunu göz önüne alarak seferi kişilerin namazı kısaltmaması, farzı 4 rekat kılması mekruhtur.

 

Seferi Namazının Kazaya Bırakılması

Eğer sefer sırasında namazınızı kılmaya uygun bir ortam yoksa ve kılamadıysanız namazınızı sonradan 2 rekat farzı kılarak kaza yapabilirsiniz. Yani seferi namazının kazası da kısaltılır.

NeOldu.com / Özel Haber

 

İlginizi Çekebilecek Diğer Başlıklar

Şahmeran Duası

İstihare Namazı

Ayet-el Kürsi Duası

Sehiv Secdesi

Kunut Duaları

Tilavet Secdesi

Teheccüd Namazı

Kuşluk Namazı

Kerahat Vakitleri

İslam'ın 32 Farzı

İslam'ın 5 Şartı

Kandiller ve Anlamları

Cuma Günü Neden Mübarektir?

Mezhep Nedir? Kaça Ayrılır?

Sünnet Nedir?

Vacip Nedir?

Abdest Nasıl Alınır?

Şükür Namazı

Kaza Namazı

Bayram Namazı

Hangi Namaz Kaç Rekattır?

Sabah Namazı

Öğle Namazı

İkindi Namazı

Akşam Namazı

Yatsı Namazı

YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum