Sehiv Secdesi Nedir? Hangi Durumlarda Yapılır?
Sehiv secdesi, yanılma yüzünden namazın sonunda yapılması gereken secdedir. Eğer namazınızda rekatlarda karışıklık yapar ya da bir şeyleri unuttuğunuzu fark ederseniz rekatın sonunda selam vermeden önce yapılan secdedir.
Namazda farzın tehiri veya vacibin terk edilmesi ya da tehiri durumunda, unutarak rükunun gecikmesi, tekrarlanması ya da öne alınması durumlarında yapılması gerekiyor.
Namazın farzlarından biri terk edildiği zaman ise sehiv secdesi yeterli olmuyor, namazı yeniden kılmak gerekiyor.
Sehiv secdesi sünnet ve farz namazlarında yapılan hatalardan dolayı yapılan secdedir.
Sehiv Secdesi Gereken Durumlar;
Namazda rüknün tekrar etmek, sehiv secdesi gerektirir. Bir rekatta iki defa rüku veya üç defa secde etmek gerektiriyor.
Namazda Fatiha okuduktan sonra zamlı sureyi okuduktan sonra hangi ayeti veya sureyi okuyacağını bir rüku süresi kadar uzatmak sehiv secdesi gerektirir.
Fatiha’dan sonra zamlı süreyi okumadan rükûa gidilir ve sonradan hatırlarsa namaz sonunda sehiv secdesi yapılır.
Vitr vacip namazında konut duasını unutmak namazın sonunda sehiv secdesi yapmayı gerektirir.
Namazın iki rekatını kıldıktan sonra oturmayı unutarak üçüncü rekat için ayağa kalkmak yani ilk oturuşu terk etmek durumunda tamamen kalkmışsanız oturmanız gerekmez, namaz sonrası sehiv secdesi yapmanız gerekir.
Dört rekatlık bir namazı beş rekat yani unutup fazladan kıldığınızı hatırladığınız zaman da sehiv secdesi yapmanız gerekir.
Bir namazda birkaç hatadan dolayı tek sehiv secdesi yeterli oluyor.
Sehiv Secdesi Nasıl Kılınır?
Namazın son oturuşunda ‘tahiyat’ okunarak sağ tarafa selam verilir. Ara vermeksizin ‘Allahu Ekber’ denilerek iki defa secdeye varılır. Oturulur ve tekrardan Tahiyat, salavat ve dualar okunarak selam verilir. Sehiv secdesine gitmeden önce salli-barik ve diğer duaları okumak da caizdir.
►Sehiv Secdesi Gerektiren Haller Nelerdir? sayfasına giriş yaparak Sehiv secdesi hakkında daha detaylı bir bilgiye sahip olabilirsiniz.
NeOldu.com
İlginizi Çekebilecek Diğer Başlıklar