Diyabetik Retinopati Nedir, Belirtileri Nelerdir? Tedavisi

Diyabetik Retinopati nedir, nasıl gelişir? Diyabetik Retinopati belirtileri nelerdir, nasıl tedavi edilir? Diyabetik Retinopati hakkında bilgiler aşağıda.
Diyabetik Retinopati Nedir, Belirtileri Nelerdir? Tedavisi

Diyabetik Retinopati Nedir?

Diyabetik retinopati,şeker hastalığına bağlı göz hastalıkları içerisinde en sık görülenidir ve yetişkinlerde önemli bir görme kaybı sebebidir. Retina tabakasındaki damar yapısının bozulmasıyla ortaya çıkar bunun sonucu olarak diyabetik retinopatili bazı insanlarda damar içerisindeki kanın sıvı kısmı dışarı sızabilmektedir.

Hastalık ilerledikçe, retina yüzeyinde anormal yeni damar oluşumları meydana gelmektedir. Şeker hastaları bu hastalıkla beraber birçok sağlık sorunuyla daha yüzleşmektedirler.

Diyabetik Retinopati Nedir, Belirtileri Nelerdir? Tedavisi

Bu sağlık sorunlarının başında gözle ilgili problemler yer almaktadır. Gözün ışığı alan 'retina' kısmı şeker hastalığı ile paralel olarak zedelenir. Bu hastalık tıpta 'diyabetik retinopati' olarak adlandırılır. 

Diyabetik Retinopati Belirtileri Nelerdir?

Diyabetik Retinopati Nedir, Belirtileri Nelerdir? Tedavisi

Diyabet retinopati belirtileri arasında; birden veya belirli bir süreç içerisinde görme yeteneğinin kaybedilmesi, görüntüyü tam seçememe durumu, gözde ara ara ışık çakma etkisi, zaman zaman etrafta kara noktalar görmek, bakılan alanlarda karanlıkların belirmesi yer alır.

Diyabetik retinopatide ağrılı görme kaybının oluşmaması için göz tansiyonu gibi bazı ek hastalıkların ortaya çıkmaması gerekir. Aksi taktirde gözde ciddi görme kayıpları oluşur, ağrılar kaçınılmaz olur.

Diyabetik Retinopati Hastalığı Nasıl İlerler?

Diyabetik Retinopati Nedir, Belirtileri Nelerdir? Tedavisi

Diyabet hastalığı tüm vücudu etkilediği için vücudun her yerinde, her bir organda belirtilerini hissettirmektedir. En fazla da sinir hücrelerini, kalp, böbrek ve gözü aşındırmaktadır. Gidişatına göre I. tip (kendisini sık göstermektedir) ve II. tip (kendini geç gösterir) şeker hastalığı olur. I. tip şeker hastalığı teşhisi konulan şahısta 5 yıl içinde gözde problemler ortaya çıkar.

Ancak II. tip şeker hastalığı tanısı konmuş kişiler için artık gözde bozulma belirtileri başlamıştır. Bu nedenle bu hastaların yılda en az iki defa gözlerini kontrol ettirmeleri gerekmektedir. 

Diyabetik Retinopati Hastalığı Evreleri Nelerdir?

Diyabetik Retinopati Nedir, Belirtileri Nelerdir? Tedavisi

Hafif Proliferatif Olmayan Retinopati

Bu en erken evredir ve mikroanevrizmalar oluşur. Bunlar retinanın küçük kan damarlarının duvarlarındaki baloncuklardır.

Orta Proliferatif Olmayan Retinopati

Hastalık ilerledikçe retinayı besleyen bazı damarlar tıkanır.

Şiddetli Proliferatif Olmayan Retinopati

Bu evrede tıkanan damar sayısının artmasıyla birlikte retinada beslenemeyen alanlar ortaya çıkar. Bu beslenmesi bozulan alanlardan bazı sinyaller gönderilerek yeni damar oluşumu uyarılır.

Proliferatif Diyabetik Retinopati

Bu en ileri evredir. Retinanın damar oluşumu için gönderdiği sinyallerin sonucunda yeni damarlar oluşur. Bu durum proliferatif diyabetik retinopati olarak adlandırılmaktadır. Bu yeni damarlar anormal yapıda olup çok kolay kanayabilirler. Bunlar, retina yüzeyi veya gözün içini dolduran saydam vitreus jeline doğru büyüyebilirler. Bu damarlar kanadığında ciddi görme kaybı hatta körlük meydana gelebilmektedir.

Göz Damarlarında Zedelenme

Diyabetik Retinopati Nedir, Belirtileri Nelerdir? Tedavisi

Diyabetin tipinden asılı olmayarak bu hastalık esnasında göz damarlarında deformasyonlar meydana gelir. Bu damarların şekil bozukluğu, tıkanma gibi sorunlarla karşılaşmasına da neden olmaktadır.

Göz bu yüzden beslenme sorunu yaşar ve retina bölümünde yağ ve su depolanır. Ardından damarlarda yırtılma ve kanama ortaya çıkar. Retina, beslenmesini sürdürmek için diğer damarlara yönelir ve bu durum görme yetisinin daha da bozulmasına neden olur. Bu süreçte hasta dayanılması güç ağrılarla karşı karşıya kalır.  

Diyabetik Retinopati Tedavisi

Diyabetik Retinopati Nedir, Belirtileri Nelerdir? Tedavisi

Diyabette, kan şekeri yeteri kadar iyi kontrol altında tutulmazsa göz etkilenir. Diyabetik retinapati başlar. Bu hastalığın başlamasıyla birlikte ilk evrede görmede ciddi bir değişiklik olmaz. Daha sonra görme azalmaya başlar, bu evrede iğne şeklinde enjekte edilen ilaçlar kullanılır. Lazer tedavisi seansları düzenli olarak uygulandığında bu hastalığın geçmesi mümkündür.

Diyabetik Retinopati Tedavi Yöntemleri

Diyabetik Retinopati Nedir, Belirtileri Nelerdir? Tedavisi

Diyabetik Retinopati hastalığı tedavi eden bazı yöntemler vardır. Bu yöntemler, endokrinolog gözetiminde kan şekerinin stabil tutulması, retinaya birikmiş su ve yağ tabakalarının temizlenmesi, yeni damarların oluşumunu engellemek için lazer kullanımı, tıkanan damarları açmak için göze gerekli ilaçların enjekte edilmesi, gözde oluşan perdenin ve göz içinin eski haline getirilmesi için vitreoretinal işlem olarak sıralanabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Diyabetik Ayak Yarası Nedir, Neden Olur? TedavisiGizli Şeker Nedir, Belirtileri Nelerdir?
Diyabete İyi Gelen Bitkiler, İçecekler ve SebzelerŞeker Hastaları Nasıl Beslenmelidir?
Diyabet Hastalarının Yazın Dikkat Etmesi GerekenlerŞeker Hastalarına İyi Gelen Besinler
Diabetes Mellitus Nedir, Belirtileri ve Tedavi YöntemleriDiabetes İnsipidus (Şekersiz Diyabet)

Diyabetik retinopati iyileşir mi?

Diyabetik retinopati tehlikeli bir hastalıktır. Görme kaybı oluşmadan da retinaya ağır hasarlar verebilen bu hastalıkta erken teşhis oldukça önemlidir. Hastanın göz doktoruna düzenli olarak kontrole gitmesi hastalığın erken fark edilmesini sağlayacaktır. Bu hastalığın tam olarak tedavisi mümkün olmasa da verebileceği hasarlar durdurulabilir.

Diyabetik retinopati neden olur?

Gözleri etkileyen bir diyabet komplikasyonu olan diyabet retinopati gözün arkasında bulunan ışığa duyarlı dokudaki kan damarlarının hasar görmesinden dolayı oluşur. İlk başta hastalık hissedilmese de sonunda körlüğe dahi yol açabilmektedir. 

Diyabetik retinopati ne iyi gelir?

Kan şekerinin kontrol altına alınması diyabetik retinopati riskini azaltmaktadır. Bu hastalığı yaşadıktan sonra gözlerinizin hasar almaması neredeyse imkansızdır. Sürekli olarak göz doktoruna gitmek de hastalığın erken teşhisi için önemlidir.

Şeker ne zaman göze vurur?

Kan şekeri seviyesinin kontrol edilmemesi sonucunda diyabetik retinopati hastalığı oluşabilmektedir. Görme yetisini azaltan bu hastalık retina tabakasına zarar verir. Diyabet hastalığında kan şekeri kontrolü önemlidir.

Retinopati nasıl teşhis edilir?

Retinopatiyi teşhis etmek için düzenli olarak göz muayenesi olmanız gerekir. Diyabet hastalarının karşılaşabileceği bir hastalık olan retinopati son derece tehlikelidir. Bu yüzden hastaların her daim kontrole gitmesi gerekir.

Diyabet neden kör eder?

Kan şekerinde yaşanan ani düşüler veya yükselişler sonucunda gözün görmeyi sağlayan sinir tabakası olan retinadaki damarlar etkilenir. Bu durumda diyabetik retinopati hastalığı ortaya çıkar. Tedavi edilmediği taktirde körlüğe yol açabilir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.