Serebrovasküler Hastalık Nedir, Belirtileri Nelerdir?
Serebrovasküler Hastalık Nedir?
Beyin kanaması ya da beyin damarlarındaki kan akışında yaşanan aksaklıklar nedeniyle ortaya çıkan hastalıklara serebrovasküler hastalıklar denir. Beyin damar hastalıkları anlamına gelen serebrovasküler hastalıklar hastayı genelde ölüme götürebilen ciddi hastalıklardır. Vücutta ciddi sorunlara yol açan serebrovasküler hastalıklar sonrası hasta engelli de kalabilir.
Dünya çapında insanların sakat kalma nedenlerinin başınsa serebrovasküler hastalıklar gelir. Çünkü vücut fonksiyonlarının tümü beyinden yönetilir. Beyindeki küçücük bir kanama, hasar ya da tıkanıklık fonksiyonları tamamen etkiler ve devre dışı bırakabilir. Bu durum kişiyi yatağa mahkum ve desteğe muhtaç hale getirebilir.
Serebrovasküler Hastalıklar Nelerdir?
Serebrovasküler hastalıkları sıralayalım: Beyin damarı tıkanması, geçici inme, felç, beyin kan dolaşımının bozukluğu ile ortaya çıkan vasküler demans ve geçici istemik ataklar serebrovasküler hastalıklara örnek olarak gösterilebilir. Bu hastalıkların çoğu ölümle sonuçlanabilir ve bir anda etki göstererek ortaya çıkabilir.
Sessiz ilerleyen serebrovasküler hastalıkların ciddi sonuçları olabilir. Kişi yaşamı boyunca felç kalabilir ve hayatını kaybedebilir. Damar sağlığının kontrol edilmesi için zaman zaman testler yapılması, yaş ilerledikçe doktor muayenelerinin artırılması ve sağlıklı yaşamaya özen gösterilmesi önemlidir.
Serebrovasküler Hastalıkların Nedenleri Nelerdir?
Serebrovasküler hastalık nedenleri arasında ileri yaş, genetik faktörler, hipertansiyon, kolesterol, diyabet, damar tıkanıklığı, damar sertliği, pıhtı atması, aşırı kilo, hareketsiz yaşam, alkol ve sigara kullanımı, çeşitli kalp hastalıkları ve metabolik bozukluklar yer alır. Tüm bu etkenler beyin damarlarını etkileyen faktörlerdir.
Serebrovasküler hastalıkların çoğunun nedeni damarın tıkanması ve hipertansiyon gibi hastalıklar nedeniyle damarın çatlayıp kanamasıdır.
Serebrovasküler hastalık risk faktörleri arasındaki ileri yaş ve genetik faktörlere etki edilemese de diğer saydığımız hastalıklara müdahale edilebilir. Hipertansiyon, kolesterol ve diyabet gibi hastalıklar tedavilerle kontrol altına alındığında beyin damar hastalıklarından korunulabilir.
Ayrıca alkol ve sigara gibi kötü alışkanlıkların bırakılması, hareketsiz yaşamdan çıkılıp egzersiz yapılması, kısacası sağlıklı yaşam damarları da koruyarak serebrovasküler hastalıkların önlenmesine yardımcı olur.
Serebrovasküler Hastalık Belirtileri Nelerdir?
Serebrovasküler hastalıkların belirtileri arasında kısmi ya da tam felç, inme, konuşmada bozukluk ya da zorlanma, baş ağrısı, hafıza kayıpları, denge problemleri, görmede yaşanan bulanıklık, yarım yada çift görme ve vücutta duyu kaybı bulunur. Bu tür belirtilerde vakit kaybetmeden doktora başvurulması gereklidir.
Serebrovasküler hastalıklar sıklıkla aniden ortaya çıkan hastalıklardır ve acil müdahale gerektirebilir. Sinsi ilerleyen bu hastalıkların oluşumu başta belirti vermez, belirtiler ilerleyen yaşla birlikte ortaya çıkabilir. Genelde 50 yaşından sonra görülen rahatsızlıklar için ara sıra doktor muayenesi yapılmalı, sağlık durumu takip edilmelidir.
Serebrovasküler Hastalık Tedavisi Nasıl Yapılır?
Serebrovasküler hastalık tedavisinde kan sulandırıcı ilaçlar, pıhtı eritici iğneler, anjiografi ve cerrahi müdahaleler kullanılır. Bu tedavi seçenekleri hastalığın çeşidi ve belirtisine göre değişir. Ayrıca bu tür hastalıklarda acil müdahale önemlidir. Tedaviler acil müdahale sırasında uygulanmaktadır.
Serebrovasküler hastalıklar ortaya çıktığında acil olarak hastaya başvurmak gereklidir. Belirtilerin ortaya çıktığı ilk 4 saatte hastaneye varılırsa doktorlar hastayı daha da kötüleşmekten ve ölümden kurtarabilir.
Damarda pıhtılaşma sorunu varsa pıhtı giderici ilaçlarla kan damarlarının açılması sağlanabilir. Felç gibi durumlarda anjiografi kullanılarak tıkalı damarların yeniden açılması mümkündür. Sorun hipertansiyondan kaynaklanıyorsa acil olarak tansiyon düşürülmeye çalışılmalı, ardından tansiyonun neden olduğu kanamalara cerrahi müdahale uygulanmalıdır.
Trigeminal Nevralji Nedir? | Nöropatik Ağrı Nedir? |
---|---|
Yüz Felci Nedir? |
Serebrovasküler hastalık hangi bölümü etkiler?
Serebrovasküler hastalıklar beyin damarlarını etkileyen hastalıklardır. Beyin damarlarındaki tıkanma, yırtılma ve kanama bu hastalıkların oluşmasına neden olur. Ciddi ve ölüm riski olan hastalıklar bu gruptadır ve görülme sıklıkları oldukça yüksektir. Ortaya çıktıklarında acil müdahale gereklidir.
Beyin damar tıkanıklığı göze vurur mu?
Beyin damar hastalıkları en çok gözde belirti gösterir. Bulanık görme, çift görme ve görüş kaybı beyin damar hastalıklarına işaret edebilir. Bu tür belirtiler eğer göz problemlerinden kaynaklanmıyorsa nöroloji uzmanlarıyla görüşülmeli ve gerekli tahliller yaptırılarak sorunun nedeni belirlenmelidir.
Beyin damar tıkanıklığı olan ne yememeli?
Beyin damar tıkanıklığı eğer tansiyon, kolesterol ve diyabet gibi sorunlardan kaynaklanıyorsa benlenmeye dikkat edilmesi gerekir. Fazla yağlı besinlerden kaçınılmalı, yemeklerde yağ kullanımı azaltılmalı, sebzeye ağırlık verilmeli, tavuk derisi, yağlı süt, paketli ürünler ve şekerli gıdalar tüketilmemelidir.
Beyin damar tıkanıklığı kaç yaşında başlar?
Beyin damar tıkanıklığı genelde 50 yaşın üzerindeki bireylerde görülür. Hemen belirti vermez ve sinsi bir şekilde ilerleyebilir. Başlangıcından yıllarsa sonra belirti verebilir ve bir anda kötü sonuçlar doğurabilir. Bunun için sık sık muayene olmak ve sağlığa dikkat etmek önemlidir.
Serebrovasküler hastalıklara hangi doktor bakar?
Serebrovasküler hastalıklar beyin damarlarını etkileyen hastalıklar olduğu için nörolojinin bölümüne girer. Bu hastalıklardan şikayetçiyseniz hastanelerin nöroloji bölümlerine başvurabilirsiniz. Uzman nörologlar hastalığın nedenlerini ve tedavi yöntemini belirleyebilir, gerekirse hastayı farklı bölümlere yönlendirebilir.