Sıcak Havalarda Rahat ve Serin Uyumak için Ne Yapılabilir?
Yazın Rahat Uyumak için Ne Yapılır?
Yaz ayları dendiği zaman aklımıza hemen tatil çağrıştıran deniz, kum ve güneş gelir. Yaz günleri hayalleri süslerken önemli ve ince bir detaylar ise unutulur. O da sıcak ve nemli yaz geceleridir. Peki geceleri daha serin nasıl uyuyabiliriz? Biz sizler için derledik. İşte gece serin bir şekilde uyumanın yolları;
1. Yatağınızın Yakınında Soğuk Su Bulundurun
Sıcak havalarda vücut sıvısız kalmaktadır. Yatmadan önce başucunuza bırakacağınız bir bardak soğuk suyu gece uyandığınızda içerek ferahlayabilirsiniz. Soğuk suyu içerisinde uzun saatler boyunca hapsedebilecek bardaklar kullanarak serinleyebilir, daha rahat bir uyku çekebilirsiniz.
2. Soğuk Duş Alın
Yatmadan önce serin bir duş almak çok iyi gelecektir. Sizi serinletmesinin yanında, sıcak havalarda kolayca uykuya dalmanıza yardımcı olacaktır. Yatarken mümkün olabildiğince ince kıyafetler giymek daha mantıklı bir seçimdir.
3. Soğuk Çorap Giyin
Yatarken en ince kıyafetlerinizi tercih etmelisiniz. Bazı insanlara çılgın gelebilir belki ama buzdolabında soğutulmuş çorapların çok iyi serinlettiği ve rahat bir uyku uyumanıza yardımcı olduğu öne sürülür.
4. Farklı Uyuma Yerleri Seçin
Belki de yatak odanız daha sıcak ve bunaltıcıdır. Bunun için başka yerlerde uyumayı da denemekte yarar var. Örneğin salon ya da başka bir oda gibi yerlerde uyumayı deneyin. Yere kuracağınız bir yatak ile serin bir uyku keyfi yaşayabilirsiniz.
5. Yastığınızdaki Kumaşa Dikkat Edin
Sizi rahatsız edecek, daha da terletecek kumaşlardan kaçının. Her zaman yastık kılıfı ve pikelerin pamuklu olmasına dikkat edin. Rahat ve terlenmeyen bir uyku için yastığınızdaki kumaşın yakmayan cinsten olması şarttır. Olabildiğince ince yastık kılıfları tercih etmeye çalışın.
6. Vantilatör Kullanın
Vantilatörler büyük serinlemeler yaratmasalar da sıcaklığı hissetmemenize sağlarlar. Eğer sessiz çalışan bir vantilatör bulup yatağınızın bir köşesine koyarsanız serin bir uyku geçirebilirsiniz. Ayrıca vantilatörler sivrisineklerin size saldırmasını da önleyecektir.
7. Ayaklarınızla Duvara Dokunun
Ayaklarınızı duvarın soğukluğuna ne kadar dokundurursanız vücudunuz da bu etkiyi kısa sürede hissedecektir. Yatağınız duvar kenarında değil ise yaz aylarında böyle bir düzenlemeye gidebilirsiniz.
8. Mevsimlik Yiyecekler Tüketin
Gece yatmadan önce yemek yemek oldukça zararlı bir durum olarak bilinir. Ama yaz ayları hariç. Salata ya da hafif tatlar metabolizmanızı hızlandıracak ve vücut sıcaklığınızı düşürecektir. Özellikle serinlemenize yardımcı olacak meyve, sebze, içecek tüketerek gece serin bir şekilde yatabilirsiniz.
9. Yalnız Uyuyun
Eğer eşinizle veya sevgilinizle uyuyorsanız aranıza mesafe koyup uyumayı deneyin. Tamamen yalnız uyuyun demiyoruz ama çok sıcak olan yaz gecelerinde yatakları ayırmanız iki taraf için de daha iyi olacaktır. Yaz aylarında gece yatarken olabildiğince sarılma, yakın yatma gibi durumlardan kaçınarak serinlik yakalayabilirsiniz.
10. Alkol Kullanımına Limit Koyun
Alkol, vücut sıcaklığını arttırır, su oranını ise düşürür. Bu etkiler de daha çok terlemenize neden olur. Soğuk bir içecek gündüz ve akşam saatlerinde sizi oldukça rahatlatacaktır ama gecesini de düşünmeniz de fayda var.
Sıcak havalarda rahat uyuyabilmek için neler yapabilirsiniz?
Sıcak havalarda rahat bir şekilde uyuyabilmek için yatak odanızı serin tutmaya çalışın. Gündüzleri odaya güneş girmemesi için perdeleri kapatın. Evin güneş alan tarafındaki pencereli kapatın. Sıcak havayı olabildiğince içeriye sokmamaya çalışın.
Sıcakta uyumanın zararları nelerdir?
Sıcak havalarda uyumak her zaman zordur. Peki sıcak bir ortamda uyumanın zararları nelerdir? Sıcak havalarda uyunduğunda uyku kalitesi bozulur, bağışıklık sistemi etkilenebilir, cildiniz kurur, erkeklerde sperm sayısı azabilir, göğüs ağrısı, kalp problemleri ortaya çıkar.
Sıcaktan uyuyamıyorum ne yapmalıyım?
Sıcaktan uyuyamıyorsanız jel buz torbası kullanın, havanın sirküle olmasını sağlayın, yerde yatmayı deneyin, soğuk havlu yöntemini deneyin, vantilatör ile serinleyin, ayaklarınızı serin tutun.
Hava sıcaklığının yükselmesi vücudu nasıl etkiler?
Hava sıcaklığı yükseldiği zaman vücutta bazı durumlar meydana gelir. Vücudun susuz kalabilir, fazla ısınabilir, sıcak çarpması gibi şeyler olabilir, bitkinlik yaşanabilir. Vücut ısısı 40 santigrat dereceye çıktığında bilinç kaybolması, cilt kuruması olabilir.