Sezaryen Doğum Nedir? Sezaryen Kaçıncı Haftada Yapılır?
Sezaryen Doğum Nedir ve Kaçıncı Haftada Olur?
Sezaryen doğum anne karnından çocuğun cerrahi operasyon ile alınmasıdır. Bazı hamileliklerde çocukla ilgili ya da anneyle ilgili sorunlar olabilir bu nedenle de doktorlar sezaryen doğuma başvurabilir. Peki tam anlamıyla sezaryen doğum nedir ve kaçıncı haftada gerçekleşir?
İşte tüm detaylarıyla birlikte sezaryen doğum hakkında her şey...
Sezaryen Doğum Nedir?
Sezaryen bebeğin anne karnından cerrahi işlemle alınmasıdır. Sezaryen doğum mecbur kalınmadıkça yapılmamalıdır. Sezaryen doğumun mecbur yapılması gereken durumlardan bazıları ise bebeğin rahim kanalına başı ile gelmemesi, plasentanın zamanından önce ayrılması ve bebeğin kilolu olmasıdır.
Yukarıda saymış olduğumuz durumlar ortaya çıkmadığı sürece normal doğum yapmanızı çoğu kadın doğum doktoru önermektedir. Normal doğum hem hormonlarınızın hem de sizin sağlığınız açısından daha isabetli olacaktır.
Sezaryen Kaçıncı Haftada Olur?
Planlı bir sezaryende bebek 39. haftasında doğurtulur. Yapılan araştırmalara göre bebek annesinin karnında 39. haftasını bitirmeden doğurtulmamalıdır çünkü bebeğin 39. haftasını tamamlamadan sezaryen yapılması bebek açısından tehlike arz edebilir. Anne için 39 haftanın öncesinde doğması bir risk taşımaz. Normalde sağlıklı bir gebelik 40 hafta sürer.
Sezaryen doğum mecburi ise sezaryen için 39. haftanın dolması beklenmelidir. Bunun nedenleri ise bebeğin gelişimini tam olarak tamamlayabilmesi, duyma ve görme problemleri yaşamaması ve tüm işlevlerini yerine getirebilmesinin sağlanmasıdır.
Acil Olan Sezaryen Doğum
Sezaryen doğum planlı olarak yapılan doğumdur. Ancak planlanan tarihten önce gerçekleşen sezaryen doğumlar, yani mecburi olarak yapılan sezaryende anne ve bebek için hayati önem söz konusu olduğu için yapılır.
Bebek için 34. haftadan önce yapılan doğum risklidir çünkü bebekler annelerinin karnında 34. haftalarında akciğer gelişimlerini tamamlarlar. Ancak 34. haftada ve sonrasında acil doğum yapılabilmektedir.
Sezaryen Doğum Kaç Saat Sürer?
Sezaryen doğum süresi 30 dakika ile 60 dakika arasında değişir. İlk kez sezaryen doğum yapan kişinin doğumu daha kısa sürmektedir. Ancak 2. veya 3. sezaryen doğumunu yapan annelerin doğumu daha uzun sürmektedir.
Sezaryen Doğumdan Sonra İyileşme Ne Zaman Gerçekleşir?
Anne 1 hafta geçtikten sonra normal hayatına geri döner. Açılan kesinin günlük yaşamı engellemeyecek düzeye gelmesi bir haftayı bulur. Bir hafta geçtikten sonra anne rahatça oturabilir ve gezebilir. Sezaryen kesiklerinin iyileşmesi ise 4 ile 6 haftayı bulabilmektedir. Bu dönemde yorgunluk ve halsizlik hissetmeniz son derece normaldir.
Önce Sezaryen Doğum Yapan Anne İkinci Bebeğinde Normal Doğum Yapabilir mi?
Birinci bebeğini sezaryenle doğurmuş bir anne ikinci bebeğini genellikle sezaryenle doğurur. Çünkü ilk bebeğinde normal doğuma engel etkenler ikinci doğumu için de geçerli olabilir. Bu durumda yeniden sezaryen yapılmak zorunda kalınabilir.
Ancak annenin ilk bebeğinde sezaryen yapmasının nedeni bebeğin kilolu olması ise, ikinci bebeğinde de bu durum söz konusu olacak diye bir şey yoktur. Yani ikinci doğumunda sezaryen olup, olmayacağı annenin normal doğum neden yapamadığı ile ilgili soruna bağlıdır.
Yine de uzmanlar birinci bebeğini sezaryenle doğuran bir annenin ikinci bebeğini normal doğumla doğurmasının biraz daha zorlayıcı olduğunu belirtiyor. Doktorunuz sizin durumunuz ve özelliklerinize göre hangi doğum yönteminin daha iyi olacağını tavsiye edecektir.
Sezaryen doğumda neden 40 hafta beklenmez?
Sezaryen doğumda 39. haftada bebek tüm işlevlerini yerine getirebilmektedir. Bu yüzden işlem bu haftada yapılmaktadır. 40. haftada yapılmamasının sebebi ise bebeğin daha fazla kilo alması gibi etkenlerdir. Bu etkenler sezaryen doğumu zorlaştıracağı için risk oluşturmaktadır.
Planlı sezaryen ne zaman yapılır?
Planlı sezaryen doğum hamileliğin 39. haftada gerçekleştirilir. İsteğe bağlı olarak daha önceki haftalarda yapılabilse de çoğu zaman bu durum önerilmemektedir. Acil müdahale gerektiren tıbbi zorunlulukların ortaya çıkmasında ise 34. haftada sezaryen doğum yapılabilmektedir.
Gebelikte bebek kaç kilo olursa sezaryen olur?
Gebeliğin son dönemlerde yapılan ultrason doğum pozisyonunun nasıl olacağını belirleyen en önemli faktörlerden birisidir. Yapılan tetkiklerde bebek 4500 gram ve üstündeyse doktorunuz sezaryen doğumu sizlere önerecektir.
Sezaryen doğum sağlıklı mı?
Bu doğum yöntemi büyük avantajlara sahiptir. Bebek normal doğum sırasında yaşayabileceği risklerden sezaryende korunur. Normal doğuma göre daha az riskli olması sayesinde de birçok ailenin tercihi sezaryen olmaktadır.
Sezaryen doğumda bebek kaç dakikada çıkar?
Cerrahi bir işlem olan sezaryende anne karnının alt bölgesine yaklaşık 10 cm'lik bir kesi atılır. Daha sonra bu bölgeden bebek çıkartılır. Bu işlem ortalama olarak 30 dakika sürmektedir.
Sezaryen doğuma eşi girebilir mi?
Ne türlü doğum yaparsanız yapın baba doğuma girebilmektedir. Böylece annenin psikolojik destek alabileceği birisi yanında her zaman olur. Ayrıca bebek ilk andan itibaren babasını tanıyacak ve bir aile olarak süreç atlatılacaktır.