Sezaryen Doğum Sonrasında Bakım, Beslenme ve İyileşme
Sezaryen doğum normalde tercih edilmemesi gereken, sadece zorunlu yani gerekli durumlarda yapılması gereken bir doğum yöntemidir. Sezaryen doğum başlı başına bir ameliyat olduğu için, normal doğuma göre iyileşme süresi daha uzundur. Bu içeriğimizde sezaryen ameliyat sonrası neler yapılacağını, iyileşme süresini ve dikkat edilmesi gerekenleri bulabilirsiniz.
İşte sezaryen doğum sonrası hakkında her şey...
Sezaryen Doğumda İyileşme Süresi
Sezaryen doğumdan sonraki ilk günleriniz biraz zor geçebilir. Ağrı kesici de kullansanız ameliyat bölgesinde ağrı hissetmeniz normaldir. Sezaryen doğumdan sonra anneleri en çok zorlayan şeylerden bazıları doğumdan sonra ayağa kalkma, ameliyat yarasının acıması, yürümekte zorluk, kabızlık ve gaz problemidir.
Ancak tüm bunlara rağmen yürümeye çalışılmalı, gaz yapıcı besinlerden uzak durulmalı, bol sıvı tüketilmelidir. Sezaryen doğumdan sonra iyileşme süresi normal doğuma göre biraz daha uzun sürebilir.
Sezaryen Doğumdan Sonra Yapılması Gerekenler
Sezaryen doğum bebeğin cerrahi işlemle doğurtulmasıdır. Cerrahi işlem gerektirdiği için de doğum bittikten sonra birtakım dikkat edilmesi gereken önemli unsurlar vardır. Uzmanlar bu unsurlara dikkat edildiği takdirde sorunsuz bir şekilde süreci atlatabileceğinizi ifade etmektedirler.
Sezaryenden sonra hemen emzirmeye başlamak, ilk gün duş almamak, bol bol istirahat etmek, düzenli olarak yürüyüş yapmak, vajinal kanama için ped kullanmak, sıvı gıdaları bol tüketmek, sağlıklı beslenmeye özen göstermek ve size verilen ilaçları düzenli olarak almak büyük önem taşıyor.
Sezaryen Doğumdan Sonra Evde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Doğum bitti ve hastaneden bebeğinizle birlikte taburcu oldunuz. Ancak bir ameliyat geçirdiğiniz için dikkat etmeniz gereken bazı hususlar vardır. Bunlar arasında doğumdan 6 saat sonra yemek yemeğe başlamak, gaz yapan yiyeceklerden uzak durmak, doğumdan bir buçuk ay sonra kontrole gitmek ve ağır ev işlerinden uzak durmak yer alıyor.
Yukarıda saymış olduğumuz şeylere dikkat ettiğiniz takdirde doğumdan sonra rahat bir şekilde hayatınıza devam edebilirsiniz. Tek yapmanız gereken bu dönemde uzmanların önerilerine harfiyen uymak ve doktorunuzun önermediği şeyleri yapmamaktır.
Sezaryen Doğum Sonrası Gaz Sancısı
Sezaryen doğumdan sonra annenin yaşadığı sıkıntılardan birisi de gaz sancısıdır. Bunun için anne gaz sancısını arttıracak yiyecek ve içeceklerden kesinlikle uzak durmalıdır. Tuvaletini rahatça yapabilmesi için bol sıvı tüketmelidir. Anne hastaneden çıkıp eve gelince yaklaşık 3 litre sıvı tüketmelidir. Bunları uygularsa daha hızlı iyileşme gösterebilir.
Sezaryen Doğum Sonrası Korse Kullanımı
Her kadının en büyük dertlerinden birisi doğumdan sonra göbek sarkmasıdır. Doğumdan sonra korse takarak göbek sarkmasının önüne geçilebileceği gibi yanlış bir kanı vardır. Korsenin göbeğin sarkmasını engellemesi ve toparlaması söz konusu değildir. Doğumdan sonra annenin göbeğinin sarkmasını önlemek için yapacağı en doğru şey egzersiz yapmaktır.
Sezaryenden sonra nasıl çabuk iyileşir?
Sezaryen ameliyatından sonra normal hayatınıza geri dönmeniz 4 ile 6 hafta arasında bir süre alacaktır. Bu süreyi en az ağrıyla geçirmek istiyorsanız bol bol istirahat etmeli, karnınızı desteklemeli, bol su tüketmeli ve ihtiyaç duyduğunuz zaman doktor kontrolünde ilaç almalısınız.
Sezaryen doğumdan sonra ne zaman ayağa kalkılır?
Sezaryen doğumdan sonra ayağa kalkmada acele edilmemelidir. İlk 6 ile 8 saat arasında kişinin kesinlikle istirahat etmesi gerekiyor. Bundan sonra kişi ayağa kalkabilir ve hastane koridorlarında dolaşabilir. Bu dolaşmalar gaz sancısına iyi gelecektir.
Sezaryen doğum sonrası ağrılar ne kadar sürer?
Sezaryen doğum sonrasında ağrılar 4-6 hafta arasında geçmektedir. Bu süre zarfında yavaş yavaş azalan ağrılar çok fazla şiddetliyse uzman doktor kontrolünde ağrı kesicilere başvurulabilir. Dönem içerisinde yorgun ve halsiz hissetmeniz oldukça normaldir.
Sezaryen doğum sonrası nasıl yatılır?
Sezaryen doğumdan sonra anne sırt üstü yatırılmalıdır. Kişi 6 ile 8 saat arasında hiç hareket etmeden istirahat etmelidir. Bu süre içerisinde kişinin hareket etmemesi büyük önem taşıyor.
Sezaryen tam olarak ne zaman iyileşir?
Sezaryen ile doğum yapan kişilerin karnının alt bölgesine kesi atılmaktadır. Bu kesi 4 ile 6 hafta içerisinde tamamen iyileşmektedir.
Sezaryen doğumda kaçıncı gün banyo yapılır?
Sezaryen yöntemiyle doğum yapan kişilerin ilk gün banyo yapması önerilmemektedir. Ancak ikinci gün itibariyle kişi banyo yapabilir. Banyo sırasında ameliyat bölgesini kapatmasına gerek yoktur. Tek yapması gereken banyo sonrasında ameliyat bölgesini tahriş etmeden kurulamaktır.