Shih Tzu Cinsi Köpek Bakımı ve Özellikleri
Shih Tzu Köpek Cinsi Hakkında Bilgi
Shih Tzu köpeği, rivayete göre 17. Yüzyılın ortalarında Pekin’e getirilerek Tibet ve Pekingese köpeklerinin çaprazlanması sonucunda ortaya çıktığı düşünülmektedir. Çin'deki İmparatorluk döneminde Shih-Tzu oldukça popülarite kazanmıştır. İmparatorluğun popülerliğini kazanan Shih Tuz köpeğinin başka ülkelere gönderilmesi yasaklanmıştır ve yıllarca bu şekilde devam etmiştir. Sonraları ırk yetiştiricilerin İngiltere’ye getirdiği bu türü dünyaya tanıtması ile popülerliği artış göstermiştir.
Günümüzde sevecenliği, arkadaş canlısı oluşu ve heyecanlı tavırları ile görenleri kendine hayran bırakan Shih Tzu köpeği son derece popüler ırklar arasında yer almaktadır. Ayrıca eğlenceli kişiliği ve akıllı zekası ile bazı etkinliklerde dahi kullanılan bu tür aileler için mükemmel bir seçim olacaktır.
Shih Tzu Köpek Kişiliği
Shih-Tzu uyanık ve cesur bir köpektir. Zeki ve inatçı bir karaktere sahiptir. Neşeli, dayanıklı, bazen küstah ve kibirlidir. Genellikle çocuklarla iyi anlaşmakla birlikte, sinirlendirildiğinde veya şaşırdığında ısırabilir. Oyuncu, canlı bir yapısı vardır. Yabancılara çabuk ısınır ve her zaman insanlarla birlikte olmak ister. Genellikle diğer petlerle de iyi geçinir. Ev içinde tuvalet eğitiminin verilmesi biraz zaman alabilir ama Shih-Tzu kararlı ve sabırlı bir eğitime yanıt verir. İyi bekçilik yapar ve havlamayı sever. Ancak ev içinde genellikle sessizdir. Shih-Tzu apartman yaşamı için ideal bir köpektir. Ev içinde yeteri kadar hareketli olduğundan bahçesiz bir evde bakılması problem yaratmaz. Bu ırk ısıya karşı hassastır.
Shih Tzu Köpeği Sağlık Durumu
Shih Tzu köpeği küçük bedeni ve fit duruşu ile bir hayli sağlıklı bir görünüme sahiptir. Köpeğinizin her daim uzun ömürlü olması için kişisel bakım ihtiyaçlarını düzenli olarak gerçekleştirmeniz önerilmektedir. Öte yandan Shih Tzu köpeğinin yaşamsal faaliyetlerini en üst düzeyde tutabilmek için her daim kaliteli köpek maması ve yaşına uygun mama tüketimi gerçekleştirilmektedir. Ayrıca vücut-kilo endeksine göre diyet maması da kullanılması gerekebilir. Yapılan araştırmalar neticesinde Shih Tzu köpeğinin ortalama yaşam beklentisi 10 ile 15 yıl arasında değişiklik göstermektedir. Her daim sağlıklı olduğundan emin olmak için düzenli veteriner hekim kontrolü önemlidir. Ayrıca Shih Tzu köpeğinin doğuştan gelen bazı kalıtsal hastalıklara sahip olma riskine karşı kontrollü olmanızda fayda var.
Shih Tzu Köpek Görünümü
Küçük ve dayanıklı bir köpektir. Çift katmanlı uzun bir kürk yapısına sahiptir. Son derece vakur bir görünümü olan Shih-Tzu'nun burun üzerinden yukarı doğru büyüyen tüyleri ırka özgü yüz ifadesini ve "saç şeklini" oluşturur. Yüzün ortasından başlayıp her yöne doğru uzayan bu tüyler nedeniyle "krizantem (kasımpatı) suratlı köpek" olarak da adlandırılır. Kafatası yuvarlaktır, belirgin bıyık ve sakal oluşumu gözlenir. Uzun tüylü kısa bir burnu ve minik siyah bir burun ucu vardır. Kızıl renklilerde burun ucu kahverengi olabilir. Gözleri büyük, yuvarlak ve birbirinden uzaktır. Küçük ve düşük yapıda kulakları da uzun tüylerle kaplıdır, bu nedenle vücudun geri kalanındaki tüylerle karışarak kulakları gizler. Sırt seviyesi düz, vücudu yüksekliğine göre uzundur. Uzun tüylerle kaplı kuyruğu vücut üzerine geriye doğru katlanır. Shih-Tzu için bütün renk seçenekleri kabul edilmekle birlikte, alın bölgesindeki ve kuyruktaki tüylerin beyaz olması tercih edilir.
Shih Tzu Köpek Bakımı
Diğer köpek cinslerinde olduğu gibi Shih Tzu köpeğinin de sağlıklı ve uzun ömürlü bir yaşam için bakım oldukça önemlidir. Köpeğinizin bakım uygulamalarını yaparken düzenli tarama ölü tüylerden kolayca arınmasına yardımcı olmaktadır. Tüy uzunluğu ve yapısına göre Shih Tzu köpeğini günlük yada haftalık olarak tarayabilirsiniz. Öte yandan köpeğinizin patilerinin sağlıklı kalması için düzenli tırnak kesimi yapmalısınız. Bu uygulamaları köpek kuaförü merkezinde gerçekleştirebilirsiniz.
Shih Tzu köpeği bakım uygulamalarında ağız içerisinde oluşabilecek enfeksiyon riskine karşı diş fırçalama önerilmektedir. Ayrıca açık alanda zehirli otlara karşı her daim dikkatli olmanız gerekmektedir. Köpeğinizin mikrop ve parazitlere karşı korunması için düzenli aşı uygulamaları yaptırınız. Aşı uygulaması bağışıklık sistemini kuvvetlendireceği gibi vücut direncini de arttırmaktadır. Son olarak Shih Tzu köpeğinizin her daim fit kalması için düzenli egzersiz ihtiyacını gidermeyi ihmal etmeyiniz.
Shih Tzu Köpeği Çocuklar ve Diğer Evcil Hayvanlar İle İletişimi
Aile hayvanı olarak iyi bir seçim olan Shih Tzu köpeği çocuklara karşı aşırı derece de toleranslı olduğu söylenmektedir. Ailenin bir parçası olmaya bayılan bu sevimli dostumuz hemen her yaşta ki çocuk ile iyi geçinebilmektedir. Asla zarar verme eğiliminde bulunmayan bu tür daha küçük çocuklar ile baş başa bırakılmamalıdır.
Birlikte büyüdüğü diğer evcil hayvanlar ile oldukça iyi geçinebilen Shih Tzu köpeği özellikle köpeklerle iyi dostluklar kurabilmektedir. Ancak kediler ile bir araya getirildiğinde fazlaca haylaz olduğu söylenmektedir. Bu nedenle küçük evciller ile kontrollü olarak yan yana getirilmelidir.
Shih Tzu Köpeği Kalıtsal Hastalıklar
Shih Tzu her ne kadar sağlıklı bir ırk olarak bilinse de bazı kalıtsal hastalıklara sahip olabilmektedir. Eğer ki kendinize bir Shih Tuz sahiplenmeyi düşünüyorsanız köpeklerde yaygın görülen hastalıklar konusunda bilgi sahibi olmanızda fayda var. Özellikle Shih Tuz köpeğinde rastlanmakta olan kalıtsal hastalıklar;
- Kalça Displazisi ( Bu hastalık uyluk kemiğinin kalça eklemine sıkıca oturmaması durumunda ortaya çıkmaktadır. Bazı köpek cinslerinde arka bacaklarından birinde veya her ikisinde de ağrı ve topallama gösterirken, bazı köpek cinslerinde hiçbir ön belirtiye rastlanmamaktadır. Genellikle bu hastalık köpeğin yaşlanması ile şiddetlenecektir. Hastalığın tanısının konması için kalça röntgeni gerekmektedir. Bu hastalık kalıtsal olmasına rağmen, yüksek kalorili besin tüketimine bağlı hızlı büyüme, şiddetli ters hareket yada düşerek yaralanma sonucunda kötüleşmektedir.)
- Katarakt ( Genellikle genç katarakt olarak bilinen bu hastalık köpeklerde 1 ile 2 yaş aralığında görülmektedir. Nadiren de olsa ileri aşamada körlüğe sebebiyet vermektedir. Bu kalıtsal sorunu taşıyan köpekler çiftleştirilmemelidir.
- Hipotiroidizm ( Bu hastalık genellikle zor tespit edilmektedir. Tiroid hormonlarının anormal derecede düşük üretilmesi sonucunda ortaya çıkmaktadır. Genellikle bu hastalığa sahip köpeklerde göz akıntısı, soluk almada sıkıntı ve halsizlik görülmektedir. Teşhisin konulması durumunda günlük tiroid hapı tüketilmesi gerekmektedir. Ayrıca bu tedavi köpeğin yaşamı boyunca devam ettirilmelidir.)
- Hemeralopia ( Gündüz körlüğü olarak bilinen bu hastalık genellikle yavru köpeğin sekiz haftalık olduğu dönemde sahibi tarafından kolayca fark edilebilmektedir. Hastalığın en belirgin yan etkisi yavrunun hareket halinde sürekli bir şeylere çarparak tökezlemesi olarak tanımlanır. Güneşe çıktığında oldukça sersem hareketler sergileten bu hastalık gece olduğunda ortadan kaybolmaktadır. Erken teşhis oldukça önemlidir.
- Kalıtsal Polinöropati ( Bu hastalık genellikle yürüme bozukluğuna yol açması ile bilinmektedir. Köpekte koordinasyon ve dengesizlik durumuna yol açmaktadır. Genellikle oldukça hafif yada çok şiddetli görülmektedir. Genellikle bir yaşının altında ki köpeklerde görülse de oldukça ani bir şekilde çıkabilmektedir. Bu hastalığa sahip köpek yürüme zorluğu çekebilir hatta düşebilir.
Yukarıda belirtmekte olduğumuz hastalıklar yalnızca bu cinse özgü değildir. Shih Tuz köpeğinde bu kalıtsal hastalıklar görülebileceği gibi hiç biri ile karşılaşmaması da oldukça olasıdır. Ancak köpek cinslerinde genellikle rastlanan bu kalıtsal sorunlara karşı köpeğinizi yavruluktan yetişkinliğe kadar düzenli veteriner hekim kontrolüne götürmeniz de fayda var.
Önerilen İçerik: Köpek Cinsleri, Türleri ve Irk Özellikleri