Sibirya Kurdu (Husky) Bakımı ve Özellikleri
Husky (Haski) Köpek Cinsi Hakkında Bilgi
Sibirya yerlisi olan Husky, Alaska'ya 1909'da getirildi. Yüzyıllar boyunca Sibirya'daki Chukchi halkı tarafından kızak çekimi, ren geyiği güdümü ve bekçi köpeği olarak kullanıldı. Sert Sibirya şartları için mükemmel iş köpekleri olarak adlandırılan Husky'ler, son derece dayanıklı ve küçük sürüler halinde saatlerce uyum içinde çalışmaya bayılırlar. Kısacası Husky dayanıklılığı yüksek, hafif yapılı bir kızak köpeğidir.
Husky'ler süratleri nedeniyle Arktika yarışları için Malamute'taki kürk avcıları tarafından Kuzey Amerika'ya getirilmiştir. 1925'de Alaska, Nome'da difteri salgını baş göstermiş ve pek çok kızak köpeğinden oluşan kızak takımı ilaçları hastalığın olduğu şehirlere ulaştırmayı başarmıştır. Bu başarı ulusal ilgiyi birden Husky'lere çekmiştir. Husky ayrıca Amiral Byrd'in Antartika gezilerinde de kullanılmıştır. Mükemmel bir sürü köpeği olan Husky iş arkadaşları ile iyi anlaşır. Husky ev köpeği olarak oldukça popüler olsa da kızak köpeği olarak da hala başarılı bir ırktır.
Kişiliği
Husky'ler kibar, oyuncu, ancak inatçı ve haylazdır. Bu neşeli köpekler kendi ailelerine çok bağlıdırlar. Zeki, sosyal, sakin ve geçinmesi kolay köpeklerdir. Çocuklara karşı sabırlıdırlar. Herkesi sevdiklerinden ve az havladıklarından iyi bir bekçi köpeği değillerdir. Kolay eğitilseler de sadece kendi açılarından bir amacı olan komutlara uyarlar. Eğitim; sabır, tutarlılık ve Arktik bir köpek karakterinin anlaşılması ile mümkündür. Bu köpek fırsatçı olabilir. Hava sıcak olmadığı sürece mükemmel bir koşu arkadaşıdır. Husky tuvalet eğitimi sırasında güçlük çıkarabilir.
Bu ırk ulumaya bayılır ve kolay sıkılır. Yalnız kalmaktan nefret ettiğinden eğer bu ırkın sizin için doğru seçim olduğunu düşünüyorsanız iki tane besleyebilirsiniz. Yalnız yaşayan Husky büyük ihtimalle etrafı kemirecektir. Onların kızak köpeği olduğu unutulmamalıdır. Birlikte yetiştirilirse diğer ev hayvanları ile arası iyidir, ancak küçük hayvanları avlayabilir. Sibirya Kurdu göründüğünden fazla beslenmeye ihtiyaç duyabilir. Başıboş dolaşma eğilimi vardır. Apartman hayatına uygun değildirler. Husky ev içinde oldukça hareketlidir. Sık kürkleri nedeniyle sıcak iklimlere uygun bir ırk değildir. Bu ırk sürü halinde yaşamayı sever.
Sağlık Durumu
Sibirya Kurdu köpeği küçük bedeni ve fit duruşu ile bir hayli sağlıklı bir görünüme sahiptir. Köpeğinizin her daim uzun ömürlü olması için kişisel bakım ihtiyaçlarını düzenli olarak gerçekleştirmeniz önerilmektedir. Öte yandan Sibirya Kurdu köpeğinin yaşamsal faaliyetlerini en üst düzeyde tutabilmek için her daim kaliteli köpek maması ve yaşına uygun mama tüketimi gerçekleştirilmektedir. Ayrıca vücut-kilo endeksine göre diyet maması da kullanılması gerekebilir.
Yapılan araştırmalar neticesinde Sibirya Kurdu köpeğinin ortalama yaşam beklentisi 10 ile 15 yıl arasında değişiklik göstermektedir. Her daim sağlıklı olduğundan emin olmak için düzenli veteriner hekim kontrolü önemlidir. Ayrıca Sibirya Kurdu köpeğinin doğuştan gelen bazı kalıtsal hastalıklara sahip olma riskine karşı kontrollü olmanızda fayda var.
Görünümü
Sibiryalı Kurdu güçlü yapılı bir köpektir. Yüzü ve vücudunun altı kısmı beyaz kalan kısımlar kurt grisinden gümüşi griye ya da kum sarısından siyaha değişiklik gösterir. Kahverengi ya da mavi gözlü olabilir. Bir çoğu birbirinden farklı göz rengi ile dikkati çeker. Buz mavisi gözleri ile çok korkutucu ve vahşi bir görünüm sergilese de gayet yumuşak huyludur.
Büyük kar ayakkabılarını andıran tüyler patilerini keskin buzlu zemine karşı korur. Kulaklar dik ve yukarıdan konumludur. Haski sık, yünsü alt kürk ile yumuşak bir dış kürke sahiptir. -50 / - 60 C 'ye dayanabilirler.
Bakımı
Diğer köpek cinslerinde olduğu gibi Sibirya Kurdu köpeğinin de sağlıklı ve uzun ömürlü bir yaşam için bakım oldukça önemlidir. Köpeğinizin bakım uygulamalarını yaparken düzenli tarama ölü tüylerden kolayca arınmasına yardımcı olmaktadır. Tüy uzunluğu ve yapısına göre Haski köpeğini günlük yada haftalık olarak tarayabilirsiniz. Öte yandan köpeğinizin patilerinin sağlıklı kalması için düzenli tırnak kesimi yapmalısınız. Bu uygulamaları köpek kuaförü merkezinde gerçekleştirebilirsiniz.
Sibirya Kurdu köpeği bakım uygulamalarında ağız içerisinde oluşabilecek enfeksiyon riskine karşı diş fırçalama önerilmektedir. Ayrıca açık alanda zehirli otlara karşı her daim dikkatli olmanız gerekmektedir. Köpeğinizin mikrop ve parazitlere karşı korunması için düzenli aşı uygulamaları yaptırınız. Aşı uygulaması bağışıklık sistemini kuvvetlendireceği gibi vücut direncini de arttırmaktadır. Son olarak Sibirya Kurdu köpeğinizin her daim fit kalması için düzenli egzersiz ihtiyacını gidermeyi ihmal etmeyiniz.
Çocuklar ve Diğer Evcil Hayvanlarla İletişimi
Çocuklara karşı en nazik köpekler arasında yer alan Sibirya Kurdu son derece sevecen ve iyi huyludur. Tüm bu özellikleri Sibirya Kurdu köpeğini mükemmel aile hayvanı yapmaya yetmektedir. Çocuklarl beraber dolaşmaktan, oyun oynamaktan ve koşuşturmaktan zevk almaktadır. Ayrıca etkileşimli oyunlarda da oldukça başarılıdır.
Diğer evcil hayvanlar ile aynı ortamda büyütülmesi durumunda Sibirya Kurdu köpeği iyi geçinebilmektedir. Hatta aynı ev içerisine bulunan kedilerle dahi arkadaşlık kurabilen dost canlısı bu dostumuz yabancı hayvanlara karşı dikkatli olunmalıdır.
Kalıtsal Hastalıkları
Husky her ne kadar sağlıklı bir ırk olarak bilinse de bazı kalıtsal hastalıklara sahip olabilmektedir. Eğer ki kendinize bir Sibirya Kurdu sahiplenmeyi düşünüyorsanız köpeklerde yaygın görülen hastalıklar konusunda bilgi sahibi olmanızda fayda var. Özellikle Sibirya Kurdu köpeğinde rastlanmakta olan kalıtsal hastalıklar;
Kalça Displazisi (Bu hastalık uyluk kemiğinin kalça eklemine sıkıca oturmaması durumunda ortaya çıkmaktadır. Bazı köpek cinslerinde arka bacaklarından birinde veya her ikisinde de ağrı ve topallama gösterirken, bazı köpek cinslerinde hiçbir ön belirtiye rastlanmamaktadır. Genellikle bu hastalık köpeğin yaşlanması ile şiddetlenecektir. Hastalığın tanısının konması için kalça röntgeni gerekmektedir. Bu hastalık kalıtsal olmasına rağmen, yüksek kalorili besin tüketimine bağlı hızlı büyüme, şiddetli ters hareket yada düşerek yaralanma sonucunda kötüleşmektedir.)
Katarakt (Genellikle genç katarakt olarak bilinen bu hastalık köpeklerde 1 ile 2 yaş aralığında görülmektedir. Nadiren de olsa ileri aşamada körlüğe sebebiyet vermektedir. Bu kalıtsal sorunu taşıyan köpekler çiftleştirilmemelidir.
Hipotiroidizm (Bu hastalık genellikle zor tespit edilmektedir. Tiroid hormonlarının anormal derecede düşük üretilmesi sonucunda ortaya çıkmaktadır. Genellikle bu hastalığa sahip köpeklerde göz akıntısı, soluk almada sıkıntı ve halsizlik görülmektedir. Teşhisin konulması durumunda günlük tiroid hapı tüketilmesi gerekmektedir. Ayrıca bu tedavi köpeğin yaşamı boyunca devam ettirilmelidir.)
Hemeralopia (Gündüz körlüğü olarak bilinen bu hastalık genellikle yavru köpeğin sekiz haftalık olduğu dönemde sahibi tarafından kolayca fark edilebilmektedir. Hastalığın en belirgin yan etkisi yavrunun hareket halinde sürekli bir şeylere çarparak tökezlemesi olarak tanımlanır. Güneşe çıktığında oldukça sersem hareketler sergileten bu hastalık gece olduğunda ortadan kaybolmaktadır. Erken teşhis oldukça önemlidir.
Kalıtsal Polinöropati (Bu hastalık genellikle yürüme bozukluğuna yol açması ile bilinmektedir. Köpekte koordinasyon ve dengesizlik durumuna yol açmaktadır. Genellikle oldukça hafif yada çok şiddetli görülmektedir. Genellikle bir yaşının altında ki köpeklerde görülse de oldukça ani bir şekilde çıkabilmektedir. Bu hastalığa sahip köpek yürüme zorluğu çekebilir hatta düşebilir.
Yukarıda belirtmekte olduğumuz hastalıklar yalnızca bu cinse özgü değildir. Sibirya Kurdu köpeğinde bu kalıtsal hastalıklar görülebileceği gibi hiç biri ile karşılaşmaması da oldukça olasıdır. Ancak köpek cinslerinde genellikle rastlanan bu kalıtsal sorunlara karşı köpeğinizi yavruluktan yetişkinliğe kadar düzenli veteriner hekim kontrolüne götürmeniz de fayda var.
Önerilen İçerik: Köpek Cinsleri, Türleri ve Irk Özellikleri
Neoldu.com