Sibirya ve Yakutistan Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Dünya’nın en soğuk yerleri arasında yer alan Sibirya ve Yakutistan, sürekli kış yaşanmasıyla ünlüdür. Hayat mücadelesinden tutunda hayvan türlerine kadar ilgi çekici olan bu bölge, dünyanın en soğuk şehri Yakutsk'a sahiptir.
Bundan yola çıkarak hazırladığımız bu içeriğimiz, Sibirya ve Yakutistan hakkında ilginç bilgilerin yanı sıra Yakutsk hakkında bilinmesi gerekenleri de barındırmaktadır.
İşte Sibirya ve Yakutistan hakkında bilgiler...
Yakutsk Hakkında Bilinmesi Gerekenler
13. ve 14. yüzyılda Saka halkı olarak bilinen Yakutların göç ettiği Yakutsk, Rusya'ya bağlı Saha Özerk Cumhuriyeti'nin başkentidir. 2011 verilerine göre Yakutsk, 311,760 kişilik nüfusa sahiptir. Bu nüfusun %50'sini Yakutlar, %38,4'ünü Ruslar, %1,4'ünü Ukraynalılar, %1,1'ini Kırgızlar ve %1'ini Evenkiler oluşturmaktadır. Kuzey Kutup Dairesi'nin 450 kilometre güneyinde yer alan Yakutsk'da karasal subarktik iklim görülmektedir. Bu sebeple dünyanın en soğuk şehri ve başkenti olarak bilinen Yakutsk, yıllık ortalama 8 derece sıcaklığa sahiptir. Lena Nehrinin kenarında kurulduğundan dolayı nehir için önemli bir limandır. Kürk avcılığı ve balıkçılığın yaygın olduğu Yakutsk'da yer altı kaynakları da zengindir.
Sibirya ve Yakutistan Hakkında Daha Önce Duymadığınız İlginç Bilgiler
- Yaklaşık olarak 13 milyon km²'lik bir yüzölçümüne sahiptir. Bu da Türkiye'den yaklaşık 17 kat büyük olduğu anlamına gelmektedir. Rusya’nın ise yüzde 77’sini kaplar ve bu topraklarda yaklaşık 30 milyon insan yaşamaktadır.
- Sibirya'daki Batı Sibirya Yaylası 2,5 milyon km²'lik yüzölçümüyle dünyanın en geniş yaylasıdır.
- Yakutsk şehri 1632 yılında Lena Nehri’nin kenarında kurulmuştur. Nehir yılın birkaç ayı dışında donmuş vaziyette olduğundan üzerinde yürünebilir ve hatta araba kullanılabilmektedir.
- Dünyanın en derin gölü olan Baykal Gölü Sibirya'dadır. Hatta "Sibirya'nın Mavi Gözü" olarak adlandırılmaktadır. Baykal ise Saha Türkçesinde "Su Bolluğu" anlamına gelmektedir. Dünyada tatlı su foklarının yaşadığı 2 gölden birisidir. Göl kendine özgü bir ekosistem oluşturduğundan sadece buraya özel balık türleri yaşamaktadır. Rusya, göl için özel araştırma denizaltısı tasarlamıştır. Dünyanın tatlı suyunun yaklaşık %20'si Baykal Gölüne aittir.
- Rusya'da özerk durumda olan Saha Cumhuriyeti'nin başkenti Yakutsk, ortalama -55 derece ile dünyanın en soğuk kentidir. Kutuplara 450 km uzaktaki şehir için “açık hava buz müzesi" de denilmektedir. Şehir permafrost yani "donuk toprak" bölgesinde yer almaktadır.
- Donuk toprak soğuğu sakladığı için fosil açısından oldukça zengindir. Bu da hayal edilemeyecek büyüklükte metan gazını da muhafaza ettiği anlamına gelmektedir. Özetlemek gerekirse Yakutsk şehri ve çevresi, insanlığın üçte birini yok edebilecek güce sahip bir bombanın üzerinde yaşamaktadır.
- Toprak, küresel ısınmanın bir sonucu olarak eskisine göre daha dayanıksız durumdadır. Atmosfere giren metan, karbondioksitten 21 kat daha güçlüdür ve küresel ısınmayı hızlandırmaktadır. Sibirya'da eriyen permafrost nedeniyle eğri büyüyen ağaçlar vardır. Bunlara "Sarhoş Ağaçlar" denmektedir.
- Sibirya'da donuk toprağa çukur kazmak istiyorsanız epey uğraşmanız gerekmektedir. Önce kömür yakılıp ardından birkaç saat sonra ateş kenara itilip eriyen ve yumuşayan toprak ancak 10-15 cm kazılabilmektedir. Ardından açılan bu yerde tekrar kömür yakılıp, birkaç saat sonra tekrar kenara itilip biraz daha kazılmaktadır. Hedeflenen derinliğe erişene kadar tekrar tekrar bu işlem devam etmektedir. Yakutsk'ta 2 metrelik mezar kazmak bu sebeple 3 gün sürmektedir.
- Yakutsk, ikliminin yanı sıra yeraltı kaynakları bakımından da dünyada özel bir yere sahiptir. Dünya pırlanta rezervlerinin %20’si burada bulunurken; altın, elmas, yakut ve gümüş gibi değerli diğer madenlere de sahiptir… Diğer kıymetli madenler açısından da oldukça zengindir. Periyodik tablodaki tüm elementler işte bu zengin topraklarda barınmaktadır. Efsaneye göre Yaradılış Tanrısı, Dünya'ya doğal kaynakları yaymak için gezerken, Yakutsk’a geldiğinde soğuktan elleri donmuş ve elindeki bütün elementleri buraya düşürmüştür.
- Saha Yakut Cumhuriyeti bozulmamış doğası ile ünlüdür. Bölgenin %90'dan fazlası keşfedilmemiş durumdadır. Yakutistan, dünyada bozulmamış doğanın %30'unu ve dünyadaki vahşi hayatın %10'undan fazlasını temsil etmektedir.
- 2008'de Sibirya'daki bir mağarada küçük bir kıza ait parmak kemiği bulunmuştur. Yapılan analizlerde kız çocuğunun 80 bin yıl önce yaşadığı ortaya çıkmıştır. İşin asıl ilginç yanı ise DNA analizinde “Neandertallerden” ve modern insanlardan farklı "Denisova İnsanı" olduğu açıklanmıştır.
- 2007 yılında Sibirya'ya turuncu kar yağmıştır. Kar üzerinde yapılan testlerde, Kazakistan'daki kum fırtınalarından kaynaklandığı ortaya çıkmıştır. Karda sayısız kum, kil ve toz parçacıkları ile yüksek demir içeriği bulunmuştur.
- 2007'de Rus bilim adamları, Sibirya'da toprağın 38 metre altında 32 bin yıllık meyve bulmuştur. Hala canlı olduğu için ekildiğinde sağlıklı tohum üreten bir bitki olmuştur.
- Lena Pillars Doğa Parkı, Lena Nehri boyunca yer alan harika bir bölgedir. 100 m yüksekliğindeki kaya oluşumları şaşırtıcı derecede güzeldir.
- Yakutsk'ta gözlük takamazsınız çünkü -50 derece soğuklarda gözlüğün metali veya plastiğin derinize yapışma ihtimali çok yüksektir.
- Yakutsk’ta bazı evlerde araçların donmaması için garajlar ısıtmalı olarak tasarlanmıştır. Isıtmalı garajı olmayanların arabaları ya yaza kadar donmuş durumda bekletilmektedir ya da özel tekniklerle çalıştırılmaktadır. Çalıştırmak çok zor olduğu için çaresiz kalan sahipleri arabaların motorlarını durdurmamaktadır. Otoparklarda ve yollarda çalışır durumda uzun süre bırakılmış birçok araba görülmektedir.
- Yakutsk açık pazarında satılan her şey soğuktan donmuştur. Bundan dolayı bayatlama sorunu da yoktur. Balıklar donmuş halde ve çiğ yenmektedir. Sibiryalılar her ne kadar soğuk iklimde yaşasalar da bu dondurma sevmelerine engel olmamaktadır.
- "Sibirya Kurdu" dünyanın en popüler köpek ırklarından birisidir.
- Sibirya'da başınıza gelebilecek en kötü şey yolda aracınızın bozulmasıdır. Çünkü yardım bulamadığınız her dakika donarak ölmeye yaklaştığınız anlamına gelmektedir.
- Sibirya'da kıyafet olarak kürk, pamuk ve yün yaygın olarak kullanılmaktadır. Özellikle çok katmanlı ve vücudun her yerini saran elbiseler kat kat giyilmektedir.
- Sibirya'da ebeveynler bağışıklık sistemlerini güçlendirmek için çocuklarını dondurucu suya sokmaktadır.
- Her türlü elektronik cihaz dünyanın en soğuk şehri Yakutsk’da dışarıda bir veya birkaç dakikada donmaktadır. Örneğin Yakutsk caddelerinde gezerken telefonunuzla fotoğraf ya da video çekmek isterseniz bu çok kolay değildir. Telefonunuz, “Düşük ısı nedeniyle flaş kullanılamıyor” uyarısını vermeye başlarsa bilin ki telefonunuz donmak üzeredir.
- Sibirya'nın, Barnaul kentinde Barsik adında bir kedi belediye başkan adayı olarak seçime girmiştir. Kent sakinleri yolsuzlukları protesto etmek amacıyla 6 adayın yanına bir de Barsik'i aday göstermiştir. Hatta "sadece fareler Barsik'e oy vermez" diye bir de slogan üretilmiştir. Seçim nasıl sonuçlandı dersiniz? Barsik %91.2 oy olarak Belediye Başkanı seçilmiştir. Fakat tabi ki bu popüler kedi başkanlığa getirilmemiş, bunun yerine merkezi hükümet bir başkan atamıştır.
Dünyanın En Soğuk Ülkeleri | En Soğuk Şehirleri |
---|
Yakutistan'ın neyi meşhurdur?
Yakutistan elmasıyla meşhurdur. Dünya'da üretilen elmasların %20'sini karşılamaktadır.
Yakutsk en soğuk kaç derece?
Kışları daha da çok soğuyan Yakutsk, -70 derecelere kadar düşebilmektedir.
Yakutsk kaç ay kış?
Yakutsk'da kış Kasım ve Şubat ayları arasında kendini hissettirmektedir. Kışların uzun geçtiği bu şehirde normale göre daha soğuk geçen süre 4 aydır.
Yakutistan hangi dili konuşuyor?
Yakutistan'da çoğunlukla Yakutça ve Sahaca konuşulmaktadır. Yakutça ve Sahaca, Saha Türklerinin konuştuğu dillerdir ve Türk dillerinde Sibirya grubunda yer almaktadır.
Yakutsk nasıl bir yer?
Dünyanın en soğuk şehri olan Yakutsk'da ortalama sıcaklık kışları -34 derecedir. Şehirde araçlar donmakta ve elektronik eşyalar kullanılamaz hale gelmektedir. Buz tutan nehirlerde rahatça yürünebildiği bu şehirde satılan ürünler de donmuş haldedir.