Sıcak arttıkça göz kuruluğunun şikayetleri de artmaktadır. Günün büyük kısmını klimalı ortamlarda geçirenlerde göz kuruluğunun daha çok görülmektedir.
Özellikle ofiste çalışan ve menopoz sonrası kadınlarda çok sık görülen göz kuruluğu; gözlerde yanma, batma, bulanıklık gibi şikayetlerle kendini göstermektedir.
Yaz aylarında göz kuruluğuna sebep olan asıl etken klimalardır. Klimalar, mekandaki nemli havayı çekip soğuk ve kuru hava üflediği için göz buharlaşmasını hızlandırıp, göz kuruluğuna sebep olmaktadır.
Gözyaşı, gözün sağlıklı kalmasını sağlarken, rahat göz açıp kapama hareketini yaptırır. Bazen insanlarda gözyaşı üretimi azalır ve üretilen gözyaşında bozulma olmaktadır. Bu da göz kuruluğuna işarettir.
Göz kuruluğu; yaygın bir hastalık olmasına rağmen,en az bilinen göz hastalığıdır. Alerjiler, iklim koşulları gibi faktörler göz kuruluğunu arttırabiliyor.
Gözyaşı kuruluğunu etkileyen risk faktörleri, toz, duman , kimyasallar ve klimadır. Vücutta eksik olan gözyaşları da suni gözyaşları tarafından sağlanmaktadır.
GÖZYAŞI KURULUĞU İÇİN ALINACAK TEDBİRLERE BAKARSAK ;
Kesinlikle klimanın üfleyişi yüzümüze doğru olmamalıdır. Direkt temas halinde, hastalığı tetiklersiniz.
Gözünüzdeki yağ bezlerinde herhangi bir sorun varsa ona göre tedavi uygulanmalıdır. Gözyaşı üretiminin yetersiz olduğu zamanda ise suni gözyaşı kullanılmalıdır.
Bilgisayar karşısında çalışıyorsanız, 20 dakikada bir kez 20 saniyelik mola, 45 dakikada bir de 15 dakikalık molalar verilmelidir.
Uçuş kabininin içlerindeki nem oranı çok düşük olduğu için, uçağa binerken yapay gözyaşı kullanmanız sizi rahatlatabilir.