Sinop'un Meşhur Lezzetleri

Sinop'da yer alan kültürel çeşitlilikler beslenme biçimini de etkilemiştir. İşte Sinop'un meşhur lezzetleri...
Sinop'un Meşhur Lezzetleri

Nokul

nokul.jpg

Bir börek çeşidi olan nokul, bazı fırınlarda ve börekçilerde bulunur. Özellikle Sakarya caddesindeki tarihi bir fırın bu konuda iyidir. Kıymalı, üzümlü-cevizli ve yoğurtlu olmak üzere üç çeşidi vardır.

Sinop’un yöresel tatları denemek için Aşıklar caddesinin bitiminde Şakir Restaurant’a gidebilir ve burada mısır çorbası, keşkek,mısır çorbası,katlama, kabak millesi gibi Sinop'a ait olan lezzetlerin tadına bakabilirsiniz.

Adres: Kütüphane karşısı, Sinop, Türkiye

Telefon: (0368) 261 8899

Kaşık Çıkartması (mamalika)

kasik-cikartmasi.jpg

Su, tuz ve undan elde edilen hamur pişirilir. Daha sonra şekerli şerbet yapılır. Sunum tabağının dibine ceviz serpilir. Yapılan hamurdan kaşıkla parçalar alınır ve yapılan şerbete batırılır. Daha sonra pekmezle tatlandırılır.

Keşkek

keskek.jpg

Buğdayla yapılan keşkekiçin buğday bir gün önceden ıslatılır. Etler bir tarafta pişirilir ve daha sonra buğdaylar eklenir.

Islama

islama.jpg

Hamur ince açılarak sac üzerinde pişirilir ve birer birer rulo şeklinde bükülerek yassılaştırılır. Tepsinin derinliği yüksekliğinde kesilerek tepsiye sıralanır. Yağlı et suyu sıcak olarak bol oranda tepsideki yufkaların üstüne dökülür. Bol bol dövülmüş ceviz serpilerek haşlanmış tavuk eti ufak ufak parçalara ayrılır ve üzerine konur. Sıcak olarak servis yapılır.

Mısır Çorbası

misir-corbasi.jpg

Barbunya ve mısırlar haşlanır ve suyu ile birlikte üzerine bırakılır. Son olarak haşlanan etlerin suyu eklenir.

İçli Tava

icli-tava.jpg

Hamsiler ayıklanır ve kılçıkları çıkarılır. Pilav suyunu çekince karabiber, bol maydanoz, nane konularak demlenmeye bırakılır. Sırtları unlanan hamsiler yağlanmış tepsiye sırtları gelecek ve tavanın her yerini kapatacak şekilde dizilir. Burada dikkat edilecek husus hamsilerin hep aynı şekilde ve yarı yarıya birbirinin üzerine gelecek şekilde dizilmesidir. Bu şekilde dizilmezse pişirme esnasında araları açılır.

Katlama

katlama.jpg

Un, tuz ve su ile yumuşak bir hamur yapılır, bezelere ayrılıp dinlendirilir. Bezeler yufka şeklinde açılıp üzerine sıvı yağ sürülür. Bohça şeklinde katlanır, katlama esnasında da her kata sıvı yağ sürülür.

Kabak Millesi

kabak-millesi.jpg

Kabaklar yıkanıp rendelenir. Un, su ve tuz ile yapılan hamura konulan malzeme sac üzerinde pişirilir.

İçi Etli Hamur (Sinop Mantısı )

sinop-mantisi.jpeg

Sinop mantısı (içi etli hamur-kulak hamuru) çok ince bir hamurdan yapılır. Katlama şekli diğer mantılardan farklıdır. Cevizli, yoğurtlu karışık olarak istenebilir.

YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum