Karşınızdaki Kişinin Yalan Söylediğini Anlamanın 8 Yolu!
Karşınızdaki Kişinin Yalan Söylediğini Anlamanın Yolları
'Yaşamım boyunca hiç yalan söylemedim ya da söylemeyeceğim' ifadeleri gerçek bir yalan olur herhalde çünkü insanlar bulundukları duruma, yaşanan hadiselere göre yalana başvururlar. Kimi zaman söylenen yalanlar insanların zarar görmesini engellemek içindir. Psikologlar diyalog halinde olunan insanların bazı jest ve mimiklerine istinaden onların yalan söyleyip söylemediklerini açığa çıkardılar. Uzmanların izlenimleri yalan söyleyenler hakkında aşağıdaki gerçekleri ortaya koyuyor.
Yalan Söylediğini Anlamanın Yolları;
1. Ağızlarını Kapamaya Çalışırlar
İnsanlar yalan söylerken genelde ağızlarını kaparlar. Ellerini ağızlarına götüren insanlar yalan söylüyor olabilir. Aslında bu şekilde iletişimlerini kesmek istediklerini göstermiş olurlar istemeden. Bu arada başlarına, karınlarına ve hassas bölgelerine de dokunabilirler çünkü kendilerini yalan söylerken savunmasız hissedeceklerdir.
2. Kendilerini Tekrar Eder ve Çok Fazla Detay Verirler
Yalan söyleyen insanlar sessiz kalmakta zorlanırlar. Fazla konuşup yalanlarını detaylandırmak, fazladan bilgi vererek örtmek isterler. Bu da onları normal zamanlardan daha konuşkan yapar. Bu arada durumu toparlamak için zaman kazanmaya çalışırken aynı cümleleri tekrar etme eğilimi gösterirler. Siz susarsanız bu durum daha da şiddetlenecektir.
3. Her An Kaçacakmış Gibi
Yalan söyleyen insanlar, bilinçsiz bir kaçış rotası bulma girişimi ile oturuyorlarsa eğer vücutlarını kapıya doğru döndürür, ayakta olduklarında ise kapıya doğru yaklaşırlar. Bedenleri bilinçsiz bir kaçış hazırlığı içerisine girdiğinde, rahat bir pozisyondan tedbirli bir duruşa geçebilirler.
4. Sözleri ve Beden Dilleri Çelişir
Söylediği şeylerle vücut dili arasındaki uyumsuzluk muhtemelen yalan söylemesinden kaynaklanıyordur. Üzücü bir şeyden bahsederken farkında olmadan gülümseyebilir ya da bunun tam tersini yapabilir. Dikkatle izlerseniz fark edebilirsiniz.
5. Nefes Alışverişleri Değişir
İnsanlar yalan söylemeye başladıklarında, refleks olarak daha ağır nefesler almaya başlarlar, çünkü yalan söylemek, kalp atış hızında ve kan akışında değişiklik yaratır. Hatta bazen vücudun yalan söylemeye ağızdaki mukoza zarlarını kurutarak tepki vermesi ile konuşmakta güçlük çekerler.
6. Göz Hareketlerinde Değişimler Görülür
Gözler ruhun aynasıdır derler. Gözler yalan söylediğimizin ipuçlarını da verebilir. Normalde konuşurken gözleri size ya da hatırlamaya çalıştığı bir şey varsa havaya doğru bakan bir kişi gözlerini yere eğiyorsa ya da kapı, pencere gibi çıkış noktalarına bakıyorsa yalan söyleme ihtimali fazladır.
7. Agresifleşirler
Yalancılar, sohbet esnasında görünür bir sebep olmaksızın sinirlenebilirler. Zaman zaman saldırganlaşır ve size sinirlenmişcesine jest ve mimikleri olabilir.
8. Kıpırdanırlar
Kişi ne kadar kendinden emin bir yalancı olursa olsun, yalan söylerken sürekli kıpırdanma eğilimi gösterir. Gergin olduğu, yalanının anlaşılacağı endişesi taşıyan kişi bunu sürekli kıpırdanarak dışa vurur. Saçları, kulakları, yüzüyle oynayabilir. Özellikle ayakları hareketlenebilir çünkü diğer maddelerde de gördüğümüz gibi hep kaçma eğilimi hissedecektir ve bu da vücudun ayaklara hareket sinyali yollamasına sebep olur.
Önerilen İçerik: Yalan Söylemenizi Gerektirecek 9 Durum