Soğan Hangi Hastalıklara İyi Gelir? Soğanın Mucizevi 10 Faydası
Soğanın Kullanım Alanları ve Soğanın Faydaları
Soğan mutfağımızda çoğunlukla bulundurduğumuz yemeklerimizin vazgeçilmez bir besindir. Yılın tüm zamanları elimizin altında bulunan soğan içerisindeki zengin besin ve elementler bakımından kanserden cilt hastalıklarına, zayıflamadan enfeksiyonlara kadar bir çok hastalığa karşı faydalıdır. Bir çok hastalığın şifasında kullanılan ve yemeklerimizin vazgeçilmez lezzeti olan soğanın bir de günlük hayatta pratik kullanım yöntemlerine bakalım.
Soğanın Faydaları;
1. Kulak Ağrısına İyi Gelir
Soğan kesildikten sonra bir parçası ağrıyan kulağın içine konulur. Çok derine konulmayacak şekilde bir müddet bekletilir. Soğanın kulak ağrısını geçirme özelliği vardır.
2. Sivrisineklere Karşı İyi Gelir
Özellikle yaz aylarında sivrisinek ısırıkları sonrası kaşıntı ve acıdan oldukça rahatsız oluruz. Bir soğanı kestikten sonra sivrisinek ısırığının olduğu bölgeye uygulayın. Kısa bir müddet sonra sivrisinek ısırığından kaynaklanan acı ve kaşıntının geçtiğini göreceksiniz.
3. Grip ve Ateşe Karşı Soğan İyi Gelir
Soğanın bu kullanımı çok farklı ve etkili. Uyumadan önce çorabınızın içerisine koyacağınız bir miktar soğan grip ve ateşe karşı oldukça etkili bir yöntem. Uyandığınızda çok daha iyi hissettiğinizi göreceksiniz.
4. Soğan Kan Şekerini Dengeler
Her gün düzenli olarak soğan tüketmek kolesterolü düşürüyor ve kan şekeri seviyesini dengeliyor. Soğan protein, lif, krom, C vitamini ve FLAVANOİD (antioksidan ve iltihap karşıtı etkisi olan besin maddesi) bakımından zengin olmasından dolayı sağlık için çok faydalı.
5. Soğuk Algınlığına İyi Gelir
Soğuk algınlığına karşı uyuduğunuz odada bir tabağın içerisine soğanları doğrayın ve yatağınıza yakın bir yere bırakın. Sabah uyandığınızda soğanın şifalı etkisini göreceksiniz. Soğan kokusu rahatsız edici bir koku olabilir fakat hastalıkları iyileştirmede ve bakterileri öldürmede son derece etkilidir.
6. Kalp Hastalıklarına Karşı Önleyicidir
Soğan, kolesterol seviyelerini düşüren antioksidanlar ve bileşikler içerdiğinden dolayı kalp hastalığı riskini azaltır ayrıca enfeksiyon giderici özelliği sayesinde, yüksek tansiyonu düşürülebilir. Ayrıca soğanın iltihaplanma ile mücadele eden trigliseritleri azaltması da onun faydalarından biridir. Çünkü bu sayede kandaki yağ azalır. Yapılan araştırmalar sonucu görülmüştür ki soğan, kolesterol seviyesini azaltıyor.
7. Bağışıklık Sistemini Güçlendirir
İçeriğinde 25 farklı antioksidan türü barındırmasından dolayı soğan bağışıklık sistemi için mucize niteliğinde bir sebzedir. özellikle kırmızı olan soğanda bulunan antosiyaninler bağışıklık sistemi açısından oldukça faydalıdır. Özellikle kırmızı olan soğanda bulunan antosiyaninler bağışıklık sistemi açısından oldukça faydalıdır. Bununla birlikte bağırsakta bulunan iyi bakteri (probiyotik) sayısını arttırarak bağışıklık fonksiyonunun iyileşmesine yardımcı olurlar.
8. Kemikleri Güçlendirir
Soğan, en az süt ve süt ürünleri kadar kemik sağlığına iyi geldiği ve kemikleri güçlendirme özelliğinden dolayı, menopoz sonrası kemik erimesine yani osteoporoza karşı etkili olduğu araştırmalarla ispatlanmıştır.
9. Saç Dökülmesini Önler
Soğanın içeriğindeki zengin C vitamini, saçın ihtiyaç duyduğu kolajen üretimini destekler ve saç dökülmesini önler ayrıca saçı güçlendirerek sağlıklı büyümesine de yardımcı olur.
10. Kan Şekerini Dengeler
Soğan, yüksek kan şekeri miktarının dengelenmesine yardımcı olurken özellikle kuersetin ince bağırsak, pankreas, iskelet kası, yağ dokusu ve karaciğerdeki hücrelerle etkileşime girerek diyabet ve prediyabet hastalarının kan şekeri kontrolünü sağlayabilir.
Önerilen İçerik: Her Gün Soğan Yemenin Faydaları Nelerdir?
NeOldu.com