Soğuk Algınlığına İyi Gelen İlaçlar, Besinler ve Çorbalar

Soğuk algınlığına iyi gelen ilaçları, çayları, çorbaları, yemekleri, bitkileri, karışımları, vitaminleri ve meyveleri içeriğimizde bulabilirsiniz.
Soğuk Algınlığına İyi Gelen İlaçlar, Besinler ve Çorbalar

Soğuk Algınlığına İyi Gelen Şeyler

Soğuk algınlığına ne iyi gelir sorusunun cevabını her mevsim geçişinde merak ederiz. Mevsim geçişlerinde yaşanan sıcaklık değişiminin neden olduğu soğuk algınlığının belirtileri arasında ateş, boğaz ağrısı, burun akıntısı, boğazda yanma, hapşırma, kuru öksürme, kulaklarda dolgunluk ve baş ağrısı yer alıyor. Soğuk algınlığına iyi gelen besinler ise çaylar, çorbalar, meyveler, bitkiler, yemekler, karışımlar ve ilaçlardır. Soğuk algınlığını geçirmek için çaylardan ekinezya çayı, ilaçlardan pastil, çorbalardan baklalı tarhana çorbası, bitkilerden ıhlamur, besinlerden maydanoz, karışımlardan ise tarçın bal karışımını tüketebilirsiniz.

Soğuk Algınlığına İyi Gelen Çaylar

soğuk algınlığına ne iyi gelir

Soğuk algınlığını geçirecek çaylar arasında ekinezya çayı, mürver çayı, zencefil çayı, nane ıhlamur çayı, adaçayı, sarımsak çayı, limon çayı, nane çayı ve yeşil çay bulunuyor.

Herkesin kolay bir şekilde ulaşabileceği bu çaylar kısa süre içerisinde soğuk algınlığından kurtulmanıza yardımcı oluyor. Bağışıklık sistemini düzenleyerek güçlendiren bitki çayları, vücudunuzun soğuk algınlığına karşı savaşma kapasitesini yükseliyor. Bu sayede bağışıklık sisteminiz virüslere karşı galip geliyor ve soğuk algınlığından kurtuluyorsunuz. Ek olarak saymış olduğumuz bitki çaylarını düzenli olarak tüketmeniz durumunda bağışıklık sisteminizin her zaman güçlü olacağını belirtelim.

Soğuk Algınlığını Geçiren İlaçlar

soğuk algınlığına ne iyi gelir

Soğuk algınlığına iyi gelen ilaçlar olarak Nazal dekojestanlar-Burun spreyleri; Fenilefrin nazal, oksimetazolin nazal, ekonjestanlar, fenilefrin oral ve psödofedrin ilaçları iyi gelmektedir.

Yukarıda saymış olduğumuz ilaçlar soğuk algınlığı probleminden kısa süre içerisinde kurtulmanızı sağlayacaktır. Reçetesiz olarak da satılabilen bu ilaçları doktor gözetiminde kullanmanız çok daha doğru olacaktır. Ayrıca soğuk algınlığına karşı pastil de iyi gelmektedir. Her yerde bulabileceğiniz bu ilacı kullanarak kısa süre içerisinde bu hastalıktan kurtulabilirsiniz.

Soğuk Algınlığına İyi Gelen Çorbalar

soğuk algınlığına ne iyi gelir

Soğuk algınlığını geçiren birçok çorba bulunuyor. Bu çorbalar arasında baklalı tarhana çorbası, yalancı kelle paça çorbası, arpa şehriyeli tavuk çorbası, kıymalı tarhana çorbası ve sebzeli köy tavuğu çorbası öne çıkıyor.

Hem yapılışı kolay hem de oldukça etkili olan yukarıdaki çorbaları tüketerek kısa süre içerisinde soğuk algınlığından kurtulabilirsiniz. Bu çorbalar vitamin ve mineral bakımından zengin olması sayesinde bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Bu sayede yaşadığınız soğuk algınlığından sizi kurtarmanın yanı sıra gelecek olan hastalıklara karşı koruma sağlıyor.

Soğuk Algınlığından Kurtaran Bitkiler

soğuk algınlığına ne iyi gelir

Soğuk algınlığını geçiren bitkiler adaçayı, ıhlamur, meyan kökü, kekik, mürver, ekinezya, nane, zencefil, kuşburnu, rezene, papatya ve ebegümecidir.

Yukarıda saymış olduğumuz bitkiler vitamin ve mineral bakımından oldukça zengin içeriğe sahiptir. Bu sayede vücudunuzdaki fonksiyonların daha iyi çalışmasını sağlıyor. Böylece bağışıklık sisteminiz güçlenmiş oluyor ve soğuk algınlığını kısa sürede atlatıyorsunuz. Ayrıca bu bitkileri düzenli bir şekilde tüketmeniz durumunda soğuk algınlığı hastalığına daha az yakalanacağınızı söyleyelim.

Soğuk Algınlığına İyi Gelen Besinler ve Yemekler

soğuk algınlığına ne iyi gelir

Kısa sürede soğuk algınlığından kurtaracak besinler arasında maydanoz, roka, ıspanak, portakal, limon, fındık, ceviz, badem, yoğurt, kefir, zencefil, bal ve tarçın bulunuyor.

Kuru baklagiller, yeşil yaprakları sebzeler, C ve E vitamini bakımından zengin içeriğe sahip olan gıdalar soğuk algınlığına iyi gelmektedir. Yukarıda saymış olduğumuz besinlerin yanında onlarca farklı gıda da soğuk algınlığına karşı etkilidir.

Herkesin evinde bulabileceği bu besinleri beslenme programınıza yerleştirmenizi öneriyoruz. Bu sayede kısa süre içerisinde soğuk algınlığından kurtulabilirsiniz.

Soğuk Algınlığını Geçiren Karışımlar

soğuk algınlığına ne iyi gelir

Soğuk algınlığına iyi gelen karışımlar tarçın bal karışımı, zencefil bal karışımı, karabiberli siyah çay, zencefilli macun, zerdeçallı macun ve pekmezli keçiboynuzudur.

Vitamin ve mineral bakımından zengin içeriğe sahip olan bu karışımlar kısa sürede soğuk algınlıktan kurtulmanıza yardımcı olmakla kalmayacak, yaşam enerjinizin artmasını da sağlayacaktır. Bu sayede yorgunluk, halsizliğin neden olduğu bıkma hissinden kurtulacaksınız ve kısa süre içerisinde eski yaşam enerjinize kavuşacaksınız.


İlginizi Çekebilir
Bağışıklık Sistemini Güçlendiren SebzelerDoğal Faranjit Tedavi Yöntemleri

Soğuk algınlığı nedir?

Üst solunum yollarını doğrudan etkileyen viral bir enfeksiyon hastalığı olan soğuk algınlığı, bulaşıcı bir hastalıktır. Aynı zamanda akut, nezle veya faranjit olarak bilinen soğuk algınlığı, virüs nedeniyle meydana gelen bir rahatsızlıktır. Sıkça grip ile karıştırılan soğuk algınlığı aslında gripten farklıdır ve daha hafif seyreder.

Mevsim geçişlerinde ve kış aylarında sıkça görülen soğuk algınlığında yüksek ateş söz konusu değildir. Hafif kırgınlık, burun akıntısı ve hapşırma gibi belirtilerle kendini göstermektedir. Bağışıklık sisteminin zayıf olması soğuk algınlığının sıkça tekrarlamasına ve kolayca bulaşmasına neden olmaktadır.

Soğuk algınlığı kimlerde görülür?

Yapılan araştırma sonuçlarına göre okula giden çocuklar yılda 12, yetişkinler ise 7 kez soğuk algınlığına yakalanmaktadır. Bulaşıcı bir hastalık olan soğuk algınlığı, hapşırma, öksürme ve aynı havayı soluma gibi durumlarda kişiden kişiye kolayca bulaşmaktadır. Bu nedenle okul çağındaki çocuklarda sıkça rastlanılmaktadır. Vücudumuz soğuk algınlığına ve gribe neden olan virüslere karşı bir direnç geliştiremediği için yıl içinde sıkça soğuk algınlığı problemiyle karşı karşıya geliriz. Özellikle yaşlı, çocuk, kronik hastalığı olan kişiler ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler sıkça soğuk algınlığına yakalanırlar.

Grip ve soğuk algınlığı arasındaki fark nedir?

Soğuk algınlığını grip ile karıştırmamak gereklidir. Grip, burun, bronşlar ve akciğerler dahil olmak üzere tüm üst solunum yollarını etkileyen, influenza adı verilen bir virüsün neden olduğu viral enfeksiyondur. Soğuk algınlığına oranla daha ağır seyreder. Soğuk algınlığı ise influenza virüsünün dışındaki diğer virüslerin neden olduğu hafif seyirli bir enfeksiyondur. Hastalık influenza virüsünden dolayı kaynaklanmıyor ancak üst solunum yollarını etkiliyorsa bu durum soğuk algınlığı olarak nitelendirilir.

Soğuk algınlığı nasıl bulaşır?

Soğuk algınlığı toplumda oldukça sık görülen üst solunum yolları hastalığıdır. 1-3 gün arasında değişen kuluçka süresi ile çoğalma gösterir. Hapşırma, öksürme, tokalaşma, öpüşme ve aynı havayı soluma gibi durumlarla bulaşmaktadır. Vücuda giren virüs yüzünden burunda tahriş, kuruma, yanma ve kaşıntı hissedilir. Daha önce vücutta yayılma gösteren virüs, burunun iç yüzeyine tamamen yayılır. Birkaç saat veya birkaç gün sürebilen kuluçka süresinden sonra boğazda yanma ve ağrı hissedilir. Sonrasında ise burun akıntısı, hafif kırgınlık ve hapşırık gibi belirtilerle tamamen kendini gösterir.

5 ile 10 gün arasında iyileşme gösteren soğuk algınlığında genellikle yatak istirahatine gerek duyulmaz. Ancak hastalığın bulaşıcı olması ve çok çabuk yayılması nedeniyle soğuk algınlığı bulunan kişinin mümkünse çok fazla toplum içine girmemesi, başkaları ile tokalaşıp öpüşmemesi ve özel eşyalarını başkaları ile paylaşmaması önerilmektedir. Aksi halde çevrede oluşan bir salgın söz konusu olabilir. Bu durumda da iyileşme süreci uzayabilir.

Solunum yolu hastalıklarından birisi olan soğuk algınlığından korunmak için bazın önlemleri almamız gerekiyor. Bu önlemlere "Solunum Yolu Enfeksiyonlarından Korunma Yolları" adlı içeriğimizden ulaşabilirsiniz.

Soğuk algınlığı belirtileri nelerdir?

Genellikle hapşırma, burun akıntısı ve hafif kırgınlık şeklindeki belirtilerle kendini gösteren soğuk algınlığı griple karşılaştırıldığında oldukça hafif seyreden bir hastalıktır. Ancak bağışıklık sistemlerindeki farklılık nedeniyle kişiden kişiye görülen belirtilerin değişkenlik gösterdiğini söyleyebiliriz. En sık görülen soğuk algınlığı belirtileri boğaz ağrısı, öksürük, hapşırma, boğuk ses, boğaz kuruluğu, burun akıntısı, baş ağrısı ve hafif ateştir. Nadir olarak görülen belirtiler ise aşırı yorgunluk, titreme, kas ağrıları, göz kızarıklığı ve iştahsızlıktır.

Soğuk algınlığının yol açtığı hastalıklar nelerdir?

Soğuk algınlığı hastalığı genellikle 1-7 gün arasında geçirilebilen bir rahatsızlıktır. Bazı insanlarda ise bu süre metabolizma ve bağışıklığa bağlı olarak uzayabilmektedir. Bu durumda soğuk algınlığı ciddi hastalıklara sebep olabilmektedir. Bu hastalıklar bronşit, krup, orta kulak iltihabı, streptokok boğar ağrısı ve KOAH'tır.

Soğuk algınlığı tedavisi nasıl olur?

Toplumca doğru olarak kabul edilen bir yanlışı düzeltmek gerekirse tıpkı grip tedavisinde olduğu gibi soğuk algınlığı tedavisinde de antibiyotik tedavisinin hiçbir etkisi yoktur. Eğer soğuk algınlığı bir diğer hastalığa neden olduysa doktorunuz antibiyotik tedavisini uygun görebilir. Onun dışında antibiyotik kullanmanız herhangi bir etki sağlamayacaktır. Bazı durumlarda 2-3 hafta sürebilen soğuk algınlığı genellikle 6-7 gün içinde iyileşme gösterir. Bu süreçte bol vitaminli besinleri tercih etmeli ve dinlenmelisiniz. Ancak baş ağrınızı dindirmek için ağrı kesici kullanabilirsiniz.

Soğuk algınlığı hastaları için ne önerilir?

Soğuk algınlığının kesin bir tedavisi yoktur. İyileşme sürecinde kendinizi mikrop ve bakterilere karşı korumalı ve bağışıklık sisteminizi kuvvetlendirecek bol vitaminli besinleri tüketmelisiniz. Ellerinizi sık sık yıkamanız ve hapşırma veya öksürme sırasında kullandığınız mendili sürekli olarak değiştirmeniz iyileşme sürecine olumlu yönde bir katkı sağlayacaktır. Soğuk algınlığı nedeniyle nefes alıp vermede yaşadığınız zorluğu sıcak duş ile azaltabilirsiniz. Özellikle gece yatmadan önce sıcak bir duş almak rahatlamanızı sağlayacaktır. İlaç kullanımı için ise mutlaka doktorunuza başvurmalısınız. Özellikle 4 yaşından küçük çocuklar için soğuk algınlığı ilacının kullanımı önerilmemektedir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.