Sokak Köpeklerini Sorun Olmaktan Çıkaracak Proje; IMAL
Sokak Köpeklerini Sorun Olmaktan Çıkaracak Proje; IMAL
Türkiye, “sokak köpekleri barınaklarda mı yaşamalı?” diye tartışırken şimdilerde ortaya çıkmış bir proje var. İsmi IMAL. IMAL, aslında pet ekosistemine entegre olarak çalışan bir reklam servisi. Halihazırda hayvanseverlerin evcil hayvanları için pet shoplar, pet otelleri, pet eğitim merkezleri gibi yerlerden yaptıkları alışveriş ve hizmetlerden alınan yönlendirme hizmet bedelinin aktarıldığı bir havuzdan hayvan barınaklarına ve derneklerine yardım fonu oluşmasını sağlayan bir proje. Projenin hedefi ilk olarak Türkiye’de mevzuata uygun olarak sokak köpeklerinin hayvan barınak ve dernekleri üzerinden eğitimlerini ve tasmalandırma çalışmalarını yürütmek, barınakların kapasitelerinin arttırılması ve şartlarının iyileştirilmesine yardımcı olmak ve hayvan derneklerinin sokak hayvanları için yürüteceği inovatif çalışmalara destek vermek olduğu belirtiliyor. Başlangıçta Türkiye’de faaliyet gösterecek olan IMAL projesinin daha sonra Rusya, Amerika ve Polonya’da da faaliyete geçirilmesi planlanıyor. Proje, fonların ve havuzun tüm kullanıcılar tarafından kontrol edilebilmesini sağlayabilmek amacıyla Blockchain altyapısını kullanıyor. İşleyiş mekanizmasını Blockchain tabanlı altyapısı için Türkiye’de tamamen yasalara uygun olarak revize ederek oluşturan projenin ilk hedefi tamamen şeffaflık.
Projede Hem Alışveriş Yapan Hem de Üye İşyeri Kazanıyor
Proje, ekosisteme dahil olan tüm kullanıcılarına her alışverişlerinde IMAL token kazandırırken bir yandan da üye işyerine yönlendirilen kullanıcının yaptığı alışveriş tutarının %0.5’i oranında reklam hesabından bir kesinti yapılarak IMAL havuzu destekleniyor. Yapılan alışverişten herhangi bir komisyon ya da alışveriş tutarına ek hiçbir ücret ödemiyorsunuz. Üyeişyeri tıpkı diğer reklam platformlarında olduğu gibi IMAL reklam hesabına Türk Lirası yüklüyor ve tüm reklam ödemeleri bu hesap üzerinden gerçekleşiyor.
Online Pet Alışverişlerinde de IMAL
Ekosisteme dahil olmak isteyen online e-ticaret mağazaları da sisteme başvuru yapıp IMAL üyeişyeri olabiliyorlar. Alışveriş işlemlerinin tamamı, alışveriş sonunda oluşan bir karekodun alışveriş yapan kullanıcı tarafından IMAL uygulamasına okutturulması ile tamamlanıyor. İşlem sonunda hem evcil hayvan sahibi hem üyeişyeri hem de sokak hayvanları kazanıyor.
Doğrudan Bağış Yok!
IMAL’ın kesinlikle doğrudan bir bağış mekanizması olmadığı tüm proje dökümanlarında sık sık belirtilmiş. IMAL, sokak hayvanları için yapacağı tüm faaliyetleri ve ayrılacak olan fonu hayvan dernekleri ve barınaklar üzerinden kullanacak bir platform. Projenin web sitesine https://imal.io adresi üzerinden ulaşabilir ve whitepaper’ı da dahil birçok bilgiyi bu adresten edinebilirsiniz. Projenin global twitter adresi ise https://x.com/imal_io