Solunum Yolu Enfeksiyonları Belirtileri Nelerdir? Nasıl Tedavi Edilir?
Solunum Yolu Enfeksiyonu Nedir? Solunum Yolu Enfeksiyonları Belirtileri Nelerdir? Nasıl Tedavi Edilir?
Son günlerde Türkiye’de de görülen Koronavirüs adeta tüm dünyayı sarmış olup ölümcül etkileri olan bir hastalık türüdür. Corona ile birlikte en çok merak edilen konulardan biri de solunum yolu enfeksiyonları olmuştur. Peki solunum yolu enfeksiyonları nedir? Solunum yolu enfeksiyonlarının belirtileri nelerdir? Solunum yolu enfeksiyonları nasıl tedavi edilir? Solunum yolu enfeksiyonları hakkında bilinmesi gereken tüm bilgileri bu içeriğimizde derledik. İşte solunum yolu enfeksiyonları hakkında sorulan soruların cevapları…
Solunum Yolu Enfeksiyonu Nedir?
Soğuk algınlığı olarak da bilinen solunum yolu enfeksiyonları ülkemizde sıklıkla görülmekte olup en çok yakalanılan hastalık çeşitlerinden bir tanesidir. Soğuk algınlığı, grip, larenjit, farenjit, sinüzit, bademcik iltihabı ve difteri gibi farklı çeşitleri olan solunum yolu enfeksiyonları sürekli görülmekte olup en yaygın virüs türlerindendir. Her bir virüs için farklı tedavi çeşitleri olup kolayca aşılabilen bu hastalıklar bağışıklık sistemlerine göre farklılık göstermekte, bazı insanlarda ağır bir hastalık süreci yaşatmakta hatta ölüme bile sebep olabilmektedir.
Solunum Yolu Enfeksiyonları Nasıl Bulaşır? Solunum Yolu Enfeksiyonlarının Nedeni Nelerdir?
Neredeyse 200 farklı çeşit virüsün ortaya çıkardığı etkiler Solunum Yolu Enfeksiyonları olarak adlandırılıp çok hızlı yayılabilen ve bulaşıcı bir hastalık türüdür. İnsandan insana kolaylıkla bulaşan solunum yolu hastalıkları ortak kullanım alanlarından, tokalaşmaktan, hasta bir kişi ile yakın temas kurmaktan birlikte yiyilen yiyecek ve içeceklerden bulaşabilmektedir. Ayrıca öpüşme, öksürme ve hapşırma yoluyla virüsler diğer insanlara bulaşabilir. Bazı bakteri türleri de solunum yolu enfeksiyonlarına sebep olmakla birlikte enfekte olan yüzeylere dokunulup sonrasında yüz, ağız ve buruna dokunulursa da hastalık sağlıklı bireylere bulaşmış olur.
Solunum Yolu Enfeksiyonları Belirtileri Nelerdir?
Üst solunum yolu enfeksiyonları veya soğuk algınlığı olarak da bilinen virüsler sağlıklı bir bireyin vücuduna bulaştıktan sonra bağışıklığa göre 1-3 gün içerisinde etkisini göstermektedir. Hastalık semptomları virüsün türüne göre, fiziksel yapıya göre, yaşa göre ve yine bağışıklık sistemine göre 7-10 gün arasında görülmekte olup daha uzun ve ağrılı süreçlere de yol açabilmektedir. Solunum yolu Enfeksiyonları belirtileri ise; üşüme ve öksürük, baş ağrısı, yüzde basınç,, kulak ağrısı, boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı, kırıklık ve hapşırma olarak bilinmektedir. Bu semptomların bir veya birden kaçını yaşayan insanlar solunum yolu enfeksiyonlarına maruz kalmış olabilirler.
Solunum Yolu Enfeksiyonları virüslerin türlerine göre farklı semptomlar ve belirtiler gösterebilmektedir. İşte en sık görülen solunum yolu enfeksiyonlarının belirtileri;
Soğuk Algınlığı Belirtileri
- Hapşırma
- Öksürük
- Burun Akıntısı ve Tıkanıklığı
- Boğaz Ağrısı
- Baş Ağrısı
- Nadiren Görülen Ateş
Grip Belirtileri
- Yüksek Ateş
- Baş Ağrısı
- Titreme
- Vücut Ağrısı
- Halsizlik ve Yorgunluk
Sinüzit Belirtileri
- Baş Ağrısı
- Yüz ve çevresinde görülen ağrı ve basınç
Solunum Yolu Enfeksiyonları Nasıl Tedavi Edilir? Solunum Yolu Enfeksiyonlarının Tedavisi Var Mıdır?
Solunum yolu enfeksiyonları için gerekli tedavi yöntemleri var olup bunlar allopathic ilaçlar ve doğal yollarla sağlanabilmektedir. Solunum yolu enfeksiyonlarının tedavisi için kullanılan antibiyotikler uzmanlara göre hastalık sürecini hafifleten ve daha uzun sürede etki eden tedavi çeşidi olarak biliniyor. Doktorların bu hastalıkları tedavi etmekte tavsiye ettikleri yöntemler ise bol sıvı tüketimi ve evde doğal yollarla hazırlanabilecek vitamin dolu şifalardır.
NeOldu.com