Sonbaharda Yapraklar Neden Dökülüp Sararır?
Yapraklar Neden Sararır?
Dizilerde filmlerde sürekli olarak son baharda yaprakların dökülüp sarardığını görürüz. Aslında bu romantik bir ortam olmasının yanında, güzel de bir doğa olayı olarak karşımıza çıkmaktadır. Peki yaprakların sonbaharda neden sararıp döküldüğünü hiç düşündünüz mü?
İşte son derece romantik bir ortam yaratan dökülen yaprakların sararmasının nedeni;
Yapraklar; bitkilerin soluma, terleme ve besinlerini hazırlayan işlevi olan bir organdır. Bunu şuna benzetebiliriz. Bizler nasıl ki akciğerimizle soluma, terleme gibi işlevlerimizi yerine getiriyorsak, yapraklar da bir bitki için aynı işlevi görüyorlar.
Bitkilerin çoğu kışın yaprak döker; kış gelince bazı iğneli yapraklara sahip ağaçlar yaprak dökmez. Buna en iyi örnek olarak hepimizin bildiği çam ağacı gösterilebilir.
Yapraklar ilkbahar aylarında tomurcuklar şeklinde filizlenir ve daha sonra da açmaya başlar.
Sonbahar ayları yaklaştığı zaman ağaçlar boynunu eğer ve akciğerleri olan kendilerini bir elbise gibi süsleyen yapraklara veda ederler. Bu vedalaşma İlkbahara kadar olacaktır.
Neden Yapraklar Kışa Doğru Dökülüp Sararır
Sonbahar geldiği zaman güneşin gücü azalır, bundan dolayı bitkiler ışık alıp kendilerine besin yapmaz olurlar. Biliyoruz ki bitkilerin temel besin kaynağı su ve güneştir. Kendine besin alamayan bitkiler o zaman bütün gücünü gövdesine verir ve artık üzerine giysi olan, nefesini sağlayan yapraklara verecek besini yoktur. Bundan dolayı da besinsiz kalan yapraklar, günden güne sararır ve dökülür. Bir insan düşünün nasıl besinsizlikten sararıp soluyorsa yaprağın da bir insandan hiçbir farkı yoktur.
Bahar geldiği zaman tekrardan güneşin besinini alan bitkiler yeniden canlanır ve yeşerir. Güneşten alınan ışınlarla besin sağlayan bitkiler yapraklar açmaya başlar. Sonbahar ise güneşin yoksunluğundan ve besinsizlikten dolayı dökülür ve sararır. İşte bu kadar basit.
Benzer İçerik Önerileri | |
---|---|
Sonbahar Sendromundan Kurtulma Yolları | Sonbaharda Gidebileceğiniz Tatil Yerleri |