Stockholm Sendromu Nedir? Belirtileri, Tedavisi ve Hikayesi

Rehine ile alıkoyan kişi arasında oluşan duygusal bağa denen stockholm sendromunun belirtilerini, tedavisini ve hikayesini yazımızda detaylıca inceledik.
Stockholm Sendromu Nedir? Belirtileri, Tedavisi ve Hikayesi

Tehlike altında kalan bir insanın hayatta kalabilmek için verdiği uğraş sonucunda ortaya çıkan stockholm sendromu, günlük hayatta birçok probleme yol açmaktadır. Kişinin kullanılmasına ve ondan faydalanılmasına neden olan bu rahatsızlığın bir an önce tedavi edilmesi gerekir. Bu içeriğimizde stockholm sendromu nedir, belirtileri nelerdir ve nasıl tedavi edilir gibi soruların cevabını vereceğiz.

İşte stockholm sendromu hakkında her şey...

Stockholm Sendromu Nedir?

Stockholm Sendromu

Stockholm sendromu, rehin alınan kişinin, bu süre içerisinde suçluyla empati kurması ve zamanla rehin alan kişinin haklı olduğunu düşünmeye başlamasıdır. Suçlu rehin aldığı ya da alıkoyduğu kişinin kendisine saygı duymasını ve sevmesini sürekli emreder.

Rehinenin mecburen baş eğmesi ve bu durumu kabullenmesi, zamanla suçlu kişiyi haklı çıkarmasına neden olur. Hatta yaşanmış bazı olaylarda rehine ve suçlu arasında duygusal bağların oluştuğu da gözlemlenmiştir.

Stockholm Sendromu Kimlerde Görülür?

Stockholm Sendromu

Stockholm sendromu bazı kişilerde daha fazla rastlanılmaktadır. Bunlar aile içi şiddet gören kişiler, hayat kadınları, taciz-tecavüze uğrayanlar ve hapishane deneyimi yaşayanlardır. Bu kişilerde stockholm sendromunun görülme ihtimali çok daha yüksektir.

Stockholm Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Stockholm Sendromu

Stockholm sendromuna sahip olan kişilerde normal insanlarda olmayan belli başlı belirtiler görülmektedir. Kendini sömürücü perspektifinden görme, istismar için kendini suçlama, kötüye kullanımı önleme gücüne sahip olma inancı, alıcılaştırma ve küçük bir iyilik için bile yoğun şükran duygusu hissetme bu rahatsızlığın belirtileridir.

Yukarıda saymış olduğumuz belirtiler sizde ya da çevrenizdeki birinde varsa bir an önce doktora başvurmalısınız. Çünkü bu rahatsızlık insanların kolay bir şekilde kullanılmasına aracı olmaktadır. Bu gibi durumları önlemek için uzman bir doktor tarafından tedavi şarttır.

Stockholm Sendromu Tedavisi

Stockholm Sendromu

Stockholm sendromunu tedavi etmek için ilk olarak kişinin travma izlerinin silinmesi gerekiyor. Bu yüzden kişilere bilişsel davranış terapisi ile danışmanlık ya da psikolojik destek uygulanmalıdır. Böylece kişide bu soruna yol açan travmanın etkileri en düşük seviyeye indirilir.

Tedavi sürecinde doktorlar kişiye neler olduğunu, sürecin hangi aşamalara sahip olduğunu ve neden olduğunu detaylı bir şekilde açıklar. Bu sayede de kişinin etkili bir başa çıkma mekanizması geliştirmesi sağlanır.

Stockholm Sendromu Hikayesi

Stockholm Sendromu

Stockholm sendromu ilk kez 1973'te İsveç'te bir banka soygunu sırasında yaşanır. Bankayı soymak için sabah saatlerinde elinde silah ve patlayıcılarla bankaya giren Jan Erik Olsson, banka çalışanlarından üç kişiyi rehin aldı ve isteklerini polislere bildirdi.

Olsson, hem cezaevinde olan yakın arkadaşını hem de oldukça yüklü bir miktar para ve hızlı bir araç ister fakat Olsson'un sadece arkadaşını getirirler. Diğer istekleri içinde Olsson oyalanmaya başlar. Tüm dünya bu hırsızlık olayını duymaya başlar. Stockholm halkı zamanla polisin çok sert tavırlar takındığını ifade etmeye başlar.

Stockholm Sendromu

Bir süre sonra bankadan bir patlama sesi duyulur. Olsson ve arkadaşı bankanın kasasını patlatır. Bunun üzerine polis, hırsızları ve rehineleri bankaya kilitler. Sadece ufak bir delikten yemek alışverişi yapılır. Ardından polis daha fazla dayanamaz ve delikten gaz sıkmaya başlar. Olsson ve arkadaşı ise teslim olmak zorunda kalır.

Buraya kadar her şey çok normal ve olması gerektiği gibi gelir fakat asıl garip durum Olsson hakkında rehinelerin verdiği ifadeler olur. Çünkü rehineler Olsson'un kendilerine iyi davrandığını ve asıl suçlunun polis olduğunu söyler. Bu ifadeler dünyada büyük yankı uyandırdı. Olsson'a karşı kendilerini o kadar yakın hissettiler ki içlerinden bir tanesi nişanlısını terk edip Olsson'un hapishaneden çıkmasını bekledi. Olumlu ifadelerin sonunda ise Olsson 8 yıl boyunca cezasını çekti.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Aşırı Empati Sendromu Belirtileri ve TedavisiCam Tavan Sendromu Nedir?
Anti Ego Muhalifliği Nedenleri ve TedavisiOthello Sendromu Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Pazartesi Sendromu Nedir?Peter Pan Sendromu Belirtileri ve Tedavisi
Tükenmişlik Sendromu Nedenleri ve Tedavisi30 Yaş Sendromu Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Stockholm sendromu ne demek?

Stockholm sendromu kişinin kendisine eziyet eden bireye duygusal olarak bağlanmasına denmektedir. Bu sendroma sahip olan kişiler kendi düşüncelerinden daha çok karşısındaki kişilerin düşüncelerini önemserler. Buna göre de hareket ederler.

Stockholm sendromu semptomları nelerdir?

Stockholm sendromu bazı belirtilerle kendisini göstermektedir. Bunlar küçük bir iyilik için bile yoğun minnet duygusu hissedilmesi, akılcılaştırma, şiddeti ve şiddet tehdidini kabul etmeme, istismar için kendini suçlama eğilimi gösterme ve kötüye kullanımı önleme yetkinliğine sahip olduğunu düşünmedir.

Stockholm sendromu gerçek mi?

Stockholm sendromu 1973 yılında İsveç'in başkentinde yaşanan bir olaydan adını almaktadır. Bu olayda bir banka soyguncusu tarafından 6 gün boyunca rehin tutulan banka görevlisi bir kadın duygusal olarak suçluya bağlanmaktadır.

Stockholm sendromu hastalık mıdır?

Bu sendrom birçok ülkede baskı altında kalan veya kaçırılan insanlarda görülen bir tür hastalıktır. Bu rahatsızlık kişilerin kendi düşüncelerinden daha çok kendilerine acı çektiren insanların düşüncelerine alışması sonrası ortaya çıkmaktadır. Daha sonra da bu düşünceleri kendi düşüncesiymiş gibi savunmaktadır.

İnsan neden katiline aşık olur?

Baskı belli bir yoğunlukta ve sürekli olduğu takdirde kişi bundan kurtulmanın tek yolunun katilinden geçmekte olduğuna inanmaktadır. Bunun sonucunda ise kişi zalime ve katiline aşık olmaktadır.

YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum