Subliminal Mesaj Nedir? Tarihçesi ve Örnekleri
Subliminal Mesaj Nedir ve Örnekleri Nelerdir?
Son zamanlarda sıkça duyduğumuz subliminal mesaj, kişinin bilinçaltına, kişiden izinsiz şekilde verilen mesajlardır. Bu mesajlar kimi zaman bir resimde, kimi zaman bir kitapta kimi zaman ise bir filmde karşımıza çıkabilir. Peki subliminal mesaj tam olarak nedir, nasıl anlaşılır ve örnekleri nelerdir?
İşte izinsizce bilinçaltımıza yerleştirilen subliminal mesaj hakkında bilgiler;
Subliminal Mesaj Nedir?
İnsan bilincinin fark etmediği fakat bilinçaltı tarafından algılanan yönlendirici resimlere ve ses efektlerine verilen isimdir. Subliminal mesajlar, yerleştirildikleri görseller veya sesler içinde gözümüz ya da kulağımız tarafından çoğu zaman algılanamamaktadır fakat bilinçaltında biriken bu mesajlar kişilerin fikirlerini yönlendirebilmeyi sağlamaktadır.
Subliminal mesajlar, en çok da satın alma kararlarımızı etkiler. Pazarlamada markaların büyük sıklıkla kullandığı subliminal mesajlar bilinç altımıza yer ediyor.
Subliminal Mesajın Tarihçesi
Subliminal mesaj olgusunu icat eden kişi Alman A. W. Volkman’ dır. 1859 yılında icat ettiği “Takistoskop” cihazı ile insanları ikna etme ve düşüncelerini yönlendirme konularında çağ atlandı. Takistoskop cihazı çalışma prensibi; saniyenin 3.000 de 1’i hızında açılıp kapanan objektif kapağı ile anlık görseller yansıtılarak bilinç tarafından algılanamayan fakat bilinçaltımıza gönderilen mesajlar verebilmesidir. Yansıtılan görsellerde yazılar da olabilmekte ve bu mesaj 5 saniyede aralıklar ile yansıtılmaktadır.
Takistoskop cihazının ilk uygulamaları 1920li yıllarda İngiliz ulusal yayın kanalı BBC tarafından uygulanmıştır. Radyo icat edildiğinde toplumda radyonun kötü olduğuna ve onu dinlemenin günah olduğuna yönelik bir inanış hakimdi. Bu algıyı değiştirmek için BBC bir yöntem denedi. Radyodaki sesin arka planında radyonun iyi bir icat olduğu, onu dinlemenin iyi olduğu vs. tarzında telkinlerin yer aldığı düşük sesler vardır. Bu sesler çok düşüktü anlaşılamıyor fakat duyulabiliyordu. Bu da bilinçaltının algılayabilmesi için yeterliydi. Teknik başarılı olmuş ve halkın radyoya kötü bakışı değişmeye başlamıştı.
Diğer bir örnek ise yine İngilizler tarafından uygulamaya alınmıştır. 2. Dünya Savaşı sırasında Londra bombalanırken gözetleme kulesindeki askerler uçakların dost uçağı mı yoksa Alman uçağı mı olduklarını kısa sürede tanıyıp alarm veremedikleri için savunma hattı geç kalıyor ve büyük kayıplar veriliyordu.
Amerikalı Dr. Samuel Renshaw konu hakkında takistoskop cihazı kullanmayı önerdi ve askerlere bu cihaz ile eğitimler verdi. Gözetleme yapan askerlere ve pilotlara verilen eğitim ile uçakların daha uzaktayken tanınması aynı zamanda görüş yeteneklerinin geliştirilmesi sağlanıyor. Aynı uygulama Amerikan askerlerinde de başarı sağlayınca cihazın popülerliği bir anda arttı.
Subliminal Mesajlar Nasıl Veriliyor?
Uzmanların araştırmalarına göre bilinçaltına en çok etki eden konular cinsellik ve ölümdür. Bu iki konu insanın yaratılış gayesi gereği önemlidir. Bunu fark eden reklam endüstrisi gizli mesajlarını cinsellik ve ölüm üzerine kullandıklarında satışların arttığını gözlemlemişlerdir. Özellikle reklam afişlerinde gizli semboller bolca kullanılmaktadır. Yine çizgi filmlerde çocukların bilinçaltına cinsellik içeren mesajlar ile girilmektedir.
Cinsellik ve ölümden sonra en çok kullanılan semboller mason sembolleridir. Hedef kitlesi ayır etmeksizin çocuklardan yetişkinlere geniş yelpazede mason sembolleri kullanılarak subliminal mesajlar verilmektedir. Mason sembolleri cinsellik temalı mesajlar ile birlikte verilmek suretiyle etkileri daha da arttırılmaktadır.
25. Kare Yöntemi
Subliminal mesajlar; dizilerde, filmlerde, çizgi filmlerde, müziklerde, reklamlarda ve reklam afişlerinde sıkça kullanılmaktadır. Video görüntülerde 25. kare olarak geçerler. İnsan beyni saniyede 24 kare algılayabilir ve bu görüntüleri birleştirerek akıcı forma getirebilir. 25. kare ise subliminal mesajların verildiği yerdir. Buraya konan mesajlar ya da görseller göz tarafından kaydedilir fakat beyin tarafından anlık işlenemezler. Bilinçaltına atılırlar ve orada saklanırlar. Bilinçaltına gönderilen sinyaller fikir ve davranışlarda farkında olmaksızın değişikliğe sebep olurlar.
Amerika Birleşik Devletleri’nde yapılan bir deneyde sinemaya gelen insanlara takistoskop ile filmdeki algılayamadıkları 25. kare görüntülerde “Kola iç ve mısır ye!” şeklinde mesajlar gönderilmiştir. Her 5 saniyede bir tekrar eden mesajın sonucu şaşırtıcıdır. Mısır ve kola satışları %60 civarında artmıştır.
Aynı uygulama soğuk savaş döneminde Rus sinemalarında kola satışını artırmak ve kolaya olan tepkiyi kırmak için uygulanmıştır. Hollywood filmlerini izleyenlerin kola içme isteği artmış ve uygulama başarıya ulaşmışlardır.
Subliminal Örnekler
Posterlerde ya da dizi ve filmlerin içinde yer alan resimler, şekiller ile yapılan subliminal mesajlar bulunmaktadır. İzlediğiniz filmin geçtiği sahnelerin içine gömülü şekilde birtakım figürler verilebilir. Örneğin odada çekilen sahnede ön planda gelişen olaylara odaklanırsınız ve duvarda asılı küçük resimde ne olduğunu fark etmezsiniz.
Duvarın desenine dikkat etmezsiniz ya da pencerenin önündeki nesneler, küçük objeler dikkatinizi çekmez.
Buradaki semboller siz farkında olmadan bilinçaltınız tarafından alınır ve işlenir. Verilmek istenen mesajı farkında olmadan alırsınız.
Subliminal Mesajlar Kanun İle Yasaklandı
Subliminal mesajlar, Amerika ve İngiltere’ de etkisinin anlaşıldığı o tarihlerden itibaren yasaklanmıştır. Ülkemizde de 6112 Sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanun'un 9. maddesinin 2. fıkrası gereği "Ticari iletişimde bilinçaltı teknikleri kullanılamaz.” açıklamasıyla TBMM’ de kabul edilerek yasaklanmıştır. Buna rağmen dizler, filmler ve reklamlar hala daha kullanmaya devam etmektedir çünkü ülkemizde hala denetim yapacak kurul bulunmamaktadır.
Algı Yönetimi Nedir? | Algı Operasyonu Nedir? |
---|
Subliminal mesajlar etkili midir?
Subliminal mesajların etkililiği henüz tam olarak kanıtlanmamıştır ve bu konuda yapılan araştırmalar devam etmektedir. Ancak, bazı insanlar subliminal mesajların davranışları, düşünceleri ve tercihleri üzerinde etkili olduğunu iddia etmektedir.
Subliminal mesajlar yasal mıdır?
Yasal durum, ülkeden ülkeye farklılık göstermektedir. Bazı ülkeler subliminal mesajların kullanımını yasaklamıştır, ancak bazı ülkelerde yasal olarak kullanılabilir.
Subliminal mesajlar sadece reklamlar da mı kullanılır?
Hayır, subliminal mesajlar sadece reklamlar değil, aynı zamanda filmler, müzik ve benzeri medya araçlarında da kullanılabilir.