Süleymaniye Camii Özellikleri, Sırları ve Hikayesi

Her yıl binlerce turist tarafından ziyaret edilen Süleymaniye Camii ne zaman yapıldı, mimari özellikleri, sırları ve tarihi nelerdir?
Süleymaniye Camii Özellikleri, Sırları ve Hikayesi

Süleymaniye Camii Hakkında Bilgi

Süleymaniye Camii'nin inşası Kanuni Sultan Süleyman'ın isteğiyle 1551 yılında başlamış 1558 yılında tamamlanmıştır. Cami, İstanbul Eminönü'nde Süleymaniye bölgesinde Mimar Sinan tarafından inşa edilmiştir. Klasik Osmanlı Mimarisi tarzında yapılan eserin etrafında medrese, hastane, hamam, kütüphane ve aşevi gibi birçok tarihi yapı bulunmaktadır.

İşte İstanbul'un hem tarihi hem manevi güzelliklerinden biri olan Süleymaniye Camii hakkında bilgi;

Süleymaniye Camii Mimari Özellikleri

Süleymaniye Camii Hakkında Bilgi

Süleymaniye Camii, Osmanlı dönemi mimarisine ait en önemli eserlerden birisi olarak günümüzde yerli ve yabancı birçok turistin ilgisini çekmektedir. Bu ihtişamlı caminin kubbesi 53 metre yüksekliğinde ve 27.5 metre yarıçapındadır. Kubbe yarım kubbe ile dayanıklaştırılmıştır. Caminin avlusunun 4 köş noktasında görkemli minareler bulunmaktadır. Minarelerin boyutlarının birbirinden farklı olması Süleymaniye Camii'e özel bir tasarımdır. Avlunun kuzey bölümünde bulunan minareler ikişer şerefeli ve 56 metre boyutunda inşa edilmiştir. Bu iki minare son cemaatin giriş cephesi duvarının köşesindedir. Diğer iki minare ise camiye bitişik olarak inşa edilmiştir. Üçer şerefeli yükseklikleri 76 metre olan minareler ise bu yapıyı etkileyici kılmaktadır.

Süleymaniye Camii Hakkında Bilgi

Mimar Sinan'ın hesaplarına göre en sağlıklı aydınlatmayı sağlamak için caminin ana kubbesinde 32 adet pencere yapılmıştır. Cami avlusunun çevresinde toplam 28 revak bulunmaktadır. Süleymaniye Camii'nin tam ortasındaki şadırvan bu yapıya etkileyici bir görüntü sağlamaktadır. Süleymaniye Camii'nin en önemli özelliklerinden birisi ise başarılı akustiğidir. Mimar Sinan akustiğin sağlanması amacıyla caminin çeşitli noktalarına içi boş küpler yerleştirmiştir. Caminin iç mekanı estetik açıdan sade ve ferah olarak tasarlanmıştır. Caminin duvarlarında Osmanlı mimarilerinde sıkça rastladığımız hat sanatının en güzel örnekleri yer almaktadır. Bu eserler dönemin en iyi sanatçısı Ahmet Karahisari ve onun kadar yetenekli öğrencisi Hasan Çelebi'ye aittir. Kubbede aşağıdan okunacak şekilde büyük harflerle Nur Suresi yazılmıştır. Süleymaniye Camii'nde kullanılan çiniler İznik'ten getirtilmiştir. Dönemin en ünlü vitray ustası Sarhoş İbrahim'in Caminin camlarında emeği geçmiştir. Süleymaniye Camii ilk açıldığı zamanlarda aydınlatmasını yüzlerce kandille sağlarmış. Mimar Sinan büyüleyici zekasıyla kandillerden çıkan dumanın oluşturduğu isi bir noktada toplayarak bunlardan mürekkep elde etmeyi başarmış elde edilen mürekkeple de önemli fermanlar yazılmıştır.

Mimar Sinan'ın Süleymaniye Camii'ndeki Akustik Çalışmaları

Süleymaniye Camii Hakkında Bilgi

Mimar Sinan'ın camide önem verdiği noktalardan birisi akustiktir. Sinan bu konuya çok fazla kafa yormuş ve caminin inşaatı beklenenden çok daha uzun sürmüştür. Mimar Sinan'ı çekemeyen çevresindeki insanlar, Kanuni Sultan Süleyman'a Sinan'ın cami için yeteri kadar çaba sarf etmediğini ve hatta inşaat sırasında içerde nargile tüttürdüğünü söylerler. Buna sinirlenen Sultan Süleyman camiye gider ve Mimar Sinan'ı nargile içerken bulur. Açıklama istediğinde ise Mimar Sinan Padişah'a nargilenin içinde tütün bulunmadığını, sadece suyun fokurdama sesinin camide nasıl duyulduğunu anlamak, akustiği ölçmek için nargile içtiğini söyler.

Süleymaniye Camii Nerededir ve Nasıl Gidilir?

Süleymaniye Camii Hakkında Bilgi

Süleymaniye Camii kendi adını aldığı Süleymaniye Mahallesi'nde Fatih ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır.

Özel araç ile gelecek ziyaretçiler, galata Köprüsünden Eminönü'ne doğru giderken köprüden sağa doğru ayrılıp, İstanbul Ticaret Üniversitesi'nin önünde bulunan ışıklardan sola doğru yokuştan yukarı çıktığınızda karşınıza çıkan tabelaları takip ederek kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Alternatif olarak Kabataş - Bağcılar tramvay hattı ile Laleli Üniversite Durağında inildiğinde kısa bir yürüyüş sonrası kolayca erişilebilir.

 İçerik Üreticisi
YORUMLAR (9)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
9 Yorum