Hangi Supplement Ne İşe Yarar? En İyi 7 Supplement Tavsiyesi

Supplementler, spor yapanların vazgeçilmez destekçileridir. Bu İçeriğimizde en iyi supplement çeşitleri yer alıyor. İşte supplement tavsiyeleri...
Hangi Supplement Ne İşe Yarar? En İyi 7 Supplement Tavsiyesi

En İyi Supplement Çeşitleri

Vücudun ihtiyacı olan besinleri karşılamada etkili bir rolü olan supplementler genellikle kilo almak veya kilo vermek amacıyla kullanılır. Fitness sporu ile uğraşanlar ise hızlıca kas geliştirmek ya da atletik performanslarını arttırmak amacıyla supplementleri kullanılır. Supplementler piyasada toz veya kapsül halindeki satılmaktadır.

En İyi Supplement Çeşitleri Listesi

SıraÜrünEtkisiTüketim (Gün)
1Protein TozuKas Hacmi Arttırır1-3 Ölçek
2KarbonhidratEnerji Sağlar1 Ölçek
3Amino AsitYağ Yakar1 Adet
4BCAABüyümeyi Sağlar1 Ölçek
5Creatine (Kreatin)Kaslara Enerji Aktarımı Yapar1-3 Ölçek
6L-Carnitine(L-Karnitin)Kas Erimesini Engeller1 Ölçek
7Glutamine (Glutamin)Bağışıklık Sistemini Güçlendirir1-3 Ölçek
Amazon
Fiyatlarını Gör
Supplement
Çeşitleri
Aradığın
Fiyatları Gör

En İyi 7 Supplement Çeşidi Tavsiyesi

En bilinen ürünler ise; protein tozları, amino asitler (BCAA), kreatin, yağ yakıcılar ve testesteron arttırıcılardır. İşte en iyi supplement çeşitleri.

1. Protein Tozu

Supplement Çeşitleri

Proteinler vücudun yapı taşları arasında yer alır. Özellikle kasların yapısında görev alır ve onların beslenmesini ve tamir edilmesini sağlar. Sporcular için vazgeçilmez olan besin takviyeleri arasında her zaman ilk sıradadırlar. Spor yaparken harcanan protein miktarını takviye etmek önemlidir. Eğer yeterli miktarda alınmıyorsa vücut depoladığı proteini kullanır. Genelde kaslar içinde yoğun olan protein yakılınca kas hacmi azalır ve güçte düşüş yaşanır. Bunun yaşanmaması için spor yapanların ya da yeterli protein alamayanların mutlaka kullanması gereken supplementler arasındadır. 

Amazon
Fiyatını Gör
Protein
Tozu Çeşitleri
Aradığın
Fiyatı Gör

2. Karbonhidrat

Supplement Çeşitleri

Karbonhidratlar basit şekerlerdir. Yapı taşı olan glikoz, vücudun ihtiyacı olan temel enerjinin üretimini sağlar. Karbonhidrat yeterli değilse vücudun enerjisi de yeterli olmayacaktır. Hücrelerin ve organların düzgün çalışması için gerekli olan ve vücutta en çok bulunan üçüncü besin türüdür. Spor yapanların olmazsa olmazları arasında yer alır. Yediğimiz besinlerin çoğunda bulunduğu için dışarıdan takviye edilmesine pek ihtiyaç duyulmaz. Sıkı diyet yapan profesyonel sporcular ya da kilo almak isteyen kişilerin genelde tercih ettiği besin takviyesidir. 

Amazon
Fiyatını Gör
Karbonhidrat
Takviyeleri
Aradığın
Fiyatı Gör

3. Amino Asit

Supplement Çeşitleri

Proteini oluşturan moleküllerdir. Olmazsa olmazlar arasında yer alırlar. Çok fazla çeşitleri olan amino asitlerin 20 çeşidi proteinleri oluşturanlardır. Bunlar arasında 10 çeşit ise temel amino asitler olarak sayılırlar ve vücutta yeterli miktarlarda sentezlenemezler. Mutlaka dışarıdan alınması gereklidir. Besin takviyesi olarak alınan amino asitler protein sentezini arttırırlar. Gelişmeyi ve büyümeyi tetikleyerek hızlı sonuçlar almayı kolaylaştırırlar. Protein tozunun bir önceki evresi gibi düşünülebilir. Amino asit takviyesiyle vücudun proteini üretmesi sağlanır. 

Amazon
Fiyatını Gör
Aminoasit
Takviyeleri
Aradığın
Fiyatı Gör

4. BCAA

Supplement Çeşitleri

Açılımı Branced Chain Amino Acids (Dallanmış zincirli amino asitler) manasına gelir. Yukarıda bahsettiğimiz insan vücudunun üretemediği mutlaka dışarıdan alması gereken lösin, izolösin ve valin amino asitlerini içerirler. Amino asitlerin özel olarak ayrıştırılmış 3 molekülünden oluşan bu takviye, spor yaptıktan sonra tüketilen vücut kaynaklarının hızlıca doldurulmasını ve kaslarda yıkım adı verilen olgunun önüne geçilmesini sağlar. Ayrıca büyüme hormonu salgılanmasını sağlar.

Amazon
Fiyatını Gör
BCAA
Takviyeleri
Aradığın
Fiyatı Gör

5. Creatine (Kreatin)

Supplement Çeşitleri

Bir çeşit amino asit olan kreatin, vücutta böbrek, karaciğer ve pankreasta sentezlenebilen bir besindir. Vücutta doğal olarak üretilir ve genelde kaslarda depolanır. Kreatin ATP üretiminde yani enerji ihtiyacına cevap istendiği durumlarda devreye girer. Örneğin ani koşmak gerektiğinde ya da hızlı tempo geçişlerinde patlama etkisi yaparak kaslara gerekli enerjiyi verirler. Bir nevi kasların içindeki küçük bataryalardır. Normal bir insanın günlük ihtiyacı 1-2 gram civarındayken sporcularda bu miktar 5-6 gram seviyelerindedir. Vücut bu miktarı üretemeyeceği için dışarıdan alınması gerekir. Sadece beslenerek alınması durumunda 1 kg et tüketildiğinde yalnızca 1 gr Kreatin alınabildiği için supplement olarak almak tercih edilir.

Amazon
Fiyatını Gör
Creatine
Çeşitleri
Aradığın
Fiyatı Gör

6. L-Carnitine (L-Karnitin)

Supplement Çeşitleri

Yağ yakıcı olarak bilinirler. Bir çeşit amino asit olan L-Karnitin, yağ hücrelerini enerjiye çeviren ve gerekli enerji ihtiyacını buradan karşılamaya yarayan moleküllerdir. Normalde insan vücudunda günlük 20-25 mg yeterli gelirken yoğun spor yapanlarda ve stres altındaki durumlarda bu miktar 50-60 kat artarak 1000-1200 mg seviyesine çıkabilir. Böyle durumlarda takviye edilmesi gereklidir. Yetersiz L-Karnitin ihtiyacı, kaslardaki proteinler parçalanarak üretilir. Bu kasların erimesi demektir. Yeterli alındığı zaman yağsız kas kütlesi gelişimi, yağ dokusunun azalması, dayanıklılık sağlayarak yorgunluk ve bitkinlik hissi yaşanmasını engeller. Hücrelere taşınan oksijen miktarını arttırarak kaslara taşınan oksijeni ve dolaylı olarak gücü de arttırır.

Amazon
Fiyatını Gör
L-Carnitine
Çeşitleri
Aradığın
Fiyatı Gör

7. Glutamine (Glutamin)

Supplement Çeşitleri

Önemli aminoasitler arasında yer alan moleküldür. Vücutta salgılanıyor olsa da son yıllarda yapılan araştırmalar diğer amino asitlere göre kas korunumu bakımından daha önemli olduğunu ortaya çıkarmıştır. Bağışıklık sistemini güçlendiren bu Glutamin, genelde kaslarda bulunur ve bağırsaklar tarafından da kullanılır. Yeterli alınmadığı zaman kaslar kullanılarak vücut tarafından elde edilir ve kas kaybı yaşanmasına sebep olur. Yoğun spor yapan kişiler için kas kütlesinin korunması bakımından takviye alınması gerektiği söylenmektedir.

Amazon
Fiyatını Gör
Glutamin
Çeşitleri
Aradığın
Fiyatı Gör
İlginizi Çekebilir
Kas Geliştiren ve Güçlendiren 25 Doğal YiyecekEn Hızlı Vücut Geliştirme İlaçları

Supplement nedir?

Supplement kısaca vücuda alınan takviye besin manasına gelir. Vücudun üretemediği ya da yetersiz miktarda ürettiği besinleri dışarıdan tamamlamak için ortaya çıkmışlardır. Protein, amino asit, karbonhidrat, bcaa, creatine, l-carnitine, glutamine başlıca supplementler olarak söylenebilir.

Profesyonel spor yapan kişilerde vücudun yeterli miktarda üretemediği besinleri dışarıdan almak gereklidir. Sağlık sorunu olmayan kişilerde vücut aslında bu besinleri üretebilmektedir fakat bunun bir bedeli olmaktadır. Örneğin ağır spor yapan kişilerin alması gereken protein için yüksek miktarda et tüketmeleri gereklidir. Et tüketildiği zaman onunla birlikte karbonhidrat ve yağlar da tüketilmiş olur.

Vücudun ihtiyacından fazla miktarda kalori alması demek kilo artışı ve yağlanma demektir. Doğadaki çoğu besin maddesi tek başına bulunmaz. Yukarıda örneğini verdiğimiz gibi en yağsız eti de tüketseniz belli miktarda yağ, karbonhidrat ve bazı mineralleri tüketmiş olursunuz.

Bilim insanları vücudun sadece ihtiyacı olan maddeyi alması için çalışmalar yapmışlar ve ayrıştırdıkları besinleri supplement adıyla kullanıma sunmuşlardır. Supplementler tek tip olabileceği gibi vücut ihtiyacına uygun olarak belli oranlarda karıştırılmış şekilde de satılır. Böylece yapılan spora ve ihtiyaca göre vücut desteklenmiş olur.

Supplementler ne işe yarar?

Supplementlerin her biri farklı işlevlere sahiptir. Her ne kadar farklı özelliklere sahip olsalar da temel görevleri vücudun onarımı ve geliştirilmesidir. Canlı metabolizması kendini onarma ve geliştirme yeteneğine sahip olsa da bunu yaparken hızlı değildir. İyileşme süreci ağır ve uzun sürer. Rekabetin arttığı günümüzde sporcuların belli bir yarışma zamanına kadar hazır olması gerekir. Bu süreci hızlandırmanın tek yolu, supplementlerden destek almaktan geçer. Sporcuların başlıca kullandığı supplementler ve görevleri şöyledir.

1. Kilo almak
2. Kilo vermek
3. Vücudu fitleştirmek
4. Performans arttırmak

Bu ürünlerin kullanım ölçüleri, o ürünü kullanacak kişinin istek ve ihtiyaçlarına göre değişir. Dünyada büyük bir pazara sahip bu sektörde, envai çeşit firma ve ürün bulunmaktadır. Bu ürünlerin kullanımındaki dozlar ve ölçüler kullanım talimatlarında belirtilmiştir. Kullanan kişi bu talimatları mutlaka okumalı ve sağlık problemleriyle karşı karşıya kalmamak için uyarıları dikkate almalıdır.

Vücut geliştirmede hangi supplementi kullanmalıyım?

Ağırlık hareketleri yapanlar için kreatin, bca, protein tozu, gainer, karnitin supplementleri tercih edilebilir. Sizlere önermiş olduğumuz supplementler sayesinde vücut geliştirmede enerji kazanabilir, daha hızlı kas yapabilirsiniz.

Enerji için hangi supplement kullanılmalıdır?

Ağırlık çalışanlar için kreatin performansı artıracak en önemli üründür. Kreatin enerjinizin artmasını sağlar. Bilinen hiçbir zararı yoktur, ucuzdur, aksine birçok faydası vardır. Kuvvet ve güçte artış sağlayan kreatin, aynı zamanda daha çabuk büyümenize yardımcı olur.

En hızlı kas gelişimi için hangi supplement?

Kaslarınızın hızlı bir şekilde gelişmesini istiyorsanız kreatin tercih edebilirsiniz. Kreatin size hem enerji hem de güç verir. Kaslarınızın olduğundan daha şişkin görünmesine yardımcı olur. Düzenli olarak kreatin tüketmenin zararları da vardır. Kreatin 1 ay kullanılmalı daha sonrasında ara verilmelidir. Aksi taktirde böbrekleriniz ciddi zarar görür.

BCAA yağ yakımını hızlandırır mı?

BCAA'lar sayesinde yağ yakımını hızlandırmanız mümkündür. Yağ kaybetmeye yönelik diyet yapan bir kişi spor sonrasında Bcaa kullanarak yağ yakımını daha da hızlandırabilir. İnsülin duyarlılığı artıran Bca, daha fazla yağ yakımı sağlar.

Vücudu büyütmek için ne yapmalı?

Vücudunuzu büyütmek için dinlenme aralıkları azaltılmalı, egzersiz yoğunluğu artırılmalı, protein tüketilmeli, yeterince kalori alınmalı, spor salonunda odaklanmalı, terlemeye sebebiyet verecek eylemlerde bulunmamalısınız.

<

YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum