İş, haberleşme, sosyal medya takibi ve paylaşımı için bir an bile yanımızdan ayırmadığımız cep telefonları, deniz tatillerinde en çok hasar gören teknolojik cihazlar arasına giriyor.
Sosyal medya kullanımının artmasıyla birlikte, tatilin en güzel anlarının fotoğraflanması ve kayıt altına alınması isteğine, internette paylaşılma da eklenince, deniz tatilinin en mağdur teknolojik cihazlarının başında cep telefonları geldi.
Binlerce lira verilerek satın alınan cep telefonlarının sıvıyla tema etmesi, garanti kapsamına da girmeyince birçok kullanıcının tatili hasarlarla gölgelendi.
Cep telefonlarının sıvı teması genel olarak; fotoğraf çekme merakı, cepte unutularak suya girme talihsizlikleri ve arkadaş şakaları yüzünden kaynaklanıyor. Sıvı teması kullanıcı kaynaklı hasarlar arasında olduğu için garanti kapsamına da girmiyor.
Sıvı ile temas eden telefonlar ilk olarak hemen kapatılmalı ve telefonun bütün parçaları birbirinden ayrılarak (SİM Kart, SD Kart, Batarya) hava teması ile kurumasını sağlamak gerekiyor.
Bazı telefonlardan pili çıkarmak mümkün değil, Nokia ve iPhone'un bazı modelleri böyle. Bu telefonlarda sadece telefonu kapatmak yeterli olacaktır.
Çok sert olmadan, telefonun içinden suyu çıkarmaya çalışın. Telefonu biraz sallayabilir, yavaşça üfleyebilir ya da elektrik süpürgesi ile damlaları nazikçe çekebilirsiniz.
Telefonun içine sıvının girebileceği kulaklık girişi ve şarj girişi gibi yerlerden suyun tahliye edilmesini sağladıktan sonra da bir tabak pirincin içerisinde 48 saat kadar bekleterek açabilirsiniz.
Fakat bu süre sonunda telefonunuzda hala nemlenme mevcut ise tamamıyla kuruyana kadar bekletmeniz gerekmektedir.
Pirinciniz yoksa diğer seçenek telefonu bir peçetenin üzerine koyarak güneşin altına koymak. Ama cihazı bu şekilde çok uzun süre bırakamazsınız çünkü fazla ısı ekrana zarar verebilir. Bir vantilatör ise bu duruma çözüm olabilir, ayrıca cihazın kurumasına da yardımcı olur.