Takva Ne Demek, Nasıl Takva Sahibi Olunur?
Takva Nedir?
Takva, Allah'ın emirlerine uyup yasaklarından kaçınarak azabından korunma anlamına gelir. İnsanlara Allah'a karşı takva sahibi olması gerektiği emredilmiştir. Kendilik bilinci manasına gelen takva kelimesini hayatının merkezine oturtan kişiler Allah'ın haram kıldığı tüm işleri yapmaktan, günah işlemekten korkarlar.
Takva Sahibi Olmak Ne Demek?
Takva sahibi kişiler, güzel bir ahlaka sahiptir. Allah'ın yasakladığı ve haram kıldığı şeyleri yapmaktan sakınırlar. Bollukta da darlıkta da Allah için harcayan takva sahipleri öfkesini her zaman kontrol edebilir. Takva sahibi bir kişi her zaman sakin ve güleryüzlüdür. Karşısındaki kişinin lafını hiçbir zaman bölmez onu sonuna kadar dinler. Alçakgönüllü olan takva sahipleri her zaman Allah yolunda ilerler.
Takva Sahibi Kişilere Ne Denir?
Takva sahibi kişiye muttaki denilmektedir. Allah Kur'an'ın muttakiler için rehber olduğunu bildirmiştir. Muttakilerin olmazsa olmaz özelliklerini Allah Bakara suresinin üçüncü ayetinden itibaren sıralamıştır. Allah'a içten inanmak, namazı gereği gibi kılmak, ihtiyaç sahibi insanlara harcama yapmak, Allah'ın daha önce de kitaplar gönderdiğine ve ahirete inanmak.
Takva Sahibi Olmak için Ne Yapmalı?
Bir kişi Hz Îsâ (as)'a geldi ve şu soruyu sordu; "-Ey hayır ve iyiliklerin muallimi! Bir kul, Allâh Teâlâ’ya karşı nasıl takvâ sahibi olur?"
Îsâ:
–Bu kolay bir iştir:
"Allâh Teâlâ’ya derin bir muhabbetle bağlanırsın, O’nun rızâsı için gücün yettiğince sâlih amellerde bulunursun, bütün Âdemoğullarına da, kendine acır gibi şefkat ve merhamet gösterirsin!" dedi.
Sonrasında da şöyle buyurdu;
- Sana yapılmasını istemediğin bir şeyi sen de başkasına yapma! O zaman Allâh’a karşı hakkıyla takvâ sahibi olursun.
Takva Sahibi İnsanda Hangi Özellikler Bulunur?
Takva sahibi insanlar Allah'a sığınmaya ve günah şeylerden kaçınmaya büyük önem verir. Helal olan nimetleri ihtiyaçlarından fazla tüketmezler. Helal olmayan şeyleri tüketmekten kaçınırlar. Öfkelerini kontrol etmeyi bilirler. Dünya malına çok fazla bağlanmaz, tüm bunların geçici olduğunu bilirler. Her konuda cömert ve duyarlılardır. Son olarak helalliği şüpheli olan şeylerden de sakınmaktadırlar.