Tataristan'da Gezilip Görülmesi Gereken Yerler

Rusya'ya bağlı Özerk Türk cumhuriyetlerinden biri olan Tataristan, tarihi ve turistik yerleriyle meşhurdur. Bölgede birçok cami, kilise, kule, kale gibi tarihi yapılar mevcuttur. Tataristan'ın gezip görmeniz gereken yerlerini yazımızda bulabilirsiniz.
Tataristan'da Gezilip Görülmesi Gereken Yerler

Tataristan Rusya'ya bağlı özerk cumhuriyetlerden biridir. Yaklaşık 4 milyon nüfusa sahip olan Tataristan'ın yüzölçümü tam 67,836 kilometrekaredir. Özerk bölgenin başkenti aynı zamanda ticari, ekonomik, siyasi ve kültürel açıdan en önemli merkezi olan Kazan şehridir. Tataristan nüfusunun yarısına yakını başkent Kazan'da yaşamaktadır. Tataristan tarihi ve turistik açıdan Rus cumhuriyetleri içinde önemli bir mevkiye sahiptir. Bölgede birçok cami, kilise, kule gibi tarihi mekanların yanı sıra park, göl gibi dinlenme yerleri ve doğal alanlar da mevcuttur. Tataristan'ın gezilecek görülecek yerlerini sizlerle paylaştığımız yazımızı bölgeye yapacağınız seyahatlerde kendinize rehber edinebilirsiniz.

 

Kazan Kremlin

kazan-kremlin-001.jpg

Özerk bölgenin başkenti Kazan sınırları içinde bulunan yapı, Tataristan'ın baş tarihi kalesi olarak bilinmektedir. Bu kale İlk Rus Çarı Korkunç İvan'ın emriyle Kazan Hanlarının eski kaleleri üstüne inşa edilmiş olan mükemmel bir kaledir. 2000 yılında UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesine dahil edilen bu şahane kale, kompleksi içerisindeki diğer mükemmel yapılarla da göz doldurmaktadır. Kazan'ın sembolü haline gelen Kazan Kremlin, 10 ve 16. yüzyıllarda oluşturulan heybetli bir kale olup Tataristan'ın görülmesi gereken yerlerinden biridir.

 

Marcani Camii

marcani-camii-001.jpg

18. yüzyılın üçüncü çeyreğinde inşa edilerek ibadete açılan Marcani Camii, Tataristan'ın başkenti Kazan'da bulunmaktadır. İki katlı cami, mimar Vasiliy Kaftırev tarafından tasarlanmıştır. Rus Çariçe II. Katerina'nın emri üzerine inşa edilen cami, Barok ve Tatar Ortaçağ mimarisinin sentezidir. Tataristan'ın en tarihi camisi konumundaki Mercani Camii, adını bu camide imamlık vazifesi üstlenen Tatar alim Şahabettin Marcani'den almaktadır. Bölge halkının en önemli ibadet merkezlerinden birine çevrilen Marcani Camii, Tataristan'ın tarihi yerlerindendir.

 

Söyembika Kulesi

soyembika-kulesi-001.jpg

Başkent Kazan'da bulunan 58 metre yüksekliğinde bir kuledir. Kazan mimarisinin en değerli sembollerinden biri olarak gösterilen Söyembika Kulesi, Tataristan'ın görülecek yerlerinden biridir. Yapı 16. yüzyılda inşa edilmiş olup 20. yüzyılda birkaç defa aslına uygun şekilde restore edilmiştir. Mimarlık harikası Söyembika Kulesi, Tataristan'ın sembollerinden biridir.

 

Kaban Gölleri

kaban-golleri.jpg

Kazan sınırları içerisinde bulunan bu göl, tam 186 hektarlık alanı kapsamaktadır. Tataristan'ın en büyük göl sistemi olarak göze çarpan Kaban Gölleri, 'Bolaq' adlı bir kanal aracılığıyla Kazanka Nehri'ne bağlanır. Göl ayrıca şehrin kanalizasyon sitemi ile Volga Nehri'ne de bağlanır. Bu gölün mazisi 12 ve 13. yüzyıllara kadar uzanmaktadır. Derinliği yer yer 12 metreyi aşabilen Kaban Gölleri, Tataristan'ın doğal güzelliklerindendir.

 

Nurulla Camii

cimg6149.jpg

19. yüzyılın ortalarında inşa edilen cami, Kazan kentinin önemli manevi yapılarındandır. Ünlü mimar A. K. Loman tarafından tasarlanan Nurulla Camii, 1845 ve 1849 yılları arasında oluşturularak hizmete açılmış olup hala ibadetin devam ettiği camilerden biridir. Birer kubbe ve minareye sahip olan tarihi cami, 1995 yılında kapsamlı bir restorasyon süreci yaşamıştır.

 

Soltan Camii

soltan-camii.jpg

Kazan kentinde bulunan cami, Tatar tüccar Cihanşa Ğosmanov'un sağladığı yardımlarla finanse edilerek yaptırılmıştır. Ulusal romantizm ve Tatar-Bulgar Ortaçağ mimarisinin senteziyle oluşturulan Soltan Camii, 1868 yılında inşa edilerek ibadete açılmıştır. 1930 yılında Sovyet görevlileri tarafından mühürlenen cami, 1990'da minaresi restore edilerek 1994 yılında Müslüman halkın ibadetine yeniden açıldı. 

 

Aziz Peter ve Paul Katedrali

aziz-peter-ve-paul-katedrali-002.jpg

Tataristan'ın başkenti Kazan'da yer alan ünlü bir Rus-Ortodoks kilisesidir. Bu Ortodoks kilise Naryshkin Barok mimari tarzının en değerli yapılarından biri olarak tanınmaktadır. Çar I. Petro'nun onuruna kutsanan Aziz Peter ve Paul Katedrali, 1722 yılında Kazan'ın ileri gelen tüccarlarından İvan Afanasievich Mikhlyaev tarafından finanse edilerek yaptırılmıştır. Tataristan'ın görülecek yerlerinden biri olan Aziz Peter ve Paul Katedrali bölgedeki Ortodoksların en önemli ibadethanesidir.

 

The Temple of All Religions (Tüm Dinlerin Tapınağı)

the-temple-of-all-religions.jpg

Evrensel Tapınak olarak da anılan dini yapının yapımına birkaç mimari tarzın senteziyle oluşturularak 1992 yılında başlanmıştır. Ortodoks kilisesi, cami ve sinagog da dahil olmak üzere birçok dini yapının bulunduğu mekan, Tatar sanatçı ve hayırsever Ildar Khanov tarafından yaptırılmıştır. Başkent Kazan'da bulunan tapınak, Tataristan'da turistlerin en fazla ilgi gösterdiği alanlardandır.

 

Park Tysyacheletiya

park-tysyacheletiya.jpg

Başkent Kazan'da bulunan harika bir kent parkıdır. Yürüyüş ve bisiklet yolları, peyzajlı alanları, hemen yanındaki nehir ve içindeki su fıskiyeleri ile harika bir cazibe alanıdır. Rengarenk çiçekleri ve dinlenme alanlarıyla Kazan halkının en değerli istirahat ve buluşma mekanlarından birine çevrilen Park Tysyacheletiya özellikle yaz ve bahar aylarında cıvıl cıvıldır. Tataristan seyahatinde bu parkı gezerek etrafın güzelliğini doyasıya izlemelisiniz.

 

Ulusal Kültür Merkezi

ulusal-kultur-merkezi.jpg

1991 yılında Merkez Lenin Müzesi olarak Kazan'da kurulan bina, bir müze kompleksi olarak faaliyet göstermektedir. Ulusal Kültür Merkezi Konstantin Vasilyev Sanat Galerileri, Kazan 1000 Yılı Müzesi, Urmanche Müzesi ve Kazan Filarmoni Orkestrası'na da ev sahipliği yapmaktadır. Tataristan kültürel mirasını öğrenmeye ve geliştirmeye yönelik olarak oluşturulan kurum, halk danslarının ve çalgılarının da korunduğu önemli bir mekandır.

 

NeOldu.com / Özel Haber

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.