Telefonunuzun Pil Ömrünü Uzatmanın 10 Pratik Yolu
Akıllı telefonların şarjı gün içinde çok hızlı bir şekilde bitmesi hem telefonun bataryasına hem de kullanıcının kendi tarzına göre değişiklik göstermektedir. Kullanıcı eğer kendi kullanımından dolayı şarj sorunu yaşıyorsa bu durumu çözmek oldukça basit bir durum. Fakat telefonun bataryası çok uzun süredir değişmiyor ise yapacağınız bütün işlemlerin bir faydası olmayacak.
İşte telefonun pil ömrünü uzatan yollar...
Telefonun Pil Ömrü Nasıl Uzatılır?
Telefonların pil ömrünü aslında uzatmak aslında çok basit. Kullanım alışkanlığınızı azcık değiştirerek telefonunuzun bataryasına olumlu yönde katkıda bulunabilirsiniz. Bu sayede telefonunuzun şarjı daha uzun süre dayanabilmektedir.
1. Telefonunuzu Şarjdayken Kullanmaktan Çekinin
Eğer telefonunuz şarjdaysa ve siz inatla kullanıyorsanız bilin ki bu bataryanız için son derece kötü bir durum. Çünkü telefon bir yandan şarj ediliyorken, bir yandan şarj yiyor. Yani bir yandan doluyorken bir yandan boşalıyor ve bu da bataryanın sürekli bir sirkülasyon halinde enerji almasını sağlıyor. Böylece zayıflayan batarya telefonu şarjdan çektiğinizde hiç dayanamıyor. Bunu sakın yapmayın.
2. Son Gücüne Kadar Kullanmayın
Telefonunuzu şarj etmeden önce bataryanızın %20 seviyelerine yaklaştığından emin olun. Bu seviyeler telefonun en sağlıklı şekilde şarj olmasını sağlar. Ayrıca şarj olan telefonunuzu tamamen şarj olmasını beklemeyin.
3. Şarj İstasyonlarından Uzak Durun
Kafelerde ya da farklı yerlerde gördüğünüz hızlı şarj istasyonlarından uzun durun. Hızlı şarj yüksek volt elektrik ile telefonunuz için gereken enerjiyi çok hızlı bir şekilde verir. Telefonuz şarjınızı tam gösterse bile bataryanız tam olarak dolmaz ve bu da bataryanıza büyük zarar verir. Aynı zamanda evde şarj edecekken de telefonunuzun orijinal şarj aletini kullanmaya özen gösterin.
4. Ekran Parlaklığını Kısın
Bizce bu konuda işi telefona bırakın ve ayarı otomatik düzeye alın. Ancak ben ekran parlaklığı en üst seviyede kullanmayı seviyorum diyorsanız burayı dikkate almayıp diğerlerini yaptığınızda zaten şarjınızın sizi memnun edeceğinden hiç şüpheniz olmasın.
5. Ram'i (Geçici Bellek) Yormayın
İşlemcinizi boşu boşuna yormayın. Yani altta çalışan uygulamaları kapatın. Arka planda çalışan uygulamalar ekstra güç harcar. Bu da şarjın hızlı bitmesine neden olur.
6. Hareketli Duvar Kağıdı Kullanmayın
Her ne kadar telefonumuza etkileyici bir görünüm kazandırsa da, hareketli duvar kağıtları cihazı her elimize alışımızda aktif hale gelmekte ve güç tüketmektedir.
7. Güncelleştirmeleri Düzenli Olarak Yapın
Güncelleştirmeleri yapmak, telefonunuzda yaşadığınız birçok sorundan kurtulmanızı sağlayacaktır. Bunlardan biri de şarj sorunudur.
8. GPS'i Kapalı Tutun
GPS'i yalnızca ihtiyacınız olduğunda kullanın ve telefonunuzun Wi-Fi üzerinden konumunuzu belirlemesine izin verin.
9. Telefonunuzun Fazla Isınmamasına Dikkat Edin
Mümkünse telefonun ısınmasını engelleyecek, gölge bir yerde tutmaya çalışın. Aksi taktirde kısa bir süre sonra yedek bir bataryaya ihtiyacınız olacaktır.
10. Kablosuz Bağlantıları Kapatın
Akıllı telefonlarda en çok güç tüketen birimler hiç kuşkusuz kablosuz bağlantılardır. Wi-Fi, Bluetooth, GPS ve 3G diye sıraladığımızda bunlar tamamen şarj düşmanıdır. Bunları devre dışı bıraktığınızda telefonunuzu tam yarım gün daha fazla kullanabileceğinizden emin olabilirsiniz.
Dikkat; Hem veriyi hem de Wi-Fi'yi aynı açmak şarjınızın ömrünü daha hızlı tüketecek diğer sebeplerden biridir. İlla ikisini de açacağım ben diyorsanız. Android'de eşitlemeyi kapatın. Eşitleme belli sürelerde veri çektiği için şarjınıza negatif etki yaratmaktadır. Bu yüzden kullanacağınız zaman Wi-Fi taramanız en mantıklısıdır.
Telefonun Pil Ömrü Bitince Ne Olur?
Her telefon bataryasının belli bir ömrü vardır. Bu süre bataryanın kalitesine göre değişiklik gösterse de bir batarya ortalama 3-4 yıl boyunca performansını koruyabilmektedir. Bu süre zarfında ufak güç kayıpları olsa da kullanıcılar bunu çok sorun etmez. Bu sürenin ardından aynı batarya telefonda kullanılmaya devam ediyorsa zamanla şarj sorunu ortaya çıkarır. Bataryası bitik olan telefon günde en az 3-4 defa şarj ihtiyacı duyar.
Telefonun Bataryası Neden Isınır?
Telefonların bataryası genellikle ömrü bittiğinden veya yüksek güç gerektiren uygulamalar kullanıldığında ısınmaktadır. Bu sorunların temel sebeplerinden biri telefonu şarj esnasında kullanılmasıdır. Günümüzde çoğu telefon normal kullanımda daha az ısınırken şarj sırasında çok daha fazla ısınabilmektedir.
NFC Nedir ve Nasıl Kullanılır? | Suya Düşen Telefona Ne Yapılmalı? |
---|
Telefonu şarja yüzde kaçta takmalıyız?
Yeni nesil telefonların bataryası eskiye nazaran daha teknolojik özelliklere sahip olduğundan dolayı uzmanlar bataryanın %20'nin altına inmeden şarj edilmesini önermektedir. Aynı zamanda cihaz tam dolu seviyeye ulaşmadan prizden çekilmesi önerilmektedir.
Gece telefon şarja takılır mı?
Telefonlar günün her saatinde şarj olabilir. Fakat kullanıcı gece uyurken elektrikten çıkabilecek sorunları fark edemeyeceğinden dolayı gece saatlerinde şarja takılmaması önerilmektedir.
Normal bir telefon kaç saatte şarj olur?
Normal bir akıllı telefon ortalama 5W gücündeki bir adaptörle 3-4 saat arasında şarj olabilmektedir. Ek olarak alacağınız yüksek W gücüne sahip orijinal adaptör ile bu süreleri 1 saate kadar indirebilirsiniz.