Terzi Tiyatro Oyunu

Slawomir Mrozek'in eseri olan "Terzi", Ragıp Yavuz'un yönetmenliğinde Şehir Tiyatroları'nda sahneleniyor.
Terzi Tiyatro Oyunu

Çağdaş absürt tiyatronun en önemli isimlerinden biri olan Slawomir Mrozek'in, 1964 yılında sürgün sırasında ele aldığı "Terzi", kültürel, politik ve sosyal dönüşümleri alaycı bir üslupla yaklaşmaktadır.

 

Terzi Tiyatro

 

Yazan

Slawomir Mrozek

Çeviren

Neşe Taluy Yüce

Yöneten

Ragıp Yavuz

Sahne tasarımı

Barış Dinçel

Kostüm tasarımı

Ayşen Aktengiz

Işık tasarımı

Mustafa Türkoğlu

Koreografi

Yasemin Gezgin

Efekt

Ersin Aşar

Oynayanlar

Ahmet Saraçoğlu

Can Başak

Can Tarakçı

Çimen Turunç Baturalp

Emrah Derviş Soylu

Emre Karaoğlu

Ergün Üğlü

Gülce Çakır

 

Terzi Oyunundan Sahneler

 

Terzi, belirsiz bir zamanda, belirsiz bir coğrafyada geçen olay ve karakterlerin simgesel olarak anlatıldığı bir oyundur. Mrozek'in sürgün sırasında kaleme aldığı oyunun teması, az gelişmiş ülkelerde ne kadar devrimci yapılar olursa olsun, bütün eylemlerin dönüp dolaşıp "Terzi"nin biçtiği kıyafete bürüneceğini anlatmaktadır.

Güçlü bir metne sahip olan oyunun karakterleri, "Birini yaratmak, biri olmaktan daha iyidir" düşüncesinde olan Terzi'nin diktiği kıyafetlerle var olabilmektedir. Oyun "Kral hiçbir zaman çıplak olamaz! Eğer olursa, artık kral değildir," yaklaşımı, "Ye kürküm ye," ve "İncili kaftan"a kadar uzanan izdüşümler taşıyor.

Oyunun dekoru, Barış Dinçel tarafından ayrıntılı bir şekilde yapılmıştır. Özellikle diktatörlerin çöküşü, gencin demir kafese kapatılması gibi oyun içerisindeki olaylar, başarılı bir şekilde somutlaştırılmıştır. Bu nedenle Barış Dinçel'in oyuna dekorlar ile anlam kazandırdığı söylenebilir.

Oyun, toplumların nasıl "giydirildiği", medeniyetin bir "Terzi"nin elinde nasıl şekillenebileceğini açık bir dille aktarmaktadır.

 

Terzi Tiyatro Oyunu

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.